Спина Бифида

Спина бифида е дефект на невралната тръба, която засяга някои бременности всяка година. Въпреки че случаите изглежда да намалява, дефекти се среща в около 7  на всеки 10 000 живородени деца.

Какво е спина бифида? Симптоми и лечение на спина бифида

Какво е спина бифида?
Спина бифида е дефект на невралната тръба, която се развива по време на първия месец на бременността, когато гръбначният стълб не се затваря напълно. Описва се като аномалия на гръбначния стълб, когато се получава разцепване на един или няколко съседни прешлени пръстени на гръбначният стълб.

Спина бифида Симптоми
Симптомите на вашето дете ще зависят от това колко тежък е дефектът. Деца с леки дефекти може да няма никакви симптоми или проблеми. Или детето ви може да има трапчинка, космато петно на гърба си.

При по тежки случай, може да видите нервите излизащи от гърба на детето придружени като оток на гръбначният стълб. Едно дете с тежка форма може да има увреждане на нервите, по този начин ще се засегне ежедневието на детето. Едно такова дете може да има минимални или никакви  усещания по краката, стъпалата или ръцете. Също така детето, може да не е в състояние и да не може да движи тези части от тялото си.

Децата с тежки дефекти понякога се раждат с натрупване на течности в мозъка. Медицинското наименование е хидроцефалия. Те могат да имат този проблем след раждането това може да доведе до припадъци, умствено увреждане или зрителни проблеми. Някои деца получават извивка на гръбначният стълб като сколиоза.

Много от децата, които имат тежка спина бифида развиват алергия към латекс (вид гума).

Какви са ефектите и последиците от спина бифида?
Ефектите на спина бифида са различни за всеки човек. До 90% от децата с най–лошата форма на спина бифида е хидроцефалия (течност върху мозъка) трябва да се подложи на операция.  Други условия включват пълна или частична парализа, проблеми с пикочния мехур и червата, когнитивни увреждания, депресия, латекс алергия, социални и сексуални проблеми.

Кой е изложен на риск за спина бифида?
Всяка бременна жена е изложена на риск.
Всяка бременна жена е риск за възможен дефект раждане. В действителност, 95% от дефекти на невралната тръба (ДНТ) се срещат при жени, които нямат лична или фамилна анамнеза на дефекти на невралната тръба. Въпреки това, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, има някои рискови фактори, които са известни за увеличаване на риска от спина бифида:

– Диабет
– Някои лекарства
– Затлъстяване
– Висока температура в началото на бременността
– По–често се случва при белите жени от колкото при чернокожите жени
– По–ниският социално икономически фактор

Как се диагностицирана спина бифида?
Спина бифида е един от няколко вродени дефекти, които за първи път са проверени чрез алфа фетопротеин (АФП). Високите нива на алфа фетопротеин са знак за потенциални дефекти на невралната тръба и е необходимо допълнително тестване.Имайте в предвид, че има между 50 и 100 необичайно високи резултати в действителност има само 1 до 2 бебета, засегнати с дефект на невралната тръба. Ако скрининг идентифицира потенциални дефекти на невралната тръба, спина бифида може да бъде допълнително диагностицирани чрез процедура, известна като амниоцентеза.

Как може да се предотврати спина бифида?
Спина бифида се предотвратява най–добре, като се приема 400 микрограма фолиева киселина всеки ден. Проучванията са показали, че ако всички жени, които биха могли да забременеят трябва да приемате мултивитамини с съдържащи фолиева киселина, риска от дефекти на невралната тръба може да бъде намалена с до 70–80%.

Фолиевата киселина е водоразтворим Б–витамин, който помага за изграждането на здрави клетки, но не се задържа дълго в организма. Важно е, че при жените които вземат фолиева киселина всеки ден намаляват риска от дефекти на невралната тръба и спина бифида.

Тъй като половината от всички бременности по Света са непланирани, жените в детеродна възраст, дори ако те в момента не са планирали да забременеят, трябва да приемат 400 микрограма фолиева киселина всеки ден, за да се намали риска от раждането на дете с Спина Бифида.

Какво става, ако са изложени на по–висок риск за спина бифида?
Жени които са имали предишна бременност и са засегнати от спина бифида се нуждаят от по–висок прием на фолиева киселина. В действителност, тези жени трябва да приемат една дневна доза, която е 10 пъти по–голяма, когато планират следваща бременност. Този размер на фолиева киселина е 4000 микрограма. Трябва да знаете че самолечението не е добър съветник, затова ние Ви препоръчваме задължително да се консултирате с лекар специалист.

Лечение на Спина Бифида
Въпреки че лечението не може да излекува спина бифида, то може да помогне в управлението на симптомите и предотвратяване на инфекции. В зависимост от вида и тежестта на заболяването,  лечението на спина бифида ще зависи, наред с други неща. Опциите включват хирургия, брекети, патерици и инвалидни колички.  Деца с лека форма на спина бифида обикновено не се нуждаят от лечение, но те могат да изискват операция в по късен етап от техният живот.

Къде мога да намеря допълнителна информация относно спина бифида?
Отидете при своя личен лекар и той ще ви насочи допълнително за евентуалните мерки които ще трябва да предприемете за да сте спокойна по–време на цялата бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация