Зелени води при раждане

Опасно ли е да имате зелени води при раждане? Какви са причините и последиците?

Един от първите признаци на началото на едно раждане е загубата на амниотичната течност или така познатото ,,изтичане на околоплодните води”. Но това не се случва при всяка бременна, има случаи на забавяне на този процес и гинекологът сам трябва да наруши целостта на мехура, в който се намира плода. По този начин, той внимателно разглежда цвета и други характеристики на течността. Обикновено околоплодните води са прозрачни, но ако лекарят забележи, имате зелени води при раждане – трябва да бъде бдителен, тъй като те могат да имат отрицателни последици за новороденото, въпреки че това се случва сравнително рядко.

зелени води при раждане

Какви са причините за зелени води при раждане?
Случаите, при които се наблюдават зелени води при раждане, са станали чести, и този проблем се превръща в глобален в световен мащаб. Не е известно доколко това явление ще засегне цялостното развитие на плода в утробата на майката. Не е необходимо да се паникьосвате, защото причината за зелени води при раждане са различни и степента на въздействие върху тялото е индивидуална. Следва да се отбележи, че този проблем не е проучен достатъчно и е на етап проучвания.
– В повечето случаи, зеленикавата или тъмна на цвят амниотична течност се свързва с проникване на изпражненията на плода, известни като мекониум. Фекалната маса може да навлезе в амниотичната течност поради липса на кислород на бебето в утробата на майката или поради стресова ситуация по време на раждането.
– Инфекции и настинки по време на бременност може да предизвика също зелени води по време на раждането.
– Генетична патология на плода, но такива случаи са доста редки.
– Зелените води по време на раждане може да провокирани и от храна, която жената е яла около ден преди това. Такъв цвят може да даде ябълков сок или консумирането на по-голямо количество пресен зелен грах.

Как зелените води могат да повлияят на родилния процес?
Опитен акушер-гинеколог в зависимост от нюанса на амниотичната течност е в състояние да разбере дали бременността се развива нормално. Обичайно околоплодната течност е прозрачна по природа. Това показва, че всичко е наред с бебето и то ще дойде на този свят абсолютно здраво. В този случай, лекарят не се намесва в развитието на детеродния процес и детето се появява на този свят сам по естествен път.

Промяната в цветовата палитра на околоплодната течност, която обгражда бебето в корема на майката, най-често не е показател за нещо опасно и сериозно, например появата на зелени води при раждане. Това може да се случи, както от обикновена стресова ситуация, така и от липса на кислород на бебето. Но, ако анализът е определил висока степен на замърсяване на амниотичната течност, това е знак, че нещо не е наред. Това може да означава само едно нещо. Нещо в хода на бременността се обърка и ситуацията изисква незабавни, понякога дори извънредна ситуации като медицинска интервенция. В ситуация, при която водите на жената изтекат, докато тя е у дома, но се забележи сериозна промяна на цвета, трябва незабавно да се обадите на линейка или сами да отидете в болницата. Само лекар знае какви мерки са необходими, така че детето да не поглъща този вреден коктейл и да се роди напълно здраво. Най-често в тази ситуация, акушер-гинекологът прибягва към цезарово сечение, опитвайки се да се премахне бебето от неблагоприятната околна среда, ако е възможно в най-кратък период от време. Тук причините може и да не се разберат, важното е плодът и майката да са добре. Това, че при една бременност, са се получили зелено оцветени води, не означава, че ще се случи и при следваща.

Какви могат да бъдат последиците от зелените вода по време на раждане?
Не можем непременно да кажем, че появата на зелени води при раждане са лош знак. В края на краищата, детето по време на самото раждане не може да се справи с неочаквания стрес и това рефлектира върху цвета на амниотичната течност. Както се казва всичко е наред и завършва щастливо. Тази ситуация при раждане може да се счита за нормална. Но има ситуации, при които трябва да се вземат мерки. Ако водите са зеленикави, но раждането не се случва – гинекологът веднага назначава непредвидено цезарово сечение. Тъй като такава ситуация може да сочи възможността  плода да бъде лишен от хранителни вещества и кислород. Хипоксията води до частична смърт на мозъчните клетки, което може да доведе до вероятност от умствена изостаналост при новороденото бебе и други неприятни последици. В такъв случай, бебето може да поглъща токсични отпадъци, което води до остро отравяне и пълна интоксикация на тялото. При такива обстоятелства всичко зависи от компетентността на лекаря, който трябва бързо и умело да почисти дихателните пътища на бебето.

Като заключение от всички казано по-горе, можем да кажем със сигурност, че наличието на зелени води при раждане не са единственият показател за здравето на новороденото. Има и примери, когато амниотичната течност е чиста, но бебето не е с добро здраве.  Изхождайки от това, може да се обобщи, че в такава ситуация преобладаващата роля за положителния резултат от процеса на раждането се базира на професионалните умения и опит на лекаря, който го ръководи. Ето защо, при оценката на здравословното състояние на новороденото, появата на зелени води при раждането не се считат за определящ фактор. Всяка жена, която очаква дете трябва да знае, че по време на периода на бременността и в процеса на раждането има множество фактори, които влияят, както на здравето на майката, така и развитието на плода. Зелените води по време на раждане трябва да предупреждават, че може нещо да не е наред, но не трябва да изпадате в паника. Една бъдеща майка трябва на първо място да обърне повече внимание на себе си и здравето си, особено в деветия месеца преди раждането. А ако имате зелени води при раждане, не се притеснявайте то лекарите знаят какво да предприемат.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).