Сифилис

Какво е сифилис?
Сифилис е бактериална инфекция, която обикновено се разпространява чрез сексуален контакт. Болестта започва като безболезнени болки в гениталиите, ануса или устата. Сифилис се разпространява от човек на човек чрез кожата или лигавиците при контакт с отворени рани. След първоначалното инфектиране бактериите на сифилиса може да останат пасивни в тялото за десетилетия преди да се проявят. Хванат рано – сифилисът може да бъде излекуван, понякога дори само  с една инжекция пеницилин. Ако не бъде лекуван сифилисът може да нанесе сериозни щети на сърцето, мозъка или другите органи и да бъде опасен за живота.

сифилис

Какви са симптомите на сифилис?
Сифилисът се развива на етапи и симптомите варират с всеки етап. Но етапите могат да се припокриват и симптомите не винаги се появяват в същия ред. Вие може да бъдете заразени със сифилис и да не забележите никакви симптоми в продължение на години. Ето и някои видове сифилис и техните симптоми:

Първичен сифилис
Първият признак на сифилис е появата на малка язва, наречена твърд шанкър. Тя се появява на мястото, където бактериите са влезли в тялото. Обикновено твърд шанкър се развива около три седмици след заразяването. Много хора, които имат сифилис не забелязват язвата, защото тя обикновено е безболезнена и може да бъде скрита във вагината или ректума.

Вторичен сифилис
Появява се като обрив, който обхваща цялото тяло — дори и дланите на ръцете и стъпалата на краката. Този обрив е обикновено е несърбящ и може да бъде придружен от брадавици в устата или гениталната област. Някои хора на този етап имат болки в мускулите, треска, възпалено гърло и подути лимфни възли. Тези признаци и симптоми могат да изчезнат в рамките на няколко седмици и да се проявят пак в рамките на година.

Латентен сифилис
Ако не е лекуван вторичният  сифилис преминава в латентен,  при когато нямате никакви симптоми. Латентната фаза може да продължи години.

Третичен сифилис
Около 15 до 30 процента от хората, заразени със сифилис, които не се лекуват,  развиват усложнения известни като третичен сифилис. В този стадии болестта може да повреди мозъка, нервите, очите, сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, костите и ставите. Тези проблеми могат да възникнат много години след заразяването при нелекуване на инфекцията.

Вроден сифилис
Бебета, родени от жени, които имат сифилис, може да се заразят чрез плацентата или по време на раждането. Повечето новородени с вроден сифилис нямат симптоми, въпреки че някои бебета имат обриви по дланите на ръцете и стъпалата на краката. По–късно симптомите могат да включват глухота и зъбни деформации.

Кога да отидем на лекар?
Потърсете лекар, ако вие или вашето дете имате необичайна секреция, възпаление или обрив–особено ако той е в областта на слабините.

Какви са причините за сифилис?
Причината за сифилис се нарича Treponema pallidum. Най–често предаването на болестта става чрез контакт със заразен по време на сексуална активност. Бактериите навлизат тялото чрез малки порязвания или ожулвания по кожата или лигавиците. Сифилисът е заразен при първичната и вторичната фаза, а понякога и в ранния латентен период. По–рядко, сифилисът може да се разпространи чрез незащитен близък контакт с активна лезия, като например по време на целувка, или от заразена майка на бебето й по време на бременност или раждане на дете. Сифилисът не може да се разпространи чрез използване на една и съща тоалетна, вана, дрехи, прибори за хранене или от  плувен басейни или хидромасажни вани. След като веднъж е излекуван, сифилисът не се повторя.

Рискови фактори?
Изправени сте пред повишен риск от сифилис, ако:
– Практикувате рисков секс
– Имате множество сексуални партньори
– Сте хомосексуалист
– Сте заразени с ХИВ

Усложнения от сифилис?
Без лечение сифилис може да доведе до увреждания в цялото тяло:
– Неврологични проблеми – Сифилисът може да предизвика редица проблеми с нервната система, включително инсулт, менингит, глухота, зрителни проблеми и деменция.
– Сърдечно–съдови проблеми – Те могат да включват аневризма и възпаление на аортата и на други кръвоносни съдове. Сифилисът може да повреди сърдечните клапи.
– ХИВ инфекция – Възрастни с полово предаван сифилис или други генитални язви имат приблизително пет пъти повишен риск от заразяване с ХИВ.
– Усложнение при бременност и раждане – Ако сте бременна, вие може да предадете сифилис на нероденото бебе. Вроденият сифилис увеличава значително риска от спонтанен аборт, мъртво раждане на бебе или смърт на новороденото в рамките на няколко дни след раждането.

Диагностика и Тестове при Сифилис
Сифилис може да бъде диагностициран чрез :
– Кръвните тестове може да потвърди наличието на антитела, които организмът произвежда за борба с инфекцията. Антитела към бактериите, които причиняват сифилис остават в тялото за години, така че тестът може да се използва за определяне на текущи или минали инфекция.
– Секрет от раните. Този тест може да се направи единствено по време на първичен или вторичен сифилис, когато раните са налице.
– Церебрална гръбначномозъчната течност. Ако се предполага, че имате усложнения по нервната система, вашият лекар може да предложи взимане на проба на гръбначно–мозъчната течност.

Лечение на сифилис?
Когато бъде диагностициран и лекуван в ранен стадии, сифилис е лесно лечим. Предпочитаното лечение на всички етапи е пеницилин, който  да убие бактерията, която причинява сифилис. Една инжекция пеницилин може да спре болестта от напредване, ако сте били заразени преди по–малко от година. Ако имате сифилис за по–дълъг период може да се наложи прием на допълнителни дози. Първия ден от лечението може да изпитате леки неразположения като повишена температура, втрисане, гадене и главоболие. Тази реакция обикновено не продължава повече от един ден.

След като сте лекувани от сифилис, ще трябва да:
– Правите периодични кръвни тестове.
– Избягвате сексуален контакт, докато лечението е завършено и кръвните тестове покажат, че инфекцията е излекувана.
– Уведомявате вашите сексуални партньори, така че те могат да бъдат тествани и да получат лечение, ако е необходимо.
– Се изследвате за ХИВ инфекция.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).