Къпане на Бебе в Корито

Прочетете тази статия за да научете повече за процедурата къпане на бебе в корито!
Къпането на едно бебе е доста емоционален момент за родителите и неговите близки – на първо място то предизвиква много страх, особено от началото, защото детенцето е така мъничко, а и движенията му са така резки и непредвидими. Другото е, че то може и да бъде доста стресирано от досега с водата и да плаче неутешимо. Дори да ви е напрегнато и да се страхувате – осъзнайте, че трябва да се вземете в ръце и да се погрижите за бебчо, защото то разчита само и единствено на вас, докато достигне етапа на своята зрялост и самостоятелност. Къпане на бебе в корито е най–лесният начин за къпане, защото бебето е под ваш контрол изцяло. Бебето се чувства сигурно, защото си е легнало в коритото, а на по–късен етап дори седнало (потърсете специални корита за къпане на бебе).

Ние ще се опитаме да ви дадем някои насоки за това как да направите вашето къпане на бебе в корито по–лесно:

къпане на бебе в корито

1. Не е задължително да къпете малчугана всеки ден, поне докато то не започне да пълзи.
2. Използвайте специални бебешки продукти за баня, за да пазите кожата му хидратирана и да не му причините изсушаване, дискомфорт или алергия.
3. Ако бебето ви е от групата на децата, които се ужасяват да са голички, поне от начало използвайте меки памучни кърпи, напоени с вода, с които го обтривайте, без да го събличате изцяло и да го топите във вода.
4. Ако то харесва къпането и релаксира по време на това преживяване – го къпете непосредствено преди сън, за да го успокоите и отпуснете.

Кога е добре да започнете да къпете бебето в корито?
В началото бебето е много мъничко и няма как къпането в корито да е приятно за него или дори за вас. Когато обаче то позаякне – след два – три месеца, коритото може да се превърне в едно много приятно занимание. Ето няколко съвета от нас:
– Къпете бебето в корито в топла и много уютна стая, която то познава и му създава усещане за комфорт. Ако имате голяма баня и е топло в цялата къща, лесно може да го къпете и в банята.
– Позиционирайте коритото в стабилна стойка и на подходяща височина, така че да ви е удобно.
– Всичко, което ще ви е нужно, ще е добре да ви бъде на една ръка разстояние.
– Сложете във ваната чиста памучна кърпа, благодарение на която бебето да не се приплъзва, можете да поставите в коритото и специален шезлонг за къпане. Разбира се има корита които имат определени анатомични извивки и са пригодени за да е удобно на бебето, включително и вграден термометър.
– Пълнете коритото с малко вода, в която съвсем леко да се потопи бебето и го обливайте с помощта на друг съд.
– При къпане на бебе в корито с едната ръка непрестанно придържайте рамената и главата на бебето, така че да не се стресира то.

Кога бебето ще бъде готово да се радва на къпането в корито?
Няма как да разберете дали точно вашето дете ще се радва и ще се забавлява от къпането в корито. Ако сте решили да купувате някакво скъпо корито, го обмислете добре, може това да се окаже една не толкова разумна инвестиция. На пазара има всякакви модели корита – от най–обикновени до такива на стойка и с допълнителни приставки като шезлонг, тръбичка за отводняване, пълнители за душ гел, шампоан и термометър. Самото къпане на бебе в корито може и да не е толкова приятно, ако бебето ви плаче и се страхува в началото – не го насилвайте, намерете друг метод за къпане и от време на време опитвайте пак къпането в корито. С порастването на детето – можете да вкарате допълнителни занимания за забавление на детето по време на къпането. Можете да вземете специални бебешки продукти за правене на безопасна пяна за бебето. Също можете да купите различни играчки, които да разположите във водата – като пискливи патенца, плуващи рибки и русалки, гумени играчки.

Ако нямате успех и детето все пак не се чувства добре по време на къпането му в корито – не го насилвайте, тогава можете да опитате да го къпете под душа и отново да приложите някакви техники, които да направят заниманието му по–приятно – разполагане на някакви играчки или дори – ако то вече е по–устойчиво и може да седи или дори да ходи – да позиционирате под душа някакво удобно столче. И нека повторим, ако вашето първо къпане на бебе в корито е неуспешно не се отказвайте…. Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Брем