Речник

Околоплодни Води

Обновена: 21-09-2012

Какво е Околоплодна Вода?
Околоплодната вода е така наречената околоплодна течност в която плодът прекарва 9 месеца. Хранен от плацентата, снабдяван от пъпната връв, плодът е закрилян от обвивките си и подобно на риба във вода плува в околоплодната течност. Околоплодните води служат за изравняване на температурата, както и за предпазване на плода от механични въздействия. Тя взема учас­тие още и в изхранването му, както и в размяната на хранителни вещества. Съставът й включва до 99% вода.

Създаване на Околоплодни Води какво е околоплодна течност и вода
За околоплодната течност може да се говори и малко, и много Малко се знае за нейния произход, но се счита, че тя има много източници. Най-напред самият плод отделя и създава така наречените околоплодни води от кожата си (до двадесетата си седмица), отделя я пъпната връв (след осемнадесетата седмица), дробовете и накрая и най-вече пикочният мехур. Изглежда, че друга част от течността произхожда от майчиния организъм, като преминава през обвивките.
Количеството на околоплодните води се променя — на първата седмица то е 20 милилитра, на двадесетата седмица — от 300 до 400 милилитра, около времето за раждане — 1 литър Когато бременността продължи след предполагаемата дата, количество то на течността прогресивно намалява
Тя е светла, прозрачна, белезникава и с блудкава миризма. Състои се почти от 99% вода. Съдържа всички вещества, които се намират в кръвта. В нея се срещат и клетки, отделени от кожата и лигавиците на плода, косми и частици от мастни вещества.
Околоплодната течност не е застояла вода като блатната. Тя постоянно се сменя и в края на бременността се подновява на всеки три часа. Това означава, че течността не само се отделя непрекъснато, но и непрекъснато се поема, за да бъде подновен. Плодът поема течността с кожата си и чрез гълтателни движения — към края на бременността средно от 450 до 500 милилитра на ден. Една част от течността се просмуква през бъбреците и се преобразува в урина на плода. Другата част се всмуква от червата, включва се в кръвообращението на детето и чрез плацентата се връща в майчиния организъм.

За Какво Служат Околоплодните Води?
Най-напред предпазва плода от външни наранявания, като образува около него нещо като възглавница. Позволява му лесно да се придвижва и поддържа постоянна температура в матката. И накрая доставя всеки ден на плода определе­но количество вода и минерални соли. В края на бременността улеснява така нареченото ориентиране — детето се стреми да намери най-добро- то положение, което ще позволи раждането да протече по възможния най лесен начин. По време на раждането околоплодните  води се стичат в долния полюс на яйцето, за да образува така наречените предни води, които спомагат да се разшири маточната шийка. След скъсването на обвивките, било то спонтанно или предизвикано от лекаря или акушерката, околоплодната вода се излива навън и прави плъзгави родилните пътища, следователно улеснява раждането.
Всъщност колкото и да е важна механичната роля на течността, тя не е единствена. Счита се, че течността съдържа полезни за растежа на плода вещества и други, които имат свойството да убиват известни микроба или да въздействат върху маточните контракции.
Сигурно е, че околоплодните води са много оживена област, постоянно място на непрекъснати обмени между майката и детето. Накрая, и това съвсем не е маловаж­но, съвременното медицинско наблюдение на някои особено застрашени бременности включва редица изследвания на проби от околоплодна течност. Промени в състава, цвета и количеството на околоплодната вода имат диагностично значение. Те могат да бъдат наблюдавани чрез преглед на околоплодните води (амниоскопия) или пункция (амниоцентеза).

Статията изпрати: cveti74

Тест за Овулация

Предишна публикация

Преносена Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник
Фактор 5 Лайден

Фактор 5 Лайден

Какво е Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden)? Когато получите нараняване като одраскване или порязване, тялото ви ...
Речник