Къпане на Бебе

Колко често да къпя бебето?
Преди всичко вие трябва да къпете вашето бебе всеки ден, но също така зависи изцяло от вас колко често вие ще къпете бебето си. Някои бебета обичат водата, когато те получават топла вана и изпитват удоволствие, това също може да е забавен и релаксиращ ежедневен ритуал за майката, бебето и бащата.

Да се върнем на въпроса колко често да къпя бебето?
Ако бебето ви е новородено, банята веднъж или два пъти седмично е достатъчно, за да е чисто. Имайте предвид, че ако живеете в област със доста твърда и варовита вода, това може да доведе до изсъхне и да увреди кожата на вашето бебе. Между баните, измивайте лицето на бебето, както и  редовно почистване на гениталиите му след всяка пелена.

къпане на бебе

Първите няколко къпания на новородено бебе може да ги намерите за странни и малко плашещи за самите вас. Добра идея е да има някои с вас и да ви помага, също така ако сте пропуснали нещо от веселата процедура къпане на бебето, той може да ви припомни и подсети да направите нужните стъпки. Докато не свикнете сама да къпете бебето е наистина много добра идея да има някои с вас било то вашият съпруг, майка или баба.
В повечето случай вашето бебе ще се отпусне в топлата вода и ще се успокои. Важно е да сте уверени в самите стъпки и да знаете какво трябва да правите, в последствие и вие ще се насладите на тази така важна процедура от ежедневието на Вас и вашето бебе.

Къде да къпя бебето си?
Може да използвате вашата баня за къпане на бебето. Има различни видове вана или така нареченото корито за къпане на бебе , където се поставя самото бебе така че да му е удобно и да може да го изкъпете. В днешно време могат да се намерят различни ванички за бебе, самите вани биват анатомични, с различни размери и цветове. Има и така наречените поставки за самите вани. Те са полезни с това че не е нужно вие да клякате да си напрягате кръста, краката или да стоите на колене докато къпете вашето бебе. Самата поставка за вана за къпане на бебето е добър избор и няма да съжалявате и ще си спестите доста усилия от ваша страна. Просто потърсете в магазините ваничка за бебе.

Кога трябва да къпя бебето си?
Вие трябва да изберете времето на самото къпане на новородено бебе, като трябва да се съобразите с това да няма никакви прекъсвания, бебето да не е гладно нито току що да е приемало храна и разбира се да е будно.

Когато къпете новородено бебе, може да е по–лесно да направите банята през деня. Но след няколко месеца, е по добре да стане рутина всяка вечер преди лягане да се извършва къпане на бебето. Също така топлата вода ще отпусне и затопли вашето бебе и ще му се приспи. Не забравяйте че първите пъти може да извикате и бащата на бебето за да ви помага, а разбира се това ще е една забава на цялото семейство.

Никога не оставяйте бебето само в банята, дори и за няколко секунди.
Най–добрият начин за къпане на бебето?

На първо място, къпане на бебето ви може да изглежда като огромно предизвикателство, с всички неща които трябва да са с вас и стъпките  които трябва да помните.

Подгответе нужните неща преди да влезете да къпете бебето, а те са:

 • Купа с топла вода, водата се вари при по–малки деца от два месеца
 • Мека гъба и кърпа.
 • Сапун
 • Най–малко една чиста, суха кърпа. Хавлиите с качулка са чудесни за увиване на цялото бебе.
 • Термометър, за да проверите температурата на самата вода.
 • Чистата пелени и дрехи.
 • Топлото одеяло

Измийте лицето на бебето с чисти парче памук, потопен в топла вода (трябва да се превари ако детето е по малко от два месеца.
Следвайте следните няколко стъпки за да е приятна самата процедура при къпане на бебето:

 • Стаята трябва да е топла както и банята. Водата трябва да не е гореща препоръчва се около 37 градуса по целзий.
 • За новородени и бебета и  възраст на бебето до шест месеца, напълнете ваната с с вода около 30 см. Или просто се уверете, че има достатъчно вода до раменете на вашето бебе, но никога не пълнете ваната с вода по–висока от  кръста в седнало положение за по–големи бебета.
 • Преди да поставите бебето във ваната, трябва задължително предварително да свалите пелените и да почистите тялото на детето ако е нужно. Това може да направите с влажна кърпа или специални мокри кърпички за бебета от всяка една аптека.
 • Потапяйте бебето постепенно като придържате главата  и врата на бебето. Добре е през цялото време детето да има допир от ваша страна за да се чувства сигурно през цялата вана.
 • Измийте вашето бебе с малко мек сапун или с течен препарат за почистване на бебета с неутрален рН – 5,5.
 • Следа като сте готови извадете бебето и поставете директно върху суха кърпа. Увиете го за да му е приятно и топло. След това поставете лек овлажняваш лосион, крем или тип олио, ако кожата му е суха.
 • Подгответе чисти дрехи, облечете го и го обвийте в топло одеяло

Запомнете че е наистина много полезно и за самия баща да помагат за самото къпане на бебе, така и майката и детето ще са щастливи от това внимание от тяхна страна, а и самото бебе не свиква само с майка си (в последствие може да имате проблеми от свръх обвързаност дете–майка).

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):