Прегледана и обновена на 02-08-2016

Какво е Рубеола
Рубеолата е вид дребна шарка и е силно заразно инфекциозно заболяване, което протича предимно в детска възраст. Причинителят на рубеолата е вирус, който е единствен по рода си и няма аналог с други подобни. Той е от групата на Togaviridae или Rubivirus с други думи.

Инкубационен период при наличие на рубеола
Инкубационния период на рубеолата е между 14 и 21 дни. Степента на изразяване на симптоматиката може да различна, в зависимост от организма, какви са нанесените поражения и възрастта на болния. Ако вече не сте в детска възраст или сте бременна, е възможно да изкарате рубеолата в по–тежка форма.

симпоти при ребеола и лечение и ваксина

Симптоми при Рубеола
Първоначалните симптоми на рубеола са грипоподобни като кашлица, хрема, болка в гърлото. В общи линии, тази симптоматика е подобна при всяка една шарка, не само при рубеолата. Възможно е да се вдигне и слаба температура. След два – три дни вече температурата става доста по – висока и избива характерния за рубеолата обрив. Разликата между различните видове шарка е точно във обрива. При едни се обхващат само окосмените части, при други видове – обривът може да е на стъпалата и ръцете. В  нашия случай, обривът първоначално започва от устната кухина, най– вече по езика, като пъпчиците са дребни. След, което обривът продължава покрай ушите и на лицето. За не повече от два дни вече е обхванал цялото тяло.

Мога ли да се заразя от рубеола втори път?
Сигурно се питате, ако сте боледували някога, бихте ли могли да се заразите отново. В общи линии всеки, който е преболедувал веднъж този вид дребна шарка, си създава траен имунитет. Защитната система на организма/ имунната система/ се включва, за да изгони неканените посетители и ги разпознава, защото при първото боледуване е създал анти тела, които точно в този момент не ви дават да се разболеете отново.

Усложнения при рубеола:
За съжаление рубеолата е заболяване, което дава много странични ефекти или усложнения, особено ако боледува възрастен човек. Едни от най–често срещаните са всякакви мускулно  – ставни проблеми като артрит, тендовагинит и др. Друго не толкова често срещано усложнение е тромбоцитопения – намаление на тромбоцитите в кръвта, което води до кожни обриви, кръвоизливи от всякакъв характер. Това е автоимунно заболяване, което трудно се лекува, но все пак положението е спасяемо. Друго усложнение може да бъде нарушение на централната нервна система. Като пример мога да ви дам менингит, енцефалит и др, които знаете са и много опасни и  смъртоносни.

Лечение на рубеола
Както в случая с морбили и повечето други вирусни заболявания, няма лек за рубеола. Можете само да го чакаме да си отиде. Аналгетици като ацетаминофен и ибупрофен може да контролират температура и главоболието.

Ваксина против рубеола
Ваксината предпазва около 95% от хората от рубеола. Всеки които я е получил и защитата от нея трае за цял живот. Важно е да се ваксинирате, ако никога не сте имали това заболяване. Симптомите при рубеола са склонни да бъдат по–тежки при възрастните хора, отколкото при децата, така че си струва чрез една ваксина да си спестите това коварно заболяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бременност по Месеци

Previous article

Спина Бифида

Next article

More in Речник