Прегледана и обновена на 08-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Тук ще разкажем за 24 гестационна седмица от бременността с Близнаци, но ако вие сте с еднолодна бременност прочетете 24 гестационна седмица.

Много жени успешно носят близнаци или кратните в утробата на 24 седмици, без да знаят какво да очакват напред. Обикновено към края на шестия месец, или 24 гестационна седмица, бременната жена осъзнава, че животът й напълно ще се промени след раждането, което все повее приближава. Не би трябвало да се безпокоите, защото всичко ще е наред и ще протече нормално. Растящото ви коремче ще започне да ви създава неудобства, но въпреки тези дребни дразнения – помнете, че именно това е знак, показващ, че вашите бебета се развиват по правилния начин.

24 гестационна седмица с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 24 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Основният аспект на растежа на бебетата ви ще бъде около нарастването на теглото им, което се увеличава със всяка изминала седмица. Заедно с развитието и втвърдяване на костната структура, мускулите също получават ускорение в развитието си.
Повечето ултразвукови изследвания с висока резолюция през тази гестационна седмица – ще ви покажат лицата на вашите близнаци. При много от бебетата лицата са на етапа на завършеност. Пигментацията, която превръща косата в черна на цвят – се случва в последните етапи на бременността.
Въпреки че белите дробове все още не са напълно развити, размерът им е по-голям от преди, което води до оформянето на разклонената структура, която ще играе решаваща роля за абсорбирането на кислорода от въздуха. Те трябва да бъдат адекватно развити, така че бебетата да може да започнат да получават кислород точно от първия си дъх. Дотогава всички бебета дишат в амниотичната течност.
Движенията на бебетата ще бъдат силно изразени в сравнение с предходните месеци.. Зрението също се развива на този етап, въпреки че все още те не могат да разграничат обектите. Всичко, което могат да направят, е да знаят разликата между тъмнината и светлината и да отговорят на промените по съответен начин.
В 24 седмица от бременността близнаците ще бъдат дълги около 30 сантиметра и ще тежат близо 550-600 грама. Представете си, че държите голям пъпеш в ръцете си. Така ще се почувстваш, ако държите бебетата си си сега.

Какви са промените, които настъпват при майката в 24 гестационна седмица с близнаци?
В 24 гестационна седмица от бременността с близнаци жената надава средно между 0,6 до 0,9 кг за седмица. От началото на бременността жената вече е добавила средно между 11.3 – 17.2 кг.

Общите промени, които една жена може да забележи около 24 гестационна седмица обикновено са:
– Жените са във възторг като наблюдават как гърдите им се увеличават по размер, докато бременността прогресира. Заедно с това, млечните жлези в тях се променят, придавайки им различна форма. Въпреки че тази новост може да бъде добре дошли на много жени, някои бременни може да не харесват прекалено набъбналите и твърди гърди. Тъй като млечните канали се разширяват, за да позволят притока на мляко, всяко запушване, което се случва по пътя, може да създаде структура, подобна на бучка и ако натиснете гърдите си, можете да усетите блока съвсем ясно. Няма причина да се притеснявате, тъй като малко топлина и масажиране на гърдите може бързо да отблокира притока, което дори може да предизвика леко изпускане на коластра от зърната.
Матката сега е доста разширена. Малките ритници и удари могат да се почувстват доста отчетливо в коремната област. Това може да повлияе на вашите модели на спане, ако бебетата не са в синхрон с вашия ежедневен ритъм.
– Вагиналното течение и кървенето на венците ще продължат да се случват и през тази седмица.

Какви са най-честите симптомите на бременност в 24 гестационна седмица с близнаци?
Всички бебета на този етап растат доста бързо. Тялото на бременната има склонност да реагира на тези промени, което прави някои симптоми на бременността с близнаци малко по-очевидни:
– Ходенето или стоенето на едно място на работното ви място може да стане предизвикателство, тъй като ще започнете да изпитвате силни крампи и болки и отоци на краката при бременност. Носенето на множество бебета не е лесно и води до силна умора в резултат на това. Всяка липса на прием на течности може да влоши спазмите, тъй като те нямат наличие на хидратация, за да се отпуснат.
– Друго явление, което притеснява жените в тази седмица, е подуването на краката. Има тенденция отокът да се увеличава, когато стоите в една и съща позиция дълги часове.
– Няма да има почивка и за гърба ви, докато не родите. Вашата походка и поза ще претърпят значителна промяна, тъй като бебетата ви се увеличават по размер.
– По въпросите за външния вид, ако уголемените гърди ви правят щастливи, тъмната линия, която пресича на две корема ви, може да не е лице-приятна. Пигментацията е временна и ще изчезне след раждането.

Какви са шансовете за оцеляване на близнаци, родени в 24 гестационна седмица от бременността?
Голямо притеснения за жените, бременни с близнаци, е възможността за оцеляване на малките, ако те ги родят преждевременно още в 24 гестационна седмица. Когато бременна е с множество бебета, повечето майки не достигат нормален термин, а ги раждат преди завършването на 37 седмици. 24-тата седмица може да бъде доста ранна за бременността, но има възможност бебета да оцелеят с адекватна медицинска помощ и апаратура. Тези бебета ще останат в интензивно отделение в продължение на почти три месеца, докато са способни да оцелеят сами. Освен това, след всяка изминала седмица след 24 гестационна, шансовете за оцеляване продължават да се увеличават драстично.

Какъв е коремът на бременна жена в 24 гестационна седмица с близнаци?
Размерът на корема ви може да е като на топка за баскетбол с бебета, сгушени вътре в него. Жените с по-малък ръст може да намерят за полезно използването на колан за подкрепа на корема и кръста ви.

Ултразвук в 24 гестационна седмица с близнаци
Повечето лекари, които правят ултразвук в тази седмица – заедно с растежа на детето ще провери и позицията на плацентата.

Какво да ядете в 24 гестационна седмица?
Следенето на телесното тегло и поддържането на здравословна диета съответно е начинът да продължите към целта за раждане на здрави бебета. Вашият лекар може да коригира храненето ви, ако е нужно. На този етап има тенденция запекът да се влоши,с който трябва да се борите ефективно чрез храненето с фибри и прием на достатъчно количество вода.

Съвети за грижа за бременността в 24 гестационна седмица:
Спокойствието е ключът към добрите грижи за вас и за бебетата ви. Ето няколко съвета за това:
– Бъдете подготвени за преждевременно раждане като четете за него.
– Завършете с домакинските дейности в рамките на тази седмица и намерете кой да ги поеме вместо вас.
– Избягвайте хранителни продукти, които са богати на натрий – за намаляване на отока.
– Стой далеч от храни с високо съдържание на захари, за да се избегне гестационен диабет.

Източници:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/24-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://www.newkidscenter.com/24-weeks-pregnant-with-twins.html
3. https://www.babycentre.co.uk/24-weeks-pregnant-twins
4. https://dadsguidetotwins.com/24-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

23 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

25 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article