Прегледана и обновена на 17-09-2012

Един от най – вълнуващите моменти бременността е когато усетите първите малки движения и ритници на бебето. Тези страхотни непредвидени малки движения ви уверяват, че вашето бебе се развива и ви помагат да се почуствате по – близо до малкият живот вътре във вас самата.

Кога започва да рита бебето в корема?
Всяка бременна жена очаква с нетърпения първият бебешки ритник по своя корем, но в коя седмица от бременността ще започне се случва това? Първите движения на Вашето бебе, наречени съживяващи трябва да са между 16 и 25 седмица от бременността ви. Обикновено при повечето бременни жени това се случва около 20 седмица. Ако това е вашата първа бременност, по – вероятно е да усетите първите ритници на вашето бебе към 25 седмица. Някои жени с втора бременност започват да чувстват движения и ритници още след 13 седмица. Най – вероятно е да усетите първите движения на бебето когато рита или се движи е когато сте на по – тихо място, в седнало или легнало положение.

Какво представляват бебешките движения и усещания за бебешко ритане? в коя седмица и кога започва да рита бебето


Бременните жени описват движенията на бебето си като пеперуди, нервни потрепвания или акробатични движения. При първо забременяване майката може трудно да определи и да каже дали бебето се е преместило, но при при втора и трета бременност бременните жени са доста по – умели в преценката си.
През втория и третия триместър движенията трябва да са по – различни. От този период до раждането вие ще сте в състояние да усетите ритниците на бебето, лактите, крачетата и всички останали движения.

Колко често са движенията и ритниците на бебето?
В началото на бременността движенията и ритниците са доста по – малко, но тъй като вашето бебе расте и заедно с него ритниците ще стават по силни и по – чести. Последни проучвания на база показания на бременни за усещане на бебето показват, че от третия триместър бебето се движи около 30 пъти на всеки час.
Също така бебетата са склонни да се движат в определени часове от денонощието, защото те също редуват будност и сън. Обикновено са най – активни между 21,00 и 01,00 часа, веднага като се опитваме да заспим. Защо точно тогава? – това се дължи на вашите променящи се нива на кръвната захар. Бебетата също могат да реагират на звуци или допир.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!