Прегледана и обновена на 17-09-2012

Научете повече за Различните Болки при Бременност!
Поради промените, които настъпват в целия организъм при бременност, могат да се появят болки на различни места. Те се менят по характер и възникват в различни периоди съобразно нарастването на детето и матката. Когато тялото се пригажда към бременността, а след това се подготвя за раждането, нормално е цялата тази дейност да не мине тихомълком и вие да усещате от време на време нейните последици.

Болки в кръста при бременност.  болки по време на бременност

В началото на бремен­ността някои жени усещат теглене или тежест в областта на таза като тези по време на менструация. Неприятното чувство е още по – силно, когато матката е обърната назад, т. е. наведена към правото черво. Тези болки не заслужават внимание.

Обратно, ако в същата област усетите много силни болки в началото на бременността, това може да бъде признак за опасност от аборт или за извънматочна бременност. Веднага трябва да потърсите лекар.

По – късно увеличаването на матката може да предизвика болки в слабините, там където тазът се свързва с бедрото. Болките се дължат на разтягането на ставните връзки.

В края на бременността, когато тазът се подготвя за раждането, ставите му постепенно се разхлабват. Понякога това разхлабване е много болезнено и води до болки в кръста. Жената изпитва болка при усилие и при ходене. Бол­ката може да обхване и областта на пикочния мехур и правото черво. Облекчава се само с почивка или с болкоуспокояващо лекарство, пред­писано от лекар.

Болки при бременност в краката. И в тях често се усещат болки. Те са по – силни при разширени вени. Понякога болката прилича на ишиас, т. е. усеща се в задната част на крака и бедрото. Тя е упорита и трудно премахва. Лечението с витамини от група В в някои случаи дава резултати.

От 5 месец през бременността, предимно нощем, в краката и в бедрата се появяват болезнени спазми. Понякога те са толкова силни, че ви събуждат от сън. Какво може да се направи?
Когато ви мъчи спазъм, станете и масажирайте крака. Ако има някой при вас, накарайте го да повдигне крака ви високо. Вие се опитайте да опънете ходилото си по продължението на крака, докато лицето, което държи крака ви, натиска в обратна посока, за да държи стъпалото перпендикулярно на крака. Когато спазъмът премине, направете някол­ко крачки.

Спазмите често се дължат на липса на витамин В. Погледнете в глава трета в кои храни се съдържа. Може и да ви предпишат лекарст­ва, съдържащи витамин В. Лечението често помага.

Болки при бременност в ръцете. И в тях, но в края на бременността може да се появят болки. Ръката се усеща тежка и стегната или цялата из­тръпнала. Тези оплаквания се появяват най-вече към края на нощта, когато сте спали с ръце под главата или възглавницата.
Ето две ефикасни мерки: през нощта спете с две възглавници под раменете ви; през деня не носете много тежки предмети и не дръжте ръцете си отпуснати покрай тялото.

Причини за тези болки са настъпилите поради бременността измене­ния на гръбначния стълб. Те оказват н