Прегледана и обновена на 01-10-2016

Кога се чуват първите тонове на плода?
Чуването на сърдечните тонове на бебето за първи път има – както медицинско, така и емоционално значение. От медицинска гледна точка се доказва, че бременността съдържа истинско живо бебе, за родителите пък това е прекрасен момент на първо осъзнаване за съществуването на нов живот в тялото на бъдещата майка. Когато чуете за първи път тоновете на вашето бебе, не се притеснявайте, че те са много бързи. Можете да чуете сърцето на плода около 8 гестационна седмица, когато лекарят ви ви направи ултразвуково изследване. Ранното чуване на тоновете зависи от позицията на бебето в матката, от вашето телесно тегло, както и от точността на термина ви. Със сигурност, чрез доплерово изследване, ще можете да ги чуете към 10–12 гестационна седмица, ако преди това не сте успели.

сърдечни тонове на бебето

Каква е нормалната честота  сърдечен ритъм на плода?
Всяка бъдеща майка се пита и тревожи дали сърдечните тонове на бебето й са нормални още от първия миг, когато гинекологът й даде възможността да ги чуе. Истината е, че сърдечните тонове на плода се променят по време на различните етапи на бременността. Около 5 – 6 гестационна седмица сърцето на вашия мъник започва да бие със сърдечна честота близка до тази на майката, а именно 80–85 удара в минута. От този момент тя се увеличава с по 3 удара в минута на ден по време на първия месец. Това е начинът гинекологът ви да определи точната гестационна възраст на плода чрез ултразвук. От началото на 9 гестационна седмица ударите на сърцето са вече средно 175 в минута. За средата на бременността нормалната честота е в интервала 110–160 удара в минута. Някои дейности на плода като сън, хранене и игра могат да променят честотата на сърдечните му тонове.

С каква апаратура се следят сърдечните тонове на плода?
Апартът Доплер е ултразвуково устройство, което може да измери сърдечните тонове на плода. На корема на бременната се поставя контактен ултразвуков гел и накрайникът на апарата се мести ръчно по протежение на корема, докато се намери точното място, където се чуват тоновете на бебето. Доплерът използва ултразвукови вълни, които се отразяват в сърцето на бебето и усилват сигнала, за да може да се чуе то. Много пациентки свидетелстват, че звуците от сърдечната дейност на бебето наподобяват гръм от стадо галопиращи коне. Лекарите получават чрез това изследване сигнал, че нещо с бебето не е наред ако честотата на сърдечните тонове е по малка или по голяма от интервала 110–160 удара в минута.

Проверката на сърдечния ритъм на бебето е добре да се извършва веднъж месечно до 7 месец от бременността и два пъти в месеца  през последните 8 и 9 месец по време на контролните прегледи. Редовното проследяване се прави с цел да се следи състоянието на бебето и неговото нормално развитие. Звукът от сърдечния ритъм на плода чрез Доплер монитор се представя като диаграма, или звук. Методът е външен.

Много често при външното наблюдение се прави т.нар нон–стрес тест след 28 гестационна седмица за сърдечния пулс на бебето, който го отчита в две състояние – период на покои и в активен период. По време на това изследване могат да бъдат направени заключения за здравословното състояние на плода и неговата готовност и способност да се справи с предизвикателствата около бъдещото раждане. Този тест обаче не е задължителен, прави се по препоръка на наблюдаващия гинеколог или по желание на родителите.

Има и вътрешен метод за следене на сърдечните тонове на бебето. Той обаче се извършва само по време на самото раждане, при повече от 2 см разкритие на матката и спукан околоплоден мехур. Във влагалището се вкарва малка тръбичка със сензор, които отразява силата и продължителността на контракциите ви и състоянието на бебето по това време.

Какво следят докторите при проверка на сърдечните тонове на бебето?
Чрез проследяването на сърдечните тонове на плода, лекарите следят нормалното протичане на бременността и развитието на детето. Благодарение на редовното наблюдение могат да бъдат установени на време нарушения при бебето и да бъдат взети бързи и адекватни мерки. Могат да се констатират също проблеми със снабдяването на кислород до плода, проблеми с функцията на плацентата и пъпната връв и т.н. Редовното следене не крие опасност за майката и бебето

Следенето на сърдечните тонове на бебето е наистина важно, но най–важното за бъдещите майки е да спазват инструкциите на лекарите им, да се изследват регулярно по лекарско назначение и да се стараят да живеят два пъти по–здравословно, което ще им гарантира раждането на едно здраво и прекрасно бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Биохимичен Скрининг

Previous article

Бяло Течение преди Цикъл

Next article