Прегледана и обновена на 16-03-2017

Научете накратко как се развива плода по време на Вашата Бременност по месеци. Тук ще откриете някои от важните промени по време на бременност.

Сигурно се интересувате как протича бременността по месеци. Бебето расте и с всеки изминал месец от бременността се оформят различни органи и жизнено важни системи в неговия организъм. В следващите редове ще ви дадем информация как протича бременността през всички 9 месеца от бременността.

1 месец от бременността
През този период се оформя сърцето, което все още не е достатъчно развито. В момента то има само два кръвоносни съда, които са слети. През първия месец от бременността, бебето е едва 5 милиметра. Майката може и да не знае, че носи в себе си нов живот. Но има сигурни симптоми, като закъснение на цикъла и гадене.

бременност по месеци от 1 до 9 месец

2 месец от бременността
През втория месец от бременността се оформя главата и крайниците. Вече ембрионът започва да прилича на човек. Отделителната система също започва да се оформя, както и костната, дихателната система, мускули и мозък. Разбира се всички нови образувания са все още в начален период и ще продължат да се развиват през цялата бременност. Размерът на плода е около 3 сантиметра.

3 месец от бременността
През третия месец от бременността  вече започват да се оформят половите органи на ембриона. Започват своето развитие и гласовите струни, очи и клепачи. През този месец клепачите все още са затворени.
Размер на плода – около 10 см.
Тегло на плода в края на 3 месец – от 15 до 30 грама

4 месец от бременността
През четвърти месец от бременността черния дроб и бъбреците започват да функционират. В околоплодните води се отделя урината на бебето.

Но не се притеснявайте, че бебето пие от същата околоплодна вода. Вашият организъм пречиства всичко, включително и отделящата се урина. Появяват се фини косъмчета, които все още са под формата на мъх.
Размер в дължина на плода – около  16 см.
Тегло на плода в края на 4 месец – около 170 – 190 грама

5 месец от бременността
През пети месец от бременността продължава да се развива костната система, като най–вече развитието е съсредоточено в черепната кухина. Ембриона вече извършва елементарни движения с ръце и крака. В началото майката усеща движенията като къркорене на стомаха, но с течение на времето започват да се усещат все по–отчетливи удари.
Размер на плода – около  25 см.
Тегло на плода в края на 5 месец – около 450 грама

6 месец от бременността
През шести месец от бременността, бебето вече мърда доста активно. Всички жизнено важни системи се развиват изключително бързо. Това е един от най–бурните месеци на плода, той не спира да мърда.
Размер на плода в дължина – около 33 сантиметра.
Тегло на плода в края на 6 месец – около 800 – 900 грама

7 месец от бременността
През седми месец от бременността бебето вече започва да общува с родителите си. Когато го закачите, на същото място ще усетите удар от краче или ръчичка. Този удар може да се види и от партньорът ви. Развива се зрението и слухът. Но избягвайте силна светлина и звуци, защото бебето е много чувствително.
Размер в дължина на плода – около 37 см.
Тегло на плода в края на 7 месец – около 1100 – 1500 грама

8 месец от бременността
През осми месец от бременността се появява подкожна мазнина. Благодарение на това кожата на бебчо вече не е така прозрачна и набръчкана. Появява се пигментация и цветът на кожата придобива човешки тен.
Размер на плода – около 40 см.
Тегло на плода в края на 8 месец – около 1800 – 2700 грама

9месец от бременността
През девети месец от бременността, бебето заема стартова позиция за раждане с главата надолу. Вече си има нокти, клепачите са отворени, половите органи са напълно развити. Бебето вече е готово за самостоятелен живот.
Размер на плода – около 50 – 53 см.
Тегло на плода в края на 9 месец – около 3100 – 3600 грама

Тук в статията бременност по месеци много накратко ви запознахме с всеки един от 9–те месеца на бременността. Ако желаете да научите с подробности за развитието на плода и цялата бременност по седмици с съвети и препоръки за бременните жени може да прочетете статията Бременност по седмици, където за всяка една гестационна седмица сме описали промените в организма на жената, препоръки и съвети през този период и описателни характеристики за размерът и теглото на плода.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Фолиева Киселина

Previous article

Рубеола

Next article