Хепатит

Какво е Хепатит?
Хепатит е означава остро възпаление на черния дроб. Различни токсини, някои лекарства, някои заболявания, тежка злоупотреба с алкохол, както  и бактериални и вирусни инфекции могат да причинят визпалението хепатит. Хепатит е също и името на семейство от различни вирусни инфекции, които засягат и нарушават работата на черния дроб, най–често срещаните видове хепатит са: хепатит А, хепатит Б и хепатит С.

Повече за различните Видове хепатит
хепатит

Хепатит А: Той се причинява от ядене на заразена храна или вода. Анално орален контакт по време на секс може също да бъде причина. Почти всеки, който развива хепатит А се възстановява напълно – той не води до хронични заболявания.
Хепатит Б: Той е полово предавана болест. Разпространява се чрез контакт със заразена кръв, сперма ли други телесни течности.
Хепатит С: Той обикновено се разпространява чрез директен контакт с кръвта на човек, който е болен.
Хепатит Д: Само човек, който е вече заразен с хепатит В може да се зарази с хепатит Д. Заразяването е чрез контакт със заразена кръв, необезопасен секс и перфорация на кожата със заразени игли.
Хепатит Е: Едно лице може да се зарази чрез питейна вода или чрез анално–орален секс.
Хепатит X: Ако хепатитът не се дължи на вирусите на хепатит А, Б, С, Д или Е, той се нарича хепатит X или хепатит на неизвестен вирус.
Хепатит G: Това е вид на хепатит, причинен от вируса на хепатит G. Обикновено няма симптоми или са много леки.

Признаци и симптоми при хепатит
Хепатитът може да се излекува от само себе си, без съществени последици, или в други случай може да прогресира до сериозно увреждане на черния дроб на човек. Острата форма на хепатит продължава около 6 месеца, докато хроничният хепатит трае по–дълго.
Най–честите увреждания на черния дроб са причинени от 3 хепатитни вируси, наречен хепатит А, Б и С. Хепатитът може да бъде причинен и от алкохол и някои други токсини и инфекции, както и от собствените ни автоимунни процеси.  Трябва да се отбележи, че не всички форми на хепатит са заразни. Много хора с хепатит развиват леки симптоми или нямат изобщо. Когато симптомите се появяват, това обикновено е около 15 до 180 дни, след като лицето се е заразило.

Началната фаза на хепатит се нарича остра фаза. Симптомите са като на грип и могат да включват:

 • Диария
 • Загуба на апетит
 • Умора
 • Лека треска
 • Гадене
 • Мускулни или ставни болки
 • Повръщане
 • Леки болки в корема
 • Загуба на тегло

Острата фаза обикновено не е опасна, освен ако тя не се развие много бързо в скоротечна форма, която може да доведе до смърт. Ако пациентите се влошат, симптомите преминават в:

 • Тъмна урина
 • Сънливост
 • Световъртеж
 • Сърбеж по кожата
 • Разширения далак
 • Леки цветни изпражненията, изпражненията може да съдържат и гной
 • Главоболие
 • Жълто оцветяване на кожата, бялото на очите и езика

Изходът от острата форма зависи от много фактори, особено от вида хепатит.

Как се лекува хепатит?
Лечение на Хепатит А – Няма специално лечение  за хепатит А. Лекарят ще ви посъветва да се въздържате от алкохол и наркотици по време на възстановяване. По–голямата част от пациентите с хепатит А ще се възстановяват спонтанно.
Лечение на Хепатит Б – Един пациент с хепатит Б трябва да си почива. Той ще бъде на диета, която е с високо съдържание на въглехидрати и протеини, за да се възстановят повредените чернодробните клетки. Ако това не е достатъчно, лекарят може да предпише интерферон, който е антивирусно средство.
Лечение на Хепатит С – На пациент с хепатит С ще бъде предписано медикаментозно лечение. Пациенти с хроничен хепатит С, който получава стандартно лечение може да приема и  да добавки като витамин В12. Терапията за хепатит С лекува 90 % от пациентите.
Лечение на Хепатит Д и Е – Досега няма ефективно лечение за хепатит Д и Е.

Как да се предпазя от заразяване с Хепатит?
Предпазване от Хепатит А:
– Измивайте ръцете си със сапун преди и след ходене до тоалетната
– Консумирайте храна, която е току–що приготвена.
– Навън пийте само бутилирана вода.
– Яжте сурови плодове и зеленчуци, ако сте сигурни, че те са били добре дезинфекцирани.
– Ваксинирайте се за хепатит А, ако пътувате до места, където хепатитът е ендемичен.
Предпазване от Хепатит Б
– Кажете на партньора си, ако сте носител или се опитайте да разберете дали вашият човек до вас е носител.
– Правете безопасен секс.
– Използвайте само чисти спринцовки, които не са били използвани от някой друг.
– Не споделяйте четки за зъби, ножчета за бръснене или инструменти за маникюр.
Предпазване от Хепатит С
– Ако сте заразени не позволявайте на другите да ползват вашата четка за зъби, бръснач, игли или принадлежности за маникюр.
– Ако сте заразени, покривайте откритите ви рани.
– Ако кожата ви е да бъде пробита, уверете се, че оборудването е добре стерилизирани.
Предпазване от Хепатит Д
– Използвайте същата насока, както за хепатит Б. Само човек, който е заразен с вируса на хепатит Б може да се зарази с хепатит Д.
Предпазване от Хепатит Е
– Направете същото, както за хепатит А.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация