Легионелоза

Какво е легионелоза?
Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на белите дробове, обикновено причинено от някаква инфекция. Легионелозата се причинява най-често от бактерия, известна като легионела. Не може да се заразите с легионерска болест от контакт човек-човек. Най-често хора се заразяват от легионелоза при вдишване на бактериите. Възрастните хора, пушачите и хората с отслабена имунна система са особено податливи на легионелоза.

Бактерията легионела също причинява и вид респирторна инфекция, наречена понтиак треска. Това е по-леко заболяване за разлика от легионелоза, като в най-общия си вид тя наподобява грип. Отделно или заедно, двете заболявания понякога се наричат легионелосис. Понтиака обикновено се изчиства сама, но нелекуваната болестта на легионелата може да бъде фатална и да доведе до смърт. Хубавата новина е че обикновено легионерската болест се лекува бързо с антибиотици. Има хора които продължават да изпитват някакви дори и минимални проблеми след лечението.

легионелоза

Какви са различните видове симптоми на легионелоза?
Легионерска болест обикновено се развива от 2 до 10 дни след излагане на бактерии легионела. То често започва със следните симптоми:
– Главоболие
– Мускулни болки
– Втрисане
– Повишена температура, която може да бъде дори по-висока от 40 градуса
До втория или третия ден ще развиете други признаци и симптоми, които могат да включват:
– Кашлица, която може да доведе до слуз и понякога кръв
– Недостиг на въздух
– Гръдна болка
– Стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и диария
– Объркване или други психични промени

Легионелозата засяга обикновено белите дробове, но понякога може да причини и опасни инфекции и в други части на тялото, например сърцето. Леката форма на легионелоза – известна като понтиак треска, има симптоми като втрисане, главоболие и мускулни болки. Понтиака не засяга дробовете ви, а симптомите на понтиак обикновено са ясно изразени още в рамките на 2 до 5 дни.

Кога да посетите лекар?
Посетете вашия лекар, ако смятате, че сте били изложени на бактерията легионела. Диагностицирането и последващото лечение на легионелоза трябва да се извършат възможно най-бързо, защото това ще съкрати периода на възстановяване и предотвратяване на сериозни усложнения.

Какви са видовете причини за легионелоза?
Бактерията легионела пневмофила е отговорна за повечето случаи на легиерерска болест. На открито, бактериите легионела оцеляват в почвата и водата, но рядко причиняват инфекции. На закрито тези бактерии могат да се размножават във всички видове водни системи-хидромасажни вани, климатици и пръскачки и са доста потенциално опасни.

Как се разпространява инфекцията?
Повечето хора се заразят, когато несъзнателно вдишват микроскопични водни капчици, съдържащи бактерии легионела. Това може да стане посредством душ, кран на чешма, джакузи или вода диспергия през вентилационната система в голяма сграда. Огнищата са свързани с редица източници, включително:
– Хидромасажна вана
– Охладителни кули в климатични системи
– Декоративни фонтани
– Плувни басейни
– Оборудване за физиотерапия
– Водни системи в хотели, болници и старчески домове

Имаше последните години дискусия по телевизията и се препоръчваше поне няколко минути източване на водата преди да влезем да се къпем в банята. Въпреки че бактерията легионела се разпространява предимно чрез аеробени водни капчици, инфекцията може да се предава и по други начини, включително:
– Задавяне – Това се случва, когато течности случайно навлизат в белите дробове, обикновено заради кашлица или задушаване по време на пиене на нещо. Ако аспиарате вода, съдържаща бактерии легионела, може да развиете легиенерска болест.
– Почвата. Има докладвани случаи на заразени хора вследствие на контакт с бактерията при работа в градини със замърсена почва.

Какви са рисковите фактори от заразяване?
Не всеки, изложен на бактерията легионела се разболява. Вие сте по-склонни да развиете инфекцията, ако:
– Пушите: цигарите уврежда белите дробове, което ви прави по-податливи на всички видове белодробни инфекции.
– Имате отслабена имунна система в резултат на ХИВ/СПИН или някои лекарства, особено кортикостероиди и лекарства, взети за предотвратяване на отхвърляне на орган след трансплантация.
– Имате хронично белодробно заболяване, например това може да е емфизем или друго сериозно състояние като диабет, бъбречно заболяване или рак.
– Сте на възраст 50 години или по-големи

Какви могат да бъдат усложненията?
Легионерска болест е опасна и през последната 1 година около 700 души са загубили живота си в Европа. Тя също може да доведе до редица животозастрашаващи усложнения, включително:
– Дихателна недостатъчност. Това се получава, когато белите дробове вече не са в състояние да осигурят на организма достатъчно кислород или не могат да премахнат достатъчно въглероден диоксид от кръвта.
– Септичен шок. Това се получава, когато тежък, внезапен спад на кръвното налягане намалява притока на кръв към жизненоважни органи, особено на бъбреците и мозъка. Сърцето от своя страна като основен орган в организма се опитва да компенсира чрез увеличаване на обема на изпомпване на кръвта, но допълнителното натоварване в крайна сметка го отслабва и намалява притока на кръв още повече.
– Остра бъбречна недостатъчност. Това е внезапна загуба на способността на бъбреците ви да изпълняват основната си функция – филтриране на отпадъчните материали от кръвта ви. Когато бъбреците ви се провалят, в тялото ви се натрупват опасни нива на течности и отпадъци.
– Когато не се лекува ефективно и бързо, легионерска болест може да бъде фатална, особено ако вашата имунна система е отслабена от заболяване или лекарства.

Как да предотвратим заразяването с легионелоза?
Почистване и дезинфекция на водни системи, басейни и спа центрове. Избягвайте цигарите, те са изключително вредни. Тютюнопушенето значително увеличава шансовете, че ще се разболеете от легионерска болест, ако сте изложени на бактерии легионела.

Как се диагностицира легионелоза?
Легионелозата е подобна на другите видове пневмония. За да помогне за идентифицирането на наличието на бактерии легионела бързо, Вашият доктор може да използва тест, който проверява урината ви за легионелни антигени — чужди вещества, които предизвикват реакция на имунната система. Може също да се направи едно или повече от следните неща:
– Кръвни изследвания
– Рентгенова снимка на гръдния кош, която не потвърждава легионерска болест, но може да покаже степента на инфекция в белите дробове
– Тестове върху проба от храчките или белодробната тъкан
– Лумбална пункция на мозъка или гръбначния стълб, ако имате неврологични симптоми като обърканост или затруднена концентрация

Лечение на легионелоза
Легионелозата успешно се лекува с антибиотици. Колкото по-скоро започне терапията, толкова по-малка е вероятността от сериозни усложнения или смърт. В много случаи лечението може да изисква хоспитализация. Понтиак треската изчезва самостоятелно без лечение и не причинява продължителни проблеми. Ако имате някакви притеснения то веднага се свържете с доктор за да обсъдите вашите симптоми за да се установи дали имате легионелоза.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии