Цезарово Сечение

Какво е Цезарово сечение?
Самото цезарово сечение представлява отваряне на коремната стена чрез напречен размер по горната граница на срамното окосмяване, след това на матката и следва изваждането на детето през получения отвор. Трябва да се знае че операцията е толкова обичайна и не трябва да се притеснявате и страхувате. Самата операцията трае около един час. Може да го срещнете и под наименованието Секцио.

Кога се прави цезарово сечение?
Цезарово сечение се прави само когато опасностите за самата майка или за бебето са по-малки отколкото при нормално раждане и хирургическата оперативната намеса ще предотврати увреждания на майката и бебето.

Решение за цезарово сечение може се вземе при следните предпоставки:

 • тежки общи заболявания на майката
 • раждане на мъртъв плод или на увредени деца
 • състояние след лечение за стерилитет при жената
 • състояние след операции на матката
 • състояние след множество аборти или преждевременни раждания
 • аномалии или стеснения на таза
 • стеснен таз или първескини
 • аномалии на плацентата
 • неподходящо съотношение между глава и таз
 • аномалии в положението и предлежание на детето
 • недостиг на кислород за детето
 • изпадане на пъпната връв
 • преждевременно отлепяне на плацентата
 • заплашващо или настъпващо разкъсване на матката
 • гърчов пристъп у майката
 • майката е с диабет и бебето е с наднормено тегло
 • значителна продължителност на раждането, препятствия в родовите пътища и др

Бременност

Какво да очаквам след цезарово сечение?
Следоперативния период протича гладко и престоят в болницата е по дълъг с около 48 часа, отколкото при нормалното раждане. Изправяте се от леглото на следващия ден, а душ може да вземете на 4 – 5 ден от операцията. След около месец ще сте забравили напълно че сте раждали по този начин. Не се притеснявайте от следващото ходене на море и по-точно, че самия разрез ще се вижда, той се прави ниско. Няма никаква причина самото цезарово сечение да се направи и при следващо раждане, но преди всичко заедно с вашия лекар акушер гинеколог ще прецените това. Важно е да се знае че самото цезарово сечение не пречи но никакъв начин на следващата бременност и следващото раждане, като то също може да стане по естествен път ако са налице нужните предпоставки. От друга страна само по себе си цезарово сечение не пречи да се кърми новороденото бебе.

В последните години решението за цезарово сечение е нараснало, като то може да се вземе и при нормална бременност от страна на майката. Смъртността при цезарово сечение е около 20 души на 1 милион, но това е относително и трябва да се вземат в предвид всички усложнения и болести на самата майка по време на бременността. Много и различни са данните за това дали при цезарово сечение или при нормално вагинално раждане има по-голям процент смъртност за майките. Вижте също Рискове при нормално раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация