Раждане?

Какво е раждането за една жена?

Преди да преминем към отговор на този въпрос само ви подсещаме, че в Bremennost.bg има отделна категория Раждане, която съдържа всичката необходима информация за предстоящото ви раждане.

Раждането е най–чакания ден от майката, това е кулминацията на бременността. Самото раждане започва с появяването на признаци като равномерни болки на всеки 10–15 минути. Силата на болките нараства и може да изтече кървава слуз. Жените определят болките при раждане предимно в кръста. Следващ признак е че шийката на матката се отваря все повече и започва период на разкритие. Бременната жена веднага трябва да постъпи в болница. От тук нататък жената е в ръцете на специалисти. След равномерно появяване на контракции, бременната не трябва да приема повече храна. За спокойствие на самата нормално раждаща жена е да познава предварително лекаря които ще води раждането, вече може да си избирате екипа които ще съпроводи вашето раждане. В болницата се правят рутинни процедури като преглеждане на всички заболявания във времето на майка, проверяват се сърдечните тонове на детето, акушерски преглед на майката, както и външния отвор на маточната шийка. Определя се положението на детето, прави се кардиограма на майката, изпразва се червото на бременната с клизма. Тялото се измива основно под душ.

Колко време продължава раждането?раждане


Продължителността на естественото раждане при първо раждащи е средно около 10—14 часа, при много раждали по нормален естествен начин е от 6 до 8, но това варира според различните жени.

Етапите на раждането могат да се подредят като 6 фази при нормалното раждане т.е. вагинално раждане:

  1. Главата на бебето е в напречна позиция в началото на раждането
  2. Слизане и Флексия (сгъване) на плода
  3. Вътрешна ротация. Главата на плода му се завърта на 90 градуса, така че лицето на бебето да е към ректума на майката
  4. Разширяване – главата на плода преминава през родилния канал, като главата на плода де навежда напред, така че короната на главата преминава през пътя на вагината.
  5. Главата на плода се обръща на 45 градуса, за да възстанови нормални съотношение с раменете на бебето.
  6. Външна ротация – раменете повтарят движението на главата

Главата на плода може постепенно да променя формата си и да стане продълговата по време на самото раждане, докато тя преминава през родилния канал. Това е много по често при жени които имат първото си нормално естествено вагинално раждане. За повече подробности може да видите публикацията Раждане Видео.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация
</