Прегледана и обновена на 01-10-2016

Какво трябва да знаем за така неприятните пробождащи и силни болки в кръста при бременност?
Болки в кръста при бременност са обичайно явление. Някъде между ½ и ¾  от бременни жени ги имат на някакъв етап от бременността. Въпреки това има много неща, които можете да бъдат направени от вас за облекчаване на дискомфорта и за предотвратяване на превръщането на тези болки в дългосрочен проблем. Ако имате силни болки в кръста, докато сте бременна, опитайте се да не се тревожите прекалено, че те ще повлияят негативно на самото раждане. С правилно лечение това се случва много рядко.

Каква е причината за болките в кръста по време на бременност?
Има по–голяма вероятност да изпитате болки в кръста по време на бременността, ако сте с наднормено тегло или ако това не е първата ви бременност.
В следващите редове ще ви покажем някои различни причини за болката в кръста при бременност:
Наддаване на прекомерно тегло: По време на една здравословна бременност жените обикновено качват между 9 и 16 кг. Гръбначния стълб на жената трябва да поддържа това тегло, което не е никак малко и това може да доведе до болки в кръста. Теглото на растящо бебе и матката също оказват натиск върху кръвоносните съдове и нерви в областта на таза при бременната жена.
Промени в позата: Бременността променя центъра на тежестта на тялото ви. Като резултат можете постепенно, дори без да забележите, да започнете да променяте позата и начина, по който се движите. Това след себе си може да доведе до силни болки или напрежение в кръста.
Хормонални промени при бременност: По време на бременността тялото ви произвежда един хормон, наречен релаксин, който позволява на сухожилията в тазовата област да се отпуснат и ставите да станат по–широки в подготовката за процеса на раждане. Същият хормон може да отслаби и  сухожилията, които поддържат гръбначния стълб, което води до нестабилност и неприятни болки в кръста при бременност.
Мускулна сепарация: Тъй като матката ви се разширява, двата паралелни коремни мускули, които са от гръдния кош до срамната кост, се разделят по средата и се разтваря коремната кухина, което също може да причини болки в гърба.
Стрес: Емоционалният стрес също може да предизвика напрежение в мускулите на гърба, от което може да почувствате болки в кръста.
Тежък физически труд или спорт също може да причини болки в кръста при бременност.
Лоша поза, лоша техника на вдигане, слаба мускулатура или предишни наранявания в  долната част на таза или гръбначния стълб: Болката в кръста възниква, когато сухожилията (трудно гъвкави тъкани, които свързват костите ви), мускулите, дискове и ставите станат много обтегнати. Болките в кръста могат да бъдат по–болезнени в края на деня или ако сте били на краката по–дълго време. Това е така, защото мускулите се уморяват и сухожилията стават по–обтегнати под натиска от теглото на тялото ви и на бебето.

болки в кръста при бременност

Как да предотвратя появата на силни болки в кръста при бременност?

Болки в кръста могат да се предотвратят като се уверите, че сте във възможно най–добра физическа форма преди забременяването. Ако вече сте бременна, не е твърде късно да започнете да работите върху вашето добро физическо състояние. Седмичните упражнения и гимнастика за бременни могат съществено да намалят шансовете за болки в кръста. Ако не сте свикнали да правите упражнения и да спортувате, започнете бавно. Задължително трябва да се обърнете и посъветвате със специалист, който да прецени състоянието ви и да ви насочи какви точно упражнения трябва да изпълнявате, за да не застрашите бременността.

 

Какво да направя за да облекча болките в кръста по време на бременност?
Следните предложения могат да помогнат при лечение:
Упражнения: Правете упражнения на пода за укрепване на таза и корема, които може да помогнат за намаляване на напрежението в областта на гръбначния стълб.
Масаж: В домашни условия можете да помолите вашият любим да ви направи лек масаж в долната част на гърба и мускулите, които работят на двете страни на гръбнака, това ще ви отпусне и ще помогне в случаите на лека до умерена болка. При по–тежко състояние единствено един обучен физиотерапевт може да ви  бъде полезен.
Добра стойка: Ако имате болка над опашната кост, опитайте се да не се прегърбвате, когато седите и да променяте позицията на гърба възможно по–често. Опитайте се седите на мека възглавница.
Плуване: Упражненията във вода могат да помогнат и то значително за облекчаване на болките в кръста при бременност.
Акупунктура: Тук важно условие е да намерите лекар, за който сте сигурни, че е много обучен и опитен в използването на акупунктурни методи по време на бременност.
Възглавници за бременни: Купете си специална възглавница за бременни, която да използвате по време на сън като я поставяте между бедрата и под корема ви. Тя ще облекчи натиска върху таза ви и ще подобри състоянието на гръбнака ви, докато спите.
Топла вода: Топла вана или топъл душ могат да облекчат дискомфорта.
– Колан за бременни: Те отнемат напрежението от теглото на бебето от коремните мускулите и подкрепят вашите тазовите стави.

Бъдещите мами не бива да се притесняват от болките в кръста при бременност, те са много често срещано явление при повечето бременни жени. Нашата препоръка е да се правят упражнения, да си почивате активно и да се избягва всякакъв стрес, което неминуемо ще редуцира и болките в кръста. Ако все пак дискомфортът е много голям и нетърпим, можете да се обърнете за консултация към специалист, който ще може да ви помогне да се справите професионално с проблема.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Изследвания преди Бременност

Previous article

Хепатит

Next article