Секцио

Какво е секцио?
Раждане със секцио или още известното като цезарово сечение, е процедура, при която бебето се изражда посредством хирургически разрез в корема на майката и матката. При определени обстоятелства секциото се планира предварително. В други обаче то е следствие от някакви непредвидени усложнения.

Защо се прави планово секцио?
Понякога е ясно, че една жена ще трябва да роди чрез цезарово сечение много преди самото раждане. Например може да се изиска планирано секцио, ако:
– Сте имали предишното секцио с „класически“ вертикален разрез на матката (това е сравнително рядко обаче) или повече от едно предишно секцио, защото в тези случаи значително се увеличава риска от това матката ви да се спука по време на едно вагинално раждане.
– Сте преживяли някакъв друг вид агресивна маточна операция като миомектомия (хирургично отстраняване на миома).
– Носите повече от едно бебе.
– Очаква се вашето бебе да бъде много голямо. Това е особено вероятно, ако сте диабетик.
– Бебето е в седалищно предлежание или напречна позиция.
– Имате плацента превия.
– Имате обструкция като голям фибром, което може да направи вагиналното раждане трудно или невъзможно.
– Бебето е с известни малформации или аномалии, които ще направят вагинално раждане рисковано, като някои случаи на дефекти на невралната тръба.
– Сте ХИВ–позитивни.

секцио

Защо се прави спешно секцио?
Може да се наложи да претърпите спешно цезарово сечение, ако възникнат проблеми, които правят раждането опасно за вас или вашето бебе. Те включват следните обстоятелства:
– Шийката на матката спира да се разкрива или бебето спира да се движи надолу в родилния канал, а  опитите за стимулиране на контракции не са проработили.
– Пулсът на бебето ви дава на вашия лекар причина за безпокойство, и той преценява, че вашето бебе няма да може да издържи недно продължително раждане.
– Пъпната връв се увива около бебето и така може да отсече доставката на кислород до детето.
– Вашата плацентата започва да се отделя от маточната стена, което означава, че вашето бебе няма да получава достатъчно кислород, освен ако не се роди веднага.
– Имате на генитален херпес, заради който се цели избягване на инфектирането на бебето чрез цезарово сечение.

Как се прави секцио?
След като ви подготвят и ви сложат упойка, ще почистят добре корема ви с антисептик и лекарят най–вероятно ще направи един малък хоризонтален разрез в кожата над вашия срамната кост. Лекарят ще реже подлежащата тъкан много бавно, докато достигне чак до матката. После ще направи разрез и след това ще достигне и извади вашето бебе, което ще бъде предадено на педиатрите за преглед и оценка на състоянието му.

Какво да очаквате по време на възстановяване след секцио?
Окончателният слой от кожата ви след операцията ще бъде затворен с шевове или телчета, които обикновено се отстраняват три дни до една седмица по–късно (или вашият лекар може да избере да използва шевове, които се разтварят сами по себе си). Затварянето на матката и корема ще отнеме около 30 минути. След като операцията е завършена, вие ще бъдете преместени в реанимация, където ще бъдете зорко наблюдавани за няколко часа. Вие ще получите вливания на течности и глюкоза, докато можете да се храните и да пиете отново сами. Ако планирате да кърмите, може да се разберете с лекарите и да пробвате още в реанимацията. Можете да очаквате, че ще останете в болница за около 5 дни. Вероятно ще ви бъдат назначени обезболяващи не само в болницата, но и за известно време след това.

Какви са възможните рискове от секцио?
Цезарово сечение не е за подценяване, то е голяма коремна операция, така че е по–рисково, отколкото вагиналното раждане. Майките, които претърпяват цезарово сечение –  е по–вероятно да получат някаква инфекция, прекомерно кървене, кръвни съсиреци, повече следродилни болки, по–дълъг болничен престой и значително по–дълго възстановяване. Нараняванията на пикочния мехур или червата, макар и много рядко, също може да се случат. Изследвания са установили, че бебетата, родени от секцио преди 39та седмица е по–вероятно да имат дихателни проблеми от бебета, които са родени вагинално или чрез спешно цезарово сечение. В допълнение – ако имате намерение да имате повече деца, всяко секцио увеличава бъдещия риск от развитие на тези усложнения, както и плацента превия. Това не означава, че всички цезарови сечения може или трябва да бъдат избегнати. В някои ситуации секциото е необходимо за благосъстоянието на майката, бебето или и за двете. Попитайте вашия лекар защо препоръчва секцио. Говорете и за всички възможните рискове и предимства за вас и вашето бебе спрямо вашата конкретна ситуация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).