Седалищно Предлежание

Какво е Седалищно Предлежание?
При около 3% от всички раждания предлежащата част не е главата, а тазът (седалището) на детето. При това като предхождаща част в родовия канал могат да се появят само седалището (чисто седалищно предлежание) или седалището и един или два крака (седалищно – краково предлежание), или пък само краката (крачно предлежание). Причините рядко могат да бъдат изяснени. При седалищното предлежание по – често се отбелязват аномалии на матката.

Раждане при Седалищното Предлежание на плода раждане при седалищно предлежание на плода


При седалищно предлежание главата не се опипва на симфизата, а над пъпа. Протичането на раждането при седалищно предлежание може да бъде забавено и усложнено, тъй като предлежащото седалище разтяга не така добре родовия канал в сравнение с костния череп, като същевременно предизвиква и по-слаба родова дейност. Главата се ражда при седалищното предлежание като последна част. При това пъпната връв се притиска между черепа на детето и тазовите кости на майката. Тъй като детето може да издържи само кратко време без кислород, акушер-гинекологът трябва да доведе раждането докрай с определени ръчни манипулации.

По тези причини бременната се насочва към ранно постъпване в стационар. От това проличава, че бременна със седалищно предлежание трябва при започването на родовата дейност на всяка цена и незабавно да постъпи в болничното заведение.
Приемането в стационара дава възможност да се обмислят всички рискови фактори, както и да се определи най-благоприятният начин за раждането, като с това до голяма степен се избягнат и описаните усложнения.

Ако има изгледи раждането да стане по естествен път, бременната трябва да знае, че ще й предстои епизиотомия. При редица показания (при първо раждане, голяма глава, малък таз и други допълнителни рискови фактори) често се провежда цезарово сечение. При седалищно предлежание този начин на раждане е свързан с най-малки усложнения за детето.

Рискове при седалищно предлежание на плода
Редица фактори увеличават възможностите за усложнения по време на раждането. Познаването им позволява отстраняването на някои от причините за тези усложнения, същевременно улеснява разбирането за взетите от страна на лекаря мерки и дадените указания.

Рискови фактори за детето при наличие на седалищно предлежание:
– Кръвногрупова несъвместимост
– Състояние след лечение за стерилитет
– Съмнение за недостатъчност на плацентата
– Удължена продължителност на бременността (преносеност)
– Зелена околоплодна вода
– Преждевременно раждане
– Усложнения от страна на пъпната връв

Рискови фактори за майката и детето при наличието на седалищно предлежание:
– Общи заболявания на майката (чернодробни, сърдечносъдови, кръвни, бъбречни заболявания, захарна болест).
– Млади първескини под 18 години
– Възрастни първескини над 35 години
– Многораждали над 40 години
– Многораждали (четири деца и повече)
– Състояние след маточни операции
– Аномалии на матката
– Нарушено съотношение между главата и таза (по-голяма глава или по-тесен таз)
– Затлъстяване
– Кръвотечения през втората половина на бременността
– Малък ръст на жената (под 1,55 м)
– Аномалии в предлежанието (седалищно предлежание, напречно положение)
– Аномалии в положението и ориентирането на черепа на детето
– Увеличено образуване на околоплодна вода (хидрамнион)
– Преждевременно пукване на околоплодния мехур
– Удължено протичане на раждането

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация