Прегледана и обновена на 23-01-2016

Какво е Андропауза?
Андропаузата описва една емоционална и физическа промяна, която много мъже преживяват, когато достигнат определена възраст от своя живот. Както сперматогенезата, така и секрецията на тестостерон у мъжете не намаляват рязко с напредването ни възрастта. Нивото на тестостерона между 20 и 50 годишна възраст не се променя, то варира около 690 нанограма/100 мл. След 50 години намалява умерено и достига стойности под 500 нанограма/100 мл. След 80 годишна възраст нивото му е около 40 % от нивото преди 50 години. Намалението на тестостерона в кръвта е резултат от понижената му секреция от тестисите.

Въпреки че с възрастта нивото на тестостерона не намалява рязко, неговият биологичен ефект постепенно става по-слаб поради намаляване на свободната му фракция. С напредването на възрастта по-голяма част от тестостерона се свързва с глобулините, а свободният, биологично активният тестостерон намалява.

Андропауза – Симптоми Андропауза при мъжете


Ако нивото на тестостерона се намали значително, при част от мъжете могат да се появят симптоми, близки до симптомите, наблюдавани у жената по време на менопауза. Появяват се топли вълни, нервност, възбудимост, умора, сърцебиене, чувство на страх, намалена трудоспособност, главоболие, намаляване на окосмяването по тялото, намаляване на телесната и мускулна маса, промяна на настроението, увеличаване на мазнините около вътрешните органи и други

Между 50—60 години настъпва значително намаление на потентността у мъжете. В тази възраст започва да намалява и секрецията на тестостерон. Многообразието на нервно вегетативните и психичните смущения, както и намалената полова активност в тази възраст са резултат от намалената секреция на тестостерон. Ако тези оплаквания през 60-те и 70-те години са очебийни, говорим за мъжки климакс или за андропауза.

Андропаузата се дължи на първични изменения в тестисите и по-специално в клетките на Лайдиг. Отнася се за дегенеративни възрастови промени. В същото време компенсаторно се увеличава секрецията на лутеинизиращ хормон. Следователно андропаузата е физиологичен вариант на първичния хипогонадизъм. Отнася се за леки първични нарушения в тестисите, протичащи с повишено ниво на гонадотропните хормони.

Андропаузата – Лечение
Лечението на андропаузата е заместително с тестостерон. Обикновено се използват депо-препарати. В много напреднала възраст не се налага стимулиране на половото влечение, но въпреки това тестостеронът е показан поради анаболното си действие. Той повлиява благоприятно възрастовата остеопороза и мускулната хипотрофия. По време на лечението се налага периодичен контрол на простатната жлеза.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кога Започва да Рита Бебето

Previous article

Пози за Спане при Бременност

Next article

More in Речник