Бременност

23 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 02-04-2018

23 гестационна седмица През 23 гестационна седмица матката започва да се вдига по–високо и вече с всеки изминал ден усещате бебето все по–нагоре към пъпа. Всяка жена наддава различни килограми, както и бременността при всяка протича по различен начин. Наистина има някои общи симптоми и статистика, според която бебето трябва да се развива, както и бременната жената да качва килограми. Но всеки отделен организъм се развива по определен начин и в общи линии няма две бременности, протекли по абсолютно еднакъв начин.

Ембрион
През 23 гестационна седмица бебето започва да наддава доста бързо на тегло. До края на 6 месец тежината му ще се увеличи двойно.

Възможно е да започнете да усещате освен своя собствен пулс и този на бебето. Това е рядко явление, но все пак не е невъзможно да се случи. Иначе пулсът на бързо растящата малка кукла може да се установи със специален апарат, наречен Доплер. Сърдечните тонове на плода могат да се чуят и със стандартен стетоскоп.

В 23 гестационна седмица от бременността  органите и костите на плода се виждат през прозрачната му кожа, която има червен оттенък, поради развитието на вени и артерии. За момента все още няма мастни натрупвания под кожата, поради което тя е прозрачна.  Но не се притеснявайте, като се роди бебчо, кожата му ще бъде нормална и разбира се вашето малко слънчице ще бъде приятно закръглено с пухкави бузки и дебели пръстчета.

Дължината на плода е около 25 – 30  см.
Теглото на плода е около 400 – 450  грама.

Бъдеща майка през 23 гестационна седмица
През 23 гестационна седмица може да видите наличието на една тъмна линия, която минава през средата на корема. Всъщност тя винаги е била там, но доста по–безцветна и едва ли сте й обърнали внимание. След забременяването ви, хормоните на бременността съдействат за пигментирането й. Явлението е познато още като хиперпигментация, която освен линията по средата на корема ви може да предизвика кафяви петна по кожата на лицето и тялото. Освен това при някои жени може да се получи леко порозовяване на дланите и стъпалата., синкави петна по краката.

През 23 гестационна седмица може да започнете да се усещате нервна и притеснена, както и понякога да усещате леко присвиване в корема. Не се притеснявайте! Това са първите контракции, които са нормални за този период от бременността.

За да се преборите с физическите и психическите неразположения може да пробвате да правите специални упражнения, чрез които да се почувствате по–добре. Подходящи за това състояния са различни упражнения от йога. Но преди да започнете каквато и да е гимнастика, не е зле да се посъветвате със специалист.

Относно психическото ви неразположение може да направите следното: Осигурете си тихо и спокойно място. Седнете с кръстосани по турски крака, е разбира се доколкото ви е възможно  и изправете възможно повече гърба. Дишайте бавно и равномерно. Представете си, че сте сред една чудно красива полянка, изпъстрена с килим от пъстроцветни цветя. Небето е млечно синьо, малки облачета, които приличат на безброй пухкави лица ви гледат и ви се усмихват. Вятърът нежно гали косата ви, а наблизо шуми поточе, което допринася за приказното ви настроение…

Понякога с помощта на медитацията може да се почувствате лека като перце и никакви проблеми или стрес не могат да ви натоварят. Важно е да се чувствате добре и през двадесет и трета седмица от вашата бременност.

Съвети към бременните през 23 гестационна седмица
Огромен апетит: Това е напълно нормално състояние по време на бременността. Възможно е да имате странно желание да преровите хладилника и всички кухненски шкафове и да ометете съдържанието им. Вашето растящо бебе ви кара да правите тези нощни походи до хладилника. Няма как да се спасите от подобни желания, но ако се запасявате с по–здравословна храна, като пълно зърнести закуски, плодове, мляко и млечни произведения, то може да не качите много килограми и да се чувствате добре.

Подуване: След нахранване усещате корема си още по–голям отколкото е. Това състояние се предизвиква от увеличените нива на прогестерона. Той предизвиква  нарушения в стомашно–чревния тракт, като забавя процеса на храносмилането. За да се предпазите от подобни оплаквания около 23 гестационна седмица от вашата бременност, специалистите съветват да пиете много вода, за да може да се ускори смилането на храната.

Хъркането може за започне точно около 23 гестационна седмица, но това разбира се винаги е индивидуално: Но това е доста често срещан и досаден симптом по време на бременността. Лошото е, че вие може би не усещате това, но партньорът ви едва ли е доволен от новата нощна музика. Преди да си легнете продухайте си носа с физиологичен разтвор. Ако не помага и носът ви продължава да е запушен, може да си вземете от близката аптека лентички против хъркане, както и да се грижите за овлажняване на въздуха в спалнята ви.

Изтръпване на ръцете: Цялостното подуване на тялото по време на бременност може да окаже натиск върху нервите в китките и да предизвика болка и изтръпване. Ако  работите на компютъра по цял ден, правете чести почивки на ръцете, ставайте и се разхождайте на всеки половин час. Китките ви трябва да са удобно разположени на бюрото, а не във въздуха.

Кървене от венците: Както се досещате и тази досада се дължи на увеличените нива на хормоните. Избягвайте дъвки, дъвчащи бонбони, сладкиши. И разбира се мийте редовно зъбите си с подходяща паста за зъби и посещавайте своя зъболекар, поне веднъж месечно.

Спазвайте всички препоръки от вашият лекар и през тази така важна за вас 23 гестационна седмица от бременността  и може оставащите дни да преминат като един прекрасен ден за вас.

22 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

24 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.