Речник

Андропауза

Обновена: 23-01-2016

Какво е Андропауза?
Андропаузата описва една емоционална и физическа промяна, която много мъже преживяват, когато достигнат определена възраст от своя живот. Както сперматогенезата, така и секрецията на тестостерон у мъжете не намаляват рязко с напредването ни възрастта. Нивото на тестостерона между 20 и 50 годишна възраст не се променя, то варира около 690 нанограма/100 мл. След 50 години намалява умерено и достига стойности под 500 нанограма/100 мл. След 80 годишна възраст нивото му е около 40 % от нивото преди 50 години. Намалението на тестостерона в кръвта е резултат от понижената му секреция от тестисите.

Въпреки че с възрастта нивото на тестостерона не намалява рязко, неговият биологичен ефект постепенно става по-слаб поради намаляване на свободната му фракция. С напредването на възрастта по-голяма част от тестостерона се свързва с глобулините, а свободният, биологично активният тестостерон намалява.

Андропауза – Симптоми Андропауза при мъжете
Ако нивото на тестостерона се намали значително, при част от мъжете могат да се появят симптоми, близки до симптомите, наблюдавани у жената по време на менопауза. Появяват се топли вълни, нервност, възбудимост, умора, сърцебиене, чувство на страх, намалена трудоспособност, главоболие, намаляване на окосмяването по тялото, намаляване на телесната и мускулна маса, промяна на настроението, увеличаване на мазнините около вътрешните органи и други

Между 50—60 години настъпва значително намаление на потентността у мъжете. В тази възраст започва да намалява и секрецията на тестостерон. Многообразието на нервно вегетативните и психичните смущения, както и намалената полова активност в тази възраст са резултат от намалената секреция на тестостерон. Ако тези оплаквания през 60-те и 70-те години са очебийни, говорим за мъжки климакс или за андропауза.

Андропаузата се дължи на първични изменения в тестисите и по-специално в клетките на Лайдиг. Отнася се за дегенеративни възрастови промени. В същото време компенсаторно се увеличава секрецията на лутеинизиращ хормон. Следователно андропаузата е физиологичен вариант на първичния хипогонадизъм. Отнася се за леки първични нарушения в тестисите, протичащи с повишено ниво на гонадотропните хормони.

Андропаузата – Лечение
Лечението на андропаузата е заместително с тестостерон. Обикновено се използват депо-препарати. В много напреднала възраст не се налага стимулиране на половото влечение, но въпреки това тестостеронът е показан поради анаболното си действие. Той повлиява благоприятно възрастовата остеопороза и мускулната хипотрофия. По време на лечението се налага периодичен контрол на простатната жлеза.

Кога Започва да Рита Бебето

Предишна публикация

Пози за Спане при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник
Фактор 5 Лайден

Фактор 5 Лайден

Какво е Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden)? Когато получите нараняване като одраскване или порязване, тялото ви ...
Речник