Прегледана и обновена на 24-10-2020

Бременност с Близнаци :) !!! 25 гестационна седмица от бременността с близнаци

От 25 до 28 гестационна седмица вие се намирате в седмия месец на бременността. Тъй като бебетата са в края на цикъла им на развитие – майката започва да мисли за това кога ще започне да има контракции и какви ще са ранните признаци на раждането. От 25 седмица нататък жената започва да има по няколко контракции дневно, които не трябва ви тревожат, но следва да се проследяват от лекаря ви, ако ви насаждат дискомфорт, за да се гарантира липсата на някакви проблеми с бременността. До 25 седмица телата на бебетата ви са претърпели многобройни промени, всички от които биха довели не само до увеличаване на теглото и корема ви, но и ще причиняват чувство на умора. Може да ви е трудно да поддържате нива на енергия по начина, по който сте свикнали. Въпреки това воденето на активен начин на живот е необходимо дори на този етап, тъй като помага на тялото да поддържа тонуса си, което е полезно по време на раждането.

25 гестационна седмица с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 25 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Интензитетът, с който бебетата ви растат през предходните седмици, ще продължи да бъде на същото ниво, ако не и на по-високо. Очакват се много повече промени през следващите седмици, които ще гарантират, че вашите близнаци ще могат да оцелеят извън утробата и растежът е фокусиран изцяло върху тази цел.
Белите дробове на бебетата ще се развият около това време. Досега те са се увеличавали по размер, така че след раждането да могат да поемат въздух. През тази седмица, тъй като размерът на белите дробове се увеличава, в тях се развиват много кръвоносни съдове. Те се окажат в основата на живота на бебетата, позволявайки на белите им дробове да абсорбират кислорода от вдишания въздух в кръвта, което след той ще може да бъде транспортиран до различните органи в тялото.
Ако някога сте виждали голяма ряпа – то ще придобиете представа за размера на бебетата ви през тази седмица. Дължината им е около 35 см, а теглото им е 650-700 грама. При множествената бременност – има тенденция размерите да са малко по-малки.

Какви са промените, които настъпват при майката в 25 гестационна седмица с близнаци?
Промените, които бременните жени с близнаци преживяват през 25 седмица не са нови, а обикновено са променени по интензитет от предишните седмици.
– Либидото ви през тази седмица може да достигне максимален връх. Това е резултат от хормоналните промени и е добре да се насладите на усещанията си и да се отдадете на време с партньора ви. Естествено – обсъдете това с вашия гинеколог, за да сте спокойни, че няма опасност за вас и бебетата.
– Започвате да усещате присъствието на бебетата в матката си все по ясно. Тъй като второто тримесечие се доближава до края си, тялото ви става изключително чувствително към многобройните дейности, които бебетата вече вършат. Те не само стават по-силни и по-активни с физическото си експериментиране, но разширяващата се матка също прави контакт с множество вътрешни органи, както и с опъната кожа. При някои жени бебетата могат да бъдат изключително свръх активни и движенията им могат да причинят лека до умерена болка.
Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 25 гестационна седмица?
Симптомите на бременността с близнаци през 25 гестационна седмица са добре познати за вас от предходните седмици и няма да са нови:
– Матката ви ще избутва всички органи в коремната област в доста голяма степен. Стомахът и червата ви вече ще изпитват сериозен дискомфорт. Когато хормоните повишат нивата си – влошават ситуацията за храносмилането и киселините се увеличават по интензивност. Стомашно-чревните проблеми ще влошат и запека. Достатъчния прием на вода и фибрите ще балансират нещата
– С наближаване на раждането – се увеличават шансовете за хемороиди. Те са изключително дразнещи и се влошават в случай на бременност с близнаци или тризнаци, заради по сериозното наддаване на тегло. Можете да вземете антиациди, но задължително трябва да се консултирате с вашия лекар преди това.
– Може да имате проблеми с преминаването на изпражнения, което ще доведе до прекарване на много време в тоалетната. Можете също така да ходите до тоалетната много пъти, за да уринирате. Тоалетната за много бременни става втори дом (вижте Често уриниране при Бременност). Около това време пикочния мехур е под огромно физическо налягане заради голямата матката, която го притиска, което води до неспособност да задържа повече урина.

Какъв е коремът на бременна жена в 25 гестационна седмица с близнаци?
Вие сте на прага на последният трети триместър от бременността и на този етап ще започне забавяне на скоростта на растеж на корема ви.

Ултразвук в 25 гестационна седмица с близнаци
25 гестационна седмица обикновено не е време, когато лекарите биха препоръчали ултразвуково изследване, тъй като провеждането на такова сканиране на два седмици ще е достатъчно за проследяване на окончателното развитие на вашите бебета. Ако ви направят ултразвук – ще забележите, че вашите бебета си смучат палците или се упражняват да преглъщат и практикуват своите способности за засукване.

Какво да ядете в 25 гестационна седмица?
Анемията в тази фаза на бременността е често срещана. Следователно е важно да се придържате към диета, която е богата на желязо. Консумирайте овесена каша, цвекло, коприва, спанак и т. н. Приемът на протеини и аминокиселини също е необходимо, заедно с множество плодове и зеленчуци в балансирано количество.

Съвети за грижа за бременността в 25 гестационна седмица:
Добрата грижа за бременността в 25 седмица изисква придържането към някои ясни съвети и правила:
– Следете теглото си редовно, за да проверявате за несъответствия и риск от прекомерно наддаване.
– Направете си изследване на кръвната захар за проверка за признаци на диабет.
– Практикувайте леки упражнения.
– Не се поддавайте на апетита за пържени храни или консервирани продукти – те са вредни за вас и за бебетата.

Източници:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/25-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://www.checkpregnancy.com/twin-pregnancy-symptoms-facts/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

24 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

26 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article