23 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременност с Близнаци :) !!! от Bremennost.bg. Специализирана информация за 23 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако нямате многоплодна бременност то прочетете 23 гестационна седмица.

Вие сте в една прекрасна седмица на бременността и все още сте доста далеч от завършване на този период, който обикновено се нарича златен етап на бременността.. Тази конкретна седмица е доста решаваща, защото точно през нея майката и нейните бебета ще натрупат по-голямата част от теглото си. Скоро ще преминете към последния триместър на бременността.

23 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 23 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Докато предходните седмици са били изпълнени с многобройни и интересни промени и развитие по отношение на растежа на вашите близнаци, през тази седмица обикновено нещата са много спокойни. Фокусът остава върху запазването на техния устойчив растеж и напредването с естествено темпо.
Кожата, покриваща бебетата ви около това време, все още е малко набръчкана, тъй като мастните отлагания на бебето не са достигнали количества, които да могат да обтегнат кожата. Тази прозрачна червена кожа може да направи бебетата да изглеждат странни, но това ще отмине през идните месеци.
Обикновено около 23 гестационна седмица сърцата на вашите близнаци ще бъдат по-силни и ще изпомпват кръвта още по-интензивно. Това може да ви позволи да чуете сърдечния ритъм чрез използване на обикновен стетоскоп.
По това време, вашите близнаци ще растат доста бързо. Един от последните органи, които се развиват са дробовете. Бебетата обаче са склонни да правят опити за дишане, практикувайки ги вътре в матката, правейки подобни движения, които имитират тези от реалния свят.
Вашите бебета през тази седмица ще променят размера си от кокосов орех до прекрасно голямо манго. Растежът ще изглежда съществен в сравнение с начина, по който са изглеждали през предходната седмица. Дължината на бебетата обикновено ще бъде някъде около 28 – 29 сантиметра, с тегло 500 грама. Размерът на близнаците или тризнаци ще се увеличи драстично в следващите няколко седмици.

Какви са промените, които настъпват при майката в 23 гестационна седмица с близнаци?
Наддаването на тегло за бъдещата майка в 23 гестационна седмица е между 0,6 до 0,9 кг. Общото наддаване на тегло при бременност с близнаци досега е средно между 10,4 – 15,4 кг.

Повечето жени обичайно имат спокойна бременност през 23 седмица. Всички промени, които настъпват в организма на майката, са остатъчни от предходните седмици и се различават само в интензитета
– Коремът ви продължава да нараства, гърдите ви също ще растат по размер. Това ще продължи още между една и две седмица и след това ще са достигнали пълния си размер. Това разширяване не е просто във физически аспект. В тях се случват и различни трансформации. Млечните жлези започват да се активират постепенно, за да предоставят млякото на бебетата след раждането. При някои жени може да започне да се наблюдава отделяне на жълтеникав на цвят течност от гърдите. Това е първото мляко, което гърдите ви произвеждат. То се нарича коластра. Обикновено коластрата се появява малко след раждането, така че бебето да може да се нахрани веднага. Въпреки това, ако млякото ви не тръгне до няколко часа, а се позабави – не е проблем. Единственият дискомфорт, който изпитвате е, че сутиенът ви ще бъде мокър понякога.
– Хормоните продължават да имат колебания в нивата. В резултат на това може да се почувствате депресирани и тъжни без нищо по-специално да се е случило и след това внезапно да получите прилив на щастие през остатъка от деня.
– Прееклампсията е сериозно медицинско състояние и то може да повлияе на бременните жени по всяко време на бременността. Един от основните признаци на появата му е подуване, което се случва бързо и е сериозно и продължително по време. Този оток се нарича едем и силно засяга краката. Една от основните причини за това е намаляването на кръвообращението, тъй като целият фокус е върху матката, която получава по-голямата част от кръвта. Този вид подуване може да се обработи чрез поставяне на краката на високо и чрез намаляване на приема на нивата на натрий, които консумирате като част от вашата диета.

Какви са най-честите симптомите на бременност през 23 гестационна седмица с близнаци?
Признаците на бременност с близнаци на 23 седмици са доста очевидни. Ще забележите, че някои от предишните симптоми ще се появят отново около този момент:
– Когато сте бременна с близнаци на 23 седмици, започват спонтанни тренировки на тялото ви за раждането. Може да изпитате фалшиви контракции, наподобяващи същинските. Но няма нужда да се притеснявате, тъй като те не са толкова интензивни, колкото действителните контракции – обичайните Бракстън-Хикс траят една две минутки.
– Гърбът ви ще започне да ви боли повече. Матката ви също ще се разшири. Освен това, увеличаващото се тегло натиска прешлените, поставяйки цялата долна част на кръста под голямо напрежение. Добре е да сте наясно с това и да стоите далеч от всяка дейност, която може да ви обремени и натовари.
– През тази седмица може да забележите кръв в устата си, след като измиете зъбите си. С растежа на бебетата вътре в матката, циркулацията на кръвта ще се увеличи, което прави венците силно чувствителни. Повечето от кървенето обикновено се случва, когато венците са раздразнени, поради което може да изплюете малко кръв, когато ги миете. Въпреки това, ако зъбна болка от всякакъв вид придружава кървенето, това може да подсказва за наличието на кариес или гингивит.

Какъв е коремът на бременна жена в 23 гестационна седмица с близнаци?
Коремът ви смело върви към своя оптимален размер, той нараства постоянно, но всяка бременност е различна и размерът на корема може да бъде повлиян от гени, от височината и теглото си, така че няма стандартна мярка, която трябва да се спази.

Ултразвук в 23 гестационна седмица от бременността с близнаци
Повечето ехографски изследвания около този етап са фокусирани върху това да се гарантира, че мазнините отлагания върху тялото и наддаване на тегло напредват според очакванията. Шансовете да видите бебетата си как реагират на гласа в корема ви са доста големи.

Какво да ядете в 23 гестационна седмица?
Разнообразието в храненето е ключът към доброто развитие на бременността през тази седмица, затова се уверете, че диетата, която поддържате има пълен набор от всички хранителни елементи в обилни количества. Приемът на желязото, калцият и много витамини остават като най-важен приоритет. Също трябва да се съсредоточите върху оптималния прием на вода.

Съвети за грижа за бременността в 23 гестационна седмица с близнаци:
Съветите ни за по-леко преминаване през тази гестационна седмица са:
– Използвайте овлажнители за въздух в стаята, в която спите, за да се справите с всички случаи на запушен нос.
– Започнете да правите финансов разчет, за да ви е по-лесно, когато бебетата се появят.
– Избягвайте да работите за дълги часове без прекъсване, тъй като това може да направи подуването и отоците по тялото по-влошени.
– Не се въздържайте да правите бърза дрямка следобед, ако имате нужда.

Източници за изготвяне на статията 24 гестационна седмица с близнаци:
1. https://www.twinstuff.com/23-weeks-pregnant-with-twins/
2. https://about-twins.com/pregnancy/pregnancy-stages/23-weeks-pregnant-with-twins/
3. https://parenting.firstcry.com/articles/23-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
4. https://dadsguidetotwins.com/23-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация