Прегледана и обновена на 08-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Финалът на вашата бременност може да настъпи всеки момент през една от следните 38, 39 или 40 гестационна седмица от бременността с близнаци. При едноплодна бременност прочетете 38 Гестационна Седмица, 39 Гестационна Седмица и 40 Гестационна Седмица.

Това е финалната линия. Ако все още не сте родили – можете да направите равносметката, че това е дълго 38 седмично пътуването, което ви е донесли много физически и емоционални промени и което най- накрая ще се увенчае с благословията да прегърнете вашите мъници. Ако сте изостанали в подготовката за престоя си в болница или да разпределите грижите за домашните дейности, това е последният ви шанс да наваксате. Но ако сте се подготвили с всичко това, няма какво да правите, освен да чакате търпеливо появата на бебетата ви. Всяка следа от спазъм може да ви отведе до болницата, но се опитайте да действате спокойно през тази и следващите две седмици.

38-39-40 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 38-39-40 гестационна седмица от бременността с близнаци?
От 38 до 40 гестационна седмица имаме медицинска пълна бременност и се смята, че когато и да се появят бебетата – те са напълно готови. Повечето близнаци са достигнали своя връх на растеж и са готови да започнат да живеят самостоятелно в реалния живот.
Верниксът, покриваща телата на бебетата, вече почти го няма. Въпреки това, някои бебета се раждат с малко богато окосмяване по себе си. Няма причина да се притеснявате за това, лекарите ще се погрижат за всичко.
Тъй като бебетата вече са в напълно развити – техният растеж е достигнал доста добър етап. Телата им продължават да се извършват с трупане на допълнителни слоеве мазнина. Освен това плацентата продължава да расте и да осигурява цялото хранене, което тези големи бебета изискват. Телесният растеж се проявява в различни форми – например с бурен растеж на ноктите. Когато бебетата се родят, ще забележите, че ноктите им са доста остри и вашите мъници може да се наранят. Дори ако това е така, не трябва да режете ноктите на новородено бебе никога. Тези нокти са доста меки, тъй като са потопени в амниотичната течност през цялото време на бременността. След като те се втвърдяват, можете да ги изрежете.
Бебетата ще продължат да трупат слоеве мазнини под кожата си до края на бременността, но дължината им достига максимално ниво през 38 седмица. Повечето малки са с тегло приблизително между 2,7 до 3 кг, в зависимост от техния брой и растежа. Височината им е приблизително 50 см, измерени от главата до петите.

Какви са промените, които настъпват при майката в 38 до 40 гестационна седмица?
Над своето първоначално тегло бременната жена е добавила  допълнителните 18,1 до 25,4 килограма.

Най-вероятно близнаците ви няма да издържат до 40 гестационна седмица, а ще се появят още в 38 седмица. От ялото сега до края – тялото ви е съсредоточено върху промените, чрез които би улеснило раждането.
Контракциите и болките ще продължат с по-голяма сила от предходните седмици. Подготвителните контракции са изключително важни, тъй като те са тези, които ще ви помогнат да се справите ефективно с истинските контракции. Докато те продължават да се случват произволно през деня, шийката на матката също претърпи определени промени като разхлабване и дилатация. Тя започва като изтънява леко, слой по слой, докато слузта, която я запушва и е вид ,,тапа” за защита на бебетата от вредни влияния – изпадне. Разширяването следва по-късно, което сигнализира за началото на раждането. С тези многобройни цервикални промени, които се случват, ще има шанс да видите кръв от вагината ви. Това са леки петна и обикновено са показателни за наближаващото раждане, което може да започне до няколко часа или до няколко дни.
Бебетата тежат значително на тялото ви. Матката е достигнала голямо тегло до 38 седмица и е установила огромен на натиск върху различни вени около нея, върху червата и пикочния мехур. Тежестта, съчетана със задържането на течности, ще доведе до оток по глезените и ходилата ви. Напълно нормално е да получите и екстремно главоболие, замъглено зрение и гадене.
Бебетата ще излизат от вас съвсем скоро и ще са гладни до няколко часа след раждането. Този етап сигнализира на гърдите да започнат процеса на кърмене, ако все още не са. Ето защо много жени могат да наблюдават повишено изтичане на секрет от гърдите, който съдържа коластра или първото мляко. Тъй като коластрата съдържа много ключови хранителни вещества, необходими за вашите бебета, говорете с вашия лекар относно съхранението й и хранете вашите бебета, когато са готови.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 38-40 гестационна седмица?
Последните три седмици от бременността ви не са трудни само за вас, но и за бебетата вътре във вас, защото те са принудени да се борят за повече пространство и да ви причиняват множество симптоми:
Можеш да кажете сбогом на съня от тази седмица нататък. Промените в тялото ви могат да ви направят изключително уморени, но да не можете да заспите успешно. Важно е да се опитате да почиват и да пестите енергия за раждането. Използвайте успокояваща музика или хубав чай, за да ви помогнат да се отпуснете.
Кожата, покриваща корема ви също ще търпи негативи. Размерът му се увеличил доста през последната седмица и кожата ви ще бъде наистина опъната до максималния си капацитет, което може да доведе до дразнещо усещане за сърбеж през цялото време. Използването на овлажняващи кремове заедно с пиенето на вода за добри нива на хидратация – може значително да облекчат положението.
Амниотичната течност, която е във все по-ниски количества и разширената на максимум матката водят до осезаемо усещане на всяко едно движение на бебетата. Сега може да усетите техните ритници в ребрата и в други части на тялото ви.

Ултразвук в 38-40 гестационна седмица с близнаци
Лекарите продължават да провеждат ултразвукови изследвания, ако чувстват необходимостта да ги направят. Повечето следят колко далеч е стигнал прогресът на бебетата и дали те все още са в идеална позиция за раждане. Вашият лекар може също така да проведе бърз преглед на шийката на матката, за да провери за разширяване и да предскаже датата на раждането.

Какво да ядете в 38-39-40 гестационна седмица?
Диетата ви трябва да продължи да бъде точно такава, каквато е била до сега. Могат да се направят някои корекции, за да ви помогнат с контрола на теглото, както и да включите някои хранителни продукти, които могат да улеснят процеса на раждането – като сок от ананас, касис, чай от малинови листа, плодове и зеленчуци с фибри и много течности.

Съвети за грижа за бременността в 38, 39 и 40 гестационна седмица с близнаци
Вашата бременност с близнаци е към края си, раждането е всичко, което ще има значение на този етап. Така че е най-добре да вземете предвид няколко съвета, които ще ви помогнат за предстоящото:
– Информирайте се добре и с подробности за многобройните признаци, които могат да покажат началото на раждането.
– Присъединете се към група за уроци по кърмене, за да научите основите и различни начини за държане на децата, как да се грижите за гърдите и всичко важно около този значим процес.
– Стойте далеч от всякакъв вид упражнения, които имат потенциал да ви наранят.
– Не драскайте корема си за облекчаване на дразненето и сърбежа, тъй като това може да остави постоянни червени белези и нови стрии, които да не се махнат никога.

Източници:
1. https://dadsguidetotwins.com/39-weeks-pregnant-with-twins/
2. https://parenting.firstcry.com/articles/38-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

37 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

Хъркане по време на бременност

Next article