Падане на Пъпчето

Грижи за пъпната връв и падане на пъпчето при новородено бебе
Пъпната връв транспортира хранителни вещества от майката към  бебето по време на цялата бременност. След раждане бебето има лилав–син пъп, които е около 1–2 см дълъг. През първите дни ще отнеме известно време (около 1–2 седмици) преди остатъка от пъпната връв  да изсъхне и падне самостоятелно. Разбира се през това време, ще трябва малко повече грижи и внимание, за да се гарантира, че ще бъдат избегнати инфекции и раздразнение.

падане на пъпната връв и пъпчето при новородено бебе

Кога пада пъпчето при новородено?
Всеки организъм е различен и при различните новородени бебета времето е различно за падането на пъпчето. Времето може да варира от 5 дни до 40 дни, но средно пъпчето пада около 2–ра, 3–та седмица от раждането.

Как да се Грижа за Пъпната Връв на Бебето?
– Пазете мястото чисто. Педиатрите препоръчват почистване на основата на пъпната връв със спирт, но сега повечето от тях препоръчват да го оставят без някакви специални продукти, защото например алкохолът се смята, че дразни кожата и понякога забавя падането на пъпчето. Други по бабешки методи включват използването на някои билки. Вие разбира се ще се консултирате с вашият лекар и ще следвате неговата препоръка.

– Пазете мястото около пъпчето сухо. Оставете пъпчето да бъде изложено на въздух колкото се може по често. Това позволява да изсъхне основата и ще намали времето за което пъпчето ще падне естествено. Използването на пелени които имат специална кройка на сгъване ще подсигури пъпът да е сух и да е на открито за да изсъхне по бързо и падне.

– В началото се прави баня само с гъба. Не се къпе бебето в специална вана или друг съд, преди пъпната връв да е паднала, а дори и седмица след падането.

– Оставете пъпчето да падне естествено. Може да бъдете изкушени да „помогнете“ на пъпчето да падне по бързо, особено ако то виси на косъм. Най–добре е да го оставите и това да се случи естествено. Въздържайте се от дърпане и други подобни действия от ваша страна.

Кои са признаците на инфекция на пъпа при новородено бебе?
– Основата на пъпната връв изглежда зачервена или подута
– Продължава да кърви
– Има гной
– Създава лоша миризма
– Изглежда е болезнено за вашето бебе

Инфекция на пъпната връв може да доведе до животозастрашаваща инфекция. Затова трябва веднага да се свържете с вашият лекар и да се лекува.

Кога трябва да се обадя на педиатъра при проблем с падане на пъпчето?
– Ако имате признаци на инфекция
– Ако има активно кървене. Това обикновено се случва, ако пъпната връв т.е пъпчето е изтеглено т.е дръпнато преждевременно.

Какво е пъпен гранулом?
Гранулом на пъпа е малко възелче с розово–червена тъкан с персистираща жълто–зелен дренаж. Това е различно от инфекция, тъй като гранулом на пъпа не е придружена от подуване, зачервяване или висока температура. Това най–често се третира с обгаряне, което се извършва чрез прилагане на сребърен нитрат в района на пъпния гранулом. В тази област на пъпчето не са открити нервни окончания, затова самата процедура не е болезнена. Може също и течен азот да се използва за замразяване на района. Също така хирургически конец може да бъде вързан около основата на гранулома, за да помогне неговото премахване.

Ние от Бременност.Бг се надяваме да сме били полезни със статията падане на пъпчето и грижи за пъпната връв в първите дни след раждането на бебето. Очаквайте и още полезни съвети и препоръки и грижи за вашето новородено бебе!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.