Прегледана и обновена на 02-05-2019

Появата на хъркане по време на бременност е относително често срещано явление, особено в третия триместър. Проучванията показват също, че хъркането в рамките на три и повече нощи в седмицата се увеличава от 7% до 11% през първия триместър и с 16% до 25% през третия триместър. Хъркането може да бъде безвредно през по–голямата част от времето, но в някои случаи то може да показва някакво основното заболяване, което може да бъде вредно за вас или за бебето. Задължително е да се установи това, което причинява хъркането, за да можете да се справите с него по най–правилния начин.

хъркане по време на бременност

жена спи с възгавница за бременни за да предотврати хъркане по време на бременността си

Какви са причините за появата на хъркане по време на бременност?
Следват някои от възможните причини за хъркане по време на бременност:

Запушване на носа: увеличаването на нивата на естроген по време на бременността води до подуване на лигавицата по носните проходи. Това увеличава производството на слуз, което води до задръстване в носната кухина и в крайна сметка – до хъркане. Също така – увеличаването на обема на кръвта разширява кръвоносните съдове, което води до подуване на носната мембрана. Това прави дишането трудно и може също да доведе до хъркане.

Умора: може да се чувствате изключително уморени, когато сте бременна. Това ще доведе до дълбок сън, през който ще загубите контрол над мускулите на гърлото. Мускулите се отпускат твърде много и това пречи на дихателните пътища, причинявайки вибрации, докато дишате, създавайки хъркащ звук.

Наддаване на тегло: увеличаването на теглото по време на бременност добавя някои допълнителни мазнини в областта на врата и гърлото. Тази допълнителна тъкан компресира дихателните пътища, прави дишането трудно и причинява хъркане.

Сънна апнея: силното хъркане може да бъде един от симптомите на обструктивна сънна апнея. Това е състояние, при което спирате да дишате рязко по време на сън, поради запушване на дихателните пътища. Болестта има и други симптоми като задъхващи шумове и сънливост през деня.

Настинки и алергии: настинката, грипът или алергиите също ще доведат до хъркане, тъй като те водят до запушване на носа, което прави дишането затруднено.

Появата на хъркане по време на бременност може да бъде временно състояние, причинено пот бурните промените в тялото, но това не винаги е така.

Има ли някакви усложнения, свързани с хъркане по време на бременност?
Хъркането може да не е причина за безпокойство. Но ако е така, трябва да знаете как да го идентифицирате и кога да потърсите медицинска намеса. Медицински изследвания посочват, че хъркането може да носи риск за майката и бебето в следните случаи:
– Подутите кръвоносни съдове поради запушване на носа или наддаване на тегло – ще ограничи притока на кръв към плацентата, което ще доведе до лишаване на бебето от хранителни вещества и кръв.
– Хъркането понякога е свързано с лоши резултати, както за майката и бебето, включително риск от цезарово сечение и раждане на бебе с ниско тегло.
– Честото хъркане е вероятно да предизвика гестационен диабет, което би могло да увеличи риска от диабет тип 2 при детето в по–късен етап от живота му.
– Има по–висок риск от прееклампсия, поради прекомерно хъркане по време на бременност, което може да доведе до преждевременно раждане и смъртни случаи.
– Друго усложнение може да бъде вътрематочно ограничаване на растежа, което причинява раждане на по–малки бебета с забавяне в развитието.

Как да спрем появилото се хъркане по време на бременност?
Можете да опитате тези прости средства за контрол на хъркането при бременност:
Използвайте назални спрейове или ленти, които са лесно достъпни в аптеките за управление на процеса на хъркане. Те премахват запушването на носните пътища и предотвратяват хъркането.
Използвайте овлажнител в спалнята за лечение на запушването на носа и за получаване на облекчение от хъркането. Изберете овлажнител, който работи в продължение на осем часа или повече за необезпокояван сън.
Спете на лявата си страна за подобряване на кръвообращението.
Повдигнете главата си с най–малко две възглавници, за да позволи това свободно движение на въздуха. Това ще облекчи дишането и ще намали хъркането.
Проследете вашите хранителни навици, за да се избегнете натрупването на повече калории, отколкото е необходимо. Наднорменото тегло може да бъде една от причините за хъркането. Ето защо, внимавайте какво ядете и избягвайте храни с нулева хранителна стойност.
Откажете се от тютюнопушенето, алкохола и приспивателните, тъй като те могат да блокират дихателните пътища и да доведе до хъркане. Те също са опасни, както за бременната майка, така и за бебето.

Ако тези средства не помагат и хъркането ви кара да се чувствате неудобно, трябва да посетите лекар.

Кога трябва да се срещнете с лекар?
Ако хъркате повече от обичайното, кажете на вашия лекар за това. Също така, обадете се на лекар, ако имате симптоми на прееклампсия:
– Сънливост през деня
– Главоболие, което отказва да изчезне
– Подути крака

Прееклампсия е спешен случай. В повечето случаи диагностицирането на прееклампсията ще наложи ранна доставка.

Кога хъркането по време на бременност ще си отиде?
То си идва и от въпроса… по време на бременност, вероятно вие ще престанете да хъркате след раждането на бебето. Ако не веднага, вие ще се отървете от него след бременността, тъй като ще отслабнете.

Бременните жени хъркат ли повече от другите?
Да, бременни жени може да хъркат повече от небременните, заради увеличаването на нивата на естроген, масата на корема, и промененото кръвообращение. Тези, които никога не са хъркали преди бременността – може да развият състоянието по време на бременността. Добрата новина е, че няма да хъркате вечно. След като бебето бъде родено, хъркането най–вероятно да изчезне. Ако проблемът в много сериозен и пречи на нормалният ви живот, потърсете помощ от специалисти, за да предотвратите рисковете за вашето здраве и това на бебето ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

38-39-40 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

101 неща които трябва да направите преди да родите

Next article