Прегледана и обновена на 16-03-2017

Научете накратко как се развива плода по време на Вашата Бременност по месеци. Тук ще откриете някои от важните промени по време на бременност.

Сигурно се интересувате как протича бременността по месеци. Бебето расте и с всеки изминал месец от бременността се оформят различни органи и жизнено важни системи в неговия организъм. В следващите редове ще ви дадем информация как протича бременността през всички 9 месеца от бременността.

1 месец от бременността
През този период се оформя сърцето, което все още не е достатъчно развито. В момента то има само два кръвоносни съда, които са слети. През първия месец от бременността, бебето е едва 5 милиметра. Майката може и да не знае, че носи в себе си нов живот. Но има сигурни симптоми, като закъснение на цикъла и гадене.

бременност по месеци от 1 до 9 месец

2 месец от бременността
През втория месец от бременността се оформя главата и крайниците. Вече ембрионът започва да прилича на човек. Отделителната система също започва да се оформя, както и костната, дихателната система, мускули и мозък. Разбира се всички нови образувания са все още в начален период и ще продължат да се развиват през цялата бременност. Размерът на плода е около 3 сантиметра.

3 месец от бременността
През третия месец от бременността  вече започват да се оформят половите органи на ембриона. Започват своето развитие и гласовите струни, очи и клепачи. През този месец клепачите все още са затворени.
Размер на плода – около 10 см.
Тегло на плода в края на 3 месец – от 15 до 30 грама

4 месец от бременността
През четвърти месец от бременността черния дроб и бъбреците започват да функционират. В околоплодните води се отделя урината на бебето.

Но не се притеснявайте, че бебето пие от същата околоплодна вода. Вашият организъм пречиства всичко, включително и отделящата се урина. Появяват се фини косъмчета, които все още са под формата на мъх.
Размер в дължина на плода – около  16 см.
Тегло на плода в края на 4 месец – около 170 – 190 грама

5 месец от бременността
През пети месец от бременността продължава да се развива костната система, като най–вече развитието е съсредоточено в черепната кухина. Ембриона вече извършва елементарни движения с ръце и крака. В началото майката усеща движенията като къркорене на стомаха, но с течение на времето започват да се усещат все по–отчетливи удари.
Размер на плода – около  25 см.
Тегло на плода в края на 5 месец – около 450 грама

6 месец от бременността
През шести месец от бременността, бебето вече мърда доста активно. Всички жизнено важни системи се развиват изключително бързо. Това е един от най–бурните месеци на плода, той не спира да мърда.
Размер на плода в дължина – около 33 сантиметра.
Тегло на плода в края на 6 месец – около 800 – 900 грама

7 месец от бременността
През седми месец от бременността бебето вече започва да общува с родителите си. Когато го закачите, на същото място ще усетите удар от краче или ръчичка. Този удар може да се види и от партньорът ви. Развива се зрението и слухът. Но избягвайте силна светлина и звуци, защото бебето е много чувствително.
Размер в дължина на плода – около 37 см.
Тегло на плода в края на 7 месец – около 1100 – 1500 грама