Речник

Рубеола

Обновена: 02-08-2016

Какво е Рубеола
Рубеолата е вид дребна шарка и е силно заразно инфекциозно заболяване, което протича предимно в детска възраст. Причинителят на рубеолата е вирус, който е единствен по рода си и няма аналог с други подобни. Той е от групата на Togaviridae или Rubivirus с други думи.

Инкубационен период при наличие на рубеола
Инкубационния период на рубеолата е между 14 и 21 дни. Степента на изразяване на симптоматиката може да различна, в зависимост от организма, какви са нанесените поражения и възрастта на болния. Ако вече не сте в детска възраст или сте бременна, е възможно да изкарате рубеолата в по–тежка форма.

симпоти при ребеола и лечение и ваксина Симптоми при Рубеола
Първоначалните симптоми на рубеола са грипоподобни като кашлица, хрема, болка в гърлото. В общи линии, тази симптоматика е подобна при всяка една шарка, не само при рубеолата. Възможно е да се вдигне и слаба температура. След два – три дни вече температурата става доста по – висока и избива характерния за рубеолата обрив. Разликата между различните видове шарка е точно във обрива. При едни се обхващат само окосмените части, при други видове – обривът може да е на стъпалата и ръцете. В  нашия случай, обривът първоначално започва от устната кухина, най– вече по езика, като пъпчиците са дребни. След, което обривът продължава покрай ушите и на лицето. За не повече от два дни вече е обхванал цялото тяло.

Мога ли да се заразя от рубеола втори път?
Сигурно се питате, ако сте боледували някога, бихте ли могли да се заразите отново. В общи линии всеки, който е преболедувал веднъж този вид дребна шарка, си създава траен имунитет. Защитната система на организма/ имунната система/ се включва, за да изгони неканените посетители и ги разпознава, защото при първото боледуване е създал анти тела, които точно в този момент не ви дават да се разболеете отново.

Усложнения при рубеола:
За съжаление рубеолата е заболяване, което дава много странични ефекти или усложнения, особено ако боледува възрастен човек. Едни от най–често срещаните са всякакви мускулно  – ставни проблеми като артрит, тендовагинит и др. Друго не толкова често срещано усложнение е тромбоцитопения – намаление на тромбоцитите в кръвта, което води до кожни обриви, кръвоизливи от всякакъв характер. Това е автоимунно заболяване, което трудно се лекува, но все пак положението е спасяемо. Друго усложнение може да бъде нарушение на централната нервна система. Като пример мога да ви дам менингит, енцефалит и др, които знаете са и много опасни и  смъртоносни.

Лечение на рубеола
Както в случая с морбили и повечето други вирусни заболявания, няма лек за рубеола. Можете само да го чакаме да си отиде. Аналгетици като ацетаминофен и ибупрофен може да контролират температура и главоболието.

Ваксина против рубеола
Ваксината предпазва около 95% от хората от рубеола. Всеки които я е получил и защитата от нея трае за цял живот. Важно е да се ваксинирате, ако никога не сте имали това заболяване. Симптомите при рубеола са склонни да бъдат по–тежки при възрастните хора, отколкото при децата, така че си струва чрез една ваксина да си спестите това коварно заболяване.

Бременност по Месеци

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник
Фактор 5 Лайден

Фактор 5 Лайден

Какво е Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden)? Когато получите нараняване като одраскване или порязване, тялото ви ...
Речник