Прегледана и обновена на 02-05-2019

Появата на хъркане по време на бременност е относително често срещано явление, особено в третия триместър. Проучванията показват също, че хъркането в рамките на три и повече нощи в седмицата се увеличава от 7% до 11% през първия триместър и с 16% до 25% през третия триместър. Хъркането може да бъде безвредно през по–голямата част от времето, но в някои случаи то може да показва някакво основното заболяване, което може да бъде вредно за вас или за бебето. Задължително е да се установи това, което причинява хъркането, за да можете да се справите с него по най–правилния начин.

хъркане по време на бременност

жена спи с възгавница за бременни за да предотврати хъркане по време на бременността си

Какви са причините за появата на хъркане по време на бременност?
Следват някои от възможните причини за хъркане по време на бременност:

Запушване на носа: увеличаването на нивата на естроген по време на бременността води до подуване на лигавицата по носните проходи. Това увеличава производството на слуз, което води до задръстване в носната кухина и в крайна сметка – до хъркане. Също така – увеличаването на обема на кръвта разширява кръвоносните съдове, което води до подуване на носната мембрана. Това прави дишането трудно и може също да доведе до хъркане.

Умора: може да се чувствате изключително уморени, когато сте бременна. Това ще доведе до дълбок сън, през който ще загубите контрол над мускулите на гърлото. Мускулите се отпускат твърде много и това пречи на дихателните пътища, причинявайки вибрации, докато дишате, създавайки хъркащ звук.

Наддаване на тегло: увеличаването на теглото по време на бременност добавя някои допълнителни мазнини в областта на врата и гърлото. Тази допълнителна тъкан компресира дихателните пътища, прави дишането трудно и причинява хъркане.

Сънна апнея: силното хъркане може да бъде един от симптомите на обструктивна сънна апнея. Това е състояние, при което спирате да дишате рязко по време на сън, поради запушване на дихателните пътища. Болестта има и други симптоми като задъхващи шумове и сънливост през деня.

Настинки и алергии: настинката, грипът ил