Раждане

Раждане?

Обновена: 24-11-2018

Какво е раждането за една жена?

Преди да преминем към отговор на този въпрос само ви подсещаме, че в Bremennost.bg има отделна категория Раждане, която съдържа всичката необходима информация за предстоящото ви раждане.

Раждането е най–чакания ден от майката, това е кулминацията на бременността. Самото раждане започва с появяването на признаци като равномерни болки на всеки 10–15 минути. Силата на болките нараства и може да изтече кървава слуз. Жените определят болките при раждане предимно в кръста. Следващ признак е че шийката на матката се отваря все повече и започва период на разкритие. Бременната жена веднага трябва да постъпи в болница. От тук нататък жената е в ръцете на специалисти. След равномерно появяване на контракции, бременната не трябва да приема повече храна. За спокойствие на самата нормално раждаща жена е да познава предварително лекаря които ще води раждането, вече може да си избирате екипа които ще съпроводи вашето раждане. В болницата се правят рутинни процедури като преглеждане на всички заболявания във времето на майка, проверяват се сърдечните тонове на детето, акушерски преглед на майката, както и външния отвор на маточната шийка. Определя се положението на детето, прави се кардиограма на майката, изпразва се червото на бременната с клизма. Тялото се измива основно под душ.

Колко време продължава раждането? раждане
Продължителността на естественото раждане при първо раждащи е средно около 10—14 часа, при много раждали по нормален естествен начин е от 6 до 8, но това варира според различните жени.

Етапите на раждането могат да се подредят като 6 фази при нормалното раждане т.е. вагинално раждане:

  1. Главата на бебето е в напречна позиция в началото на раждането
  2. Слизане и Флексия (сгъване) на плода
  3. Вътрешна ротация. Главата на плода му се завърта на 90 градуса, така че лицето на бебето да е към ректума на майката
  4. Разширяване – главата на плода преминава през родилния канал, като главата на плода де навежда напред, така че короната на главата преминава през пътя на вагината.
  5. Главата на плода се обръща на 45 градуса, за да възстанови нормални съотношение с раменете на бебето.
  6. Външна ротация – раменете повтарят движението на главата

Главата на плода може постепенно да променя формата си и да стане продълговата по време на самото раждане, докато тя преминава през родилния канал. Това е много по често при жени които имат първото си нормално естествено вагинално раждане. За повече подробности може да видите публикацията Раждане Видео.

Раждане Видео

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане