Секцио или Нормално Раждане

Как да направя избора секцио или нормално раждане? Научете какви са различните минуси и плюсове за майката и бебето при избора на секцио или нормално раждане!
Бебета може да се появят на този свят по няколко начина. Бременните жени могат да изберат или вагинално – нормално раждане или оперативно раждане със секцио (цезарово сечение), но крайната цел е ясна за всички и това е безопасното раждане на здраво бебе.

В някои случаи цезаровото сечение е планирано поради медицински причини, които правят вагиналното раждане рисковано. Една жена може да знае предварително, че ще прибегне до секцио, защото очаква близнаци или защото майката има медицинско състояние като диабет, високо кръвно налягане, инфекция, която усложнява бременността, ХИВ или херпес, или тя има проблеми с плацентата по време на бременността. Цезаровото сечение може да бъде необходимо също така в някои ситуации като например много голямо бебе в майка с малък таз, или лоша позиция на бебето.

секцио или нормално раждане

Понякога решението да се извърши секцио е непланирано, и е направено по спешност, защото здравето на майката, бебето или и двете е в опасност. Някои цезарови сечения се считат избираеми, което означава, те са поискани от майката не по медицински причини. Една жена може да избере секцио, ако тя иска да планира кога да роди или ако преди това е имала сложно и травмиращо нормално раждане. Въпреки че цезаровите сечения обикновено се смятат за безопасни и, в някои ситуации животоспасяващи, те носят допълнителни рискове в сравнение с нормално раждане. Те са операция и включват отварянето на коремната кухина и изваждане на бебето от матката, защото вагиналното – нормално раждане се смята за прекалено опасно или трудно.

Независимо от това как ще решават да раждат, жените трябва да бъдат възможно най–информирани за опциите за раждане, така че те да могат да решат най–отговорно и да направят по–информиран избор. Ние ще ви предложим повече информация за плюсовете и минусите от двата метода:

– Плюсове на вагиналното нормално раждане за майката
Нормалното раждане е дълъг процес, който може да бъде физически изтощителен и уморителен за майката. Но едно от предимствата на нормалното раждане е, че то води до по–кратък болничния престой и възстановяване в сравнение със секциото. Типичната дължина на престой в болница за една жена след нормално вагинално раждане е между 48 и 72 часа.  Жените, които преминават през нормално раждане избягват голяма операция и нейните рискове като тежко кървене, белези, инфекции, реакции на анестезия и още по продължителни болки. Освен това майката ще може да започнете кърменето веднага, след като роди.

– Минусите на едно вагинално – нормално раждане за майката
По време на нормално раждане има риск, кожата и тъканите около влагалището да се разкъсват, докато плода се движи през родилния канал. Ако разтеглянето и разкъсването е тежка, може да се наложи направа на шевове или това може да се предизвика слабост или нараняване на тазовите мускули, които контролират уринирането и чревната функция. Някои проучвания са установили, че жените, които раждат вагинално вероятно ще имат проблеми с червата и изпускане на урина при кашлица, кихане или смях. След вагинално – нормално раждане жената може да изпитва болки в перинеума, областта между ануса и влагалището.

– Плюсовете и минусите на нормалното вагинално раждане за бебето
Едно от предимствата за бебето от нормално раждане е че майката ще има по–ранен контакт с бебето си от жената, която е претърпяла операция и тя може да започне ранно кърмене. Бебета, родени нормално също получават ранна доза добри бактерии, тъй като пътуват през родовия канал, което може да засили тяхната имунна система и да защити  техния стомашно–чревния тракт. Ако една жена е имала дълго раждане или ако бебето е по-голямо и родено нормално, то може да получи рани по време на родилния процес като например насинен скалп или пукната ключицата.

– Плюсовете на секцио за майката (цезарово сечение)
Ако бременната жена знае, че ще има нужда от секцио, хирургическото раждане може да бъде планирани предварително, което го прави по–удобно и предвидими, отколкото вагиналното раждане, което може да бъде много дълго и изтощително.

– Минусите на секцио за майката
Една жена, която претърпява секцио обикновено остава в болница дълго, четири дни средно, в сравнение с жената, която ражда вагинално. Също цезаровото сечение увеличава риска за жената за повече физически оплаквания след това като болка на мястото на разрязването и по продължителна болезненост. Тъй като жената е подложена на операция, секциото включва повишен риск от загуба на кръв и по–голям риск от инфекции. Червата или пикочният мехур могат да бъдат наранени по време на операцията или може да се образува кръвен съсирек. При цезаровото сечение кърменето започва доста по–късно, отколкото при тези, които са имали вагинално – нормално раждане. Периодът на възстановяване също е по–дълъг, защото жената може да изпитва повече болка и дискомфорт в корема й, често най–малко два месеца. Три пъти по–вероятно е жената да умре по време на секцио отколкото при нормално раждане, поради образуването на кръвни съсиреци, инфекции и усложнения от анестезията. След като една жена е имала секцио, тя трябва пак да роди така при следваща бременност.

– Плюсовете и минусите на секцио за бебето
Бебета, родени с цезарово сечение може да да имат повече проблеми с дишането при раждането и дори по време на детството като астма. Те също може да бъдат с по–голям риск за раждане на мъртво дете. Някои проучвания сочат, че връзката между бебета родени с секцио и по–големия риск от затлъстяване като деца и дори като възрастни е много тясна.

Вие и вашият лекар трябва отговорно да решите как ще родите. Дали секцио или нормално раждане, целта е вие и бебето да сте добре – живи, здрави и щастливи.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).