Прегледана и обновена на 07-11-2019

Знаем ли достатъчно за така важният сън по време на бременност!
За повечето жени бременността е време на голяма радост, вълнение и очакване. За съжаление, за мнозина тя може да бъде време на сериозно нарушение на съня, дори и за жени, които никога не са имали проблеми със съня. Много жени също докладват чувство на изключителна умора по време на бременността, особено по време на първия и третия триместър. Имайки предвид физическите и емоционални изисквания на бременността и разпространението на нарушения на съня, не е чудно, че бременните майки са толкова уморени.

сън по време на бременност

Една от причините за умората и проблемите със съня по време на бременност са промените в хормоналните нива. Например нарастващите нива на прогестерон може отчасти да обяснят прекомерната сънливост през деня, особено през първия триместър. Хормоналните промени също могат да имат инхибиторен ефект върху мускулите, което може да доведе до хъркане и при жените със затлъстяване повишават риска от развитие на сънна апнея и могат да бъдат отчасти отговорни за честите посещения до банята през нощта. Тези нарушения на съня, както и тези, причинени от гаденето и другите свързани с бременността дискомфорти, могат да доведат до значителна загуба на сън по време на бременност. Много жени изпитват безсъние поради тревожност за раждането, балансирането на майчинството и работата или техните променящи се отношения с партньора. Това е особено вярно за онези дами, който стават майки за първи път. За повечето жени получаването на пълноценен нощен сън става още по-трудно, след като бебето се роди. Много е важно да приоритизирате съня си и да намерите ефективни стратегии за управление на проблемите със спането възможно най-рано.
Непълноценният сън също може да има ефект върху раждането. Изследвания са показали, че жените, които са спали по-малко от 6 часа на вечер, са имали по-дълъг родилен процес и са били 4 пъти и половина по-склонни да имат цезарово сечение. Въз основа на тези констатации, изследователите препоръчват лекарите да обсъждат – както количеството на съня, така и неговото качеството на съня с бременните жени – като част от основната пренатална грижа.

Какви са симптомите на непълноценния сън по време на бременността?
Ето често срещаните проблеми със съня и техните симптоми, които могат да възникнат по време на бременност:
Безсъние – симптомите на безсънието включват затруднено заспиване, събуждане твърде рано или усещане за умора след сън. Безсънието, свързано със стрес или тревожност за раждането и/или балансиране на работата и майчинството, може да доведе до значителна загуба на съня. Дискомфортът на бременността като гадене, болки в гърба и движения на плода също могат да нарушат съня.
Синдромът на неспокойни крака – симптомите включват неприятни чувства в краката, понякога описани като изтръпнали или болезнени. Тези чувства са по-лоши през нощта или в часовете преди лягане и временно се облекчават от движение или разтягане.
Сънна апнея – сънна апнея е разстройство на съня, при което дишането е неколкократно прекъсвано по време на сън. Забележима особеност на сънна апнея е тежко хъркане, придружено от дълги паузи и последващо задушаване, което е изключително опасно.
Нощен гастроезофагеален рефлукс, известен също като киселини, се счита за нормална част от бременността. Въпреки това, нощните симптоми на това състояние могат да повредят хранопровода и да нарушат съня по време на бременност.
Честото нощно уриниране – честата нужда от уриниране през нощта е честа особеност на бременността и може да доведе до загуба на сън по време на бременността.

Какво е лечението за проблеми при сън по време на бременност?
Лечението на проблемите със съня по време на бременност се усложнява от факта, че лекарствената терапия може да навреди на развиващия се плод. Например повечето лекарства, които се използват за лечение на безсъние носят известен риск и обикновено не се препоръчват за жени, които са бременни или кърмещи.
Повечето лекарства за синдрома на неспокойните крака също представляват риск за развиващия се плод. Жените, които са най-рискови за развитие на този проблем по време на бременност са тези с ниски нива на фолиева киселина и/или желязо. Това трябва да се има предвид дори преди забременяването. Пренаталните витамини, които включват фолиева киселина и желязо ще ви помогне да намалите симптомите.

Жените с наднормено тегло или затлъстяване, които забременеят или жените, които качват прекомерно тегло и жените, които докладват, че хъркат, трябва да бъдат оценени за сънна апнея. Непрекъснатото положително налягане на дихателните пътища е безопасно и ефективно лечение на сънна апнея по време на бременност. Гастроезофагеалния рефлукс може да бъде лекуван с антиациди без лекарско предписание. Няма лекарство за бременните, които изпитват често нощно уриниране, но говорете с вашия лекар за мерки, ако имате този проблем.
Добрата новина за повечето проблеми със съня, изпитни от бременните жени, е, че те изчезват, след като бебето се роди, но жените трябва да продължат да обръщат особено внимание на съня си, след като родят, тъй като могат да възникнат нови проблеми със съня.

Как да си осигурите по-добър сън през време на бременността?
Добрият сън през цялата бременност може да бъде предизвикателство. Следвайте тези съвети за справяне, за да намалите загубата на сън през този важен период:
– Планирайте и приоритизирайте съня си: Освен ако вашият медицински специалист не ви е посъветвал обратното, опитайте се да се упражнявате за поне 30 минути на ден.
– Спете от лявата си страна, за да подобрите притока на кръв и хранителни вещества към плода и към матката и бъбреците. Опитайте се да избягвате да лежите по гръб за продължителни периоди от време.
– Пийте много течности през деня, особено вода, но ограничете количеството, което пиете в часовете преди лягане.
– За да избегнете киселините, не яжте големи количества пикантни, кисели или пържени храни. Също така, яжте на малки хранения през целия ден.
– Хъркането е често срещано явление по време на бременност, но ако имате паузи в дишането, свързано с хъркането ви, трябва да бъдете изследвани за сънна апнея. Също така, трябва да проверят кръвно ви налягане и протеините на урина – особено ако имате подути глезените или главоболие.
– Ако не можете да спите, не лъжете в леглото, принуждавайки се да спите. Станете и прочетете книга, плетете нещо за вашето бебе, пишете в дневник или вземете топла вана.
– Когато спите, легнете от лявата си страна със свити колена и бедра. Поставете възглавници между коленете си, под корема и зад гърба. Това може да отнеме напрежение от долната част на гърба.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Красива през бременността

Previous article

Симптоми на бременност през първата седмица

Next article