Мама и Бебе

Закаляване на Детето

Обновена: 30-01-2013

Закаляването на детето е полезно при борба с простудни заболявания!
Естествено необходимо е да пазим детето от простудните заболявания, да не го оставяме съблечено при ниска температура, да пазим крачетата му от намокряне, да не го пускаме навън при ветровито време, ако е запотено. Има обаче и друг начин за борба с простудата — това е закаляването. Закалените деца при охлаждане по-рядко се разболяват, а ако заболеят, прекарват болестта по-леко и без усложнения. Това е така, защото организмът на закалените деца притежава по-големи възможности за справяне с простудата, по-големи защитни сили спрямо нея. Тези деца по- бързо започват да произвеждат необходимата топлина, когато се намират на студено, по-бързо свиват кръвоносните си съдове и предотвратяват охлаждането на организма. правила и начини за закаляване на бебето

Кои деца може да се закаляват?
Всяко бебе, родено с нормално тегло, което наддава добре, което не е болно, може и трябва да бъде закалявано. Това ще укрепи  здравето на детето, ще подобри апетита му и ще се отрази благоприятно върху цялостното му развитие. Закаляването може да започне от съвсем ранна възраст – от бебе!

Основни Правила при Закаляване на бебето и детето!
Съществуват няколко важни правила, които трябва да спазвате, ако искате закаляването да доведе до желаните резултати. Те са следните:

1.  Постепенност. Никога не се започва с голяма продължителност или сила на процедурите. Рязкото охлаждане, към което детето не е свикнало, може да причини заболяване. Преходът от по-слаби към по-силни и от по – краткотрайни към по – продължителни процедури трябва да бъде постепенен.

2. Системност. Закаляване на детето е полезно, ако се провежда непрекъснато, целогодишно. Достатъчно е да го спрем за 3 – 4 седмици и полученият дотогава ефект ще се загуби. През лятото може да правим въздушни бани на открито, слънчеви бани, газене във вода, обливане със слънчева вода, през зимата и през. По – хладните дни – въздушни бани на закрито, обливане или обтривания на крачетата, а през цялата година — разходки на чист въздух, спане при ниски температури и на отворен прозорец.

3. Индивидуален подход. Отделните деца понасят закаляването по различен начин в зависимост от здравословното състояние, от начина на отглеждане и от редица други условия. Ето защо, преди да започнете закаляване на детето, посъветвайте се с лекаря от детската консултация, който познава детето и ще прецени коя процедура е най-подходяща за него. Ако детето изпитва удоволствие при закаляването, ако го очаква с нетърпение и радост, продължавайте провеждането му и даже увеличавайте силата на процедурите. Ако то настръхва, разплаква се, не желае да прави съответната процедура, не настоявайте и намалете силата й независимо от това, че не сте стигнали до крайните стойности.

Начини за закаляване на детето! правила и начини за закаляване на детето
1. Закаляване на Дете на Въздух

– Може да оставите детето известно време голо, около 4 – 5 минути. Също така може да държите една бутилка студена вода до различни части от тялото. Пазете носа и крайниците топли.
– Много е полезно децата от малки да ходят боси.
– Редовно проветрявайте помещението в което стои бебето. Най – ефективният начин е чрез вентилационна система. Хубаво е стаята да се проветрява 4 – 5 пъти за около 10 – 15 минути, като се поддържа стайна температура 20 – 22 градуса.
– Бебетата които са вече на 4 – 5 седмична възраст трябва да се разхождат навън, дори и в студени дни, като продължителността на първите разходки е  около 10 минути по – късно тя се увеличава до 2 часа два пъти на ден. В топлите месеци през лятото е желателно сутрин и вечер да се правят разходки по около 2 – 3 часа общо.

2. Закаляване на Дете с Вода
– Много полезно е децата да се закаляват с вода. Вие се нуждаете с топла вода от около 25 – 28 градуса – с тази вода трябва измиете бебето, може да позволите на вашето бебе да си поиграе във водата, но не повече от 30 минути.
– Бързо избърсване и измиване на бебето с температура на водата около 34 градуса. В рамките на 2 седмици намалявайте базисната температура до 25 градуса. След това мокрото избърсване на кожата на бебето трябва да се втрива до зачервяване и веднага след това се облича бебето.
– Полезно е да почистите кожата на бебето с разтвор от морска сол ( 1 чаена лъжичка на чаша вода). С хавлиена ръкавица напоена с този разтвор може да разтриете първо горната част от тялото на детето и после и долната част.
– Напълнете ваната с вода над глезените на детето и му дайте възможност да върви по водата няколко минути. При първите опити водата трябва да е около 35 градуса. Веднага след това избършете краката на детето и му сложете чорапи.

3. Закаляване на Дете на Слънцето
– Слънчевите бани трябва да започнат на пъстра сянка. Температурата на въздуха от 22 – 24 градуса и в последствие детето трябва да бъде в рамките на слънчевата светлина. С течение на времето се препоръчва и директно излагане на слънце, но винаги главата да е покрита с шапка например.

Ако имате и вие други идеи и препоръки относно закаляване на детето, може да оставите своя коментар!

Пози за Спане при Бременност

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе