Закаляване на Детето

Закаляването на детето е полезно при борба с простудни заболявания!
Естествено необходимо е да пазим детето от простудните заболявания, да не го оставяме съблечено при ниска температура, да пазим крачетата му от намокряне, да не го пускаме навън при ветровито време, ако е запотено. Има обаче и друг начин за борба с простудата — това е закаляването. Закалените деца при охлаждане по-рядко се разболяват, а ако заболеят, прекарват болестта по-леко и без усложнения. Това е така, защото организмът на закалените деца притежава по-големи възможности за справяне с простудата, по-големи защитни сили спрямо нея. Тези деца по- бързо започват да произвеждат необходимата топлина, когато се намират на студено, по-бързо свиват кръвоносните си съдове и предотвратяват охлаждането на организма. правила и начини за закаляване на бебето

Кои деца може да се закаляват?
Всяко бебе, родено с нормално тегло, което наддава добре, което не е болно, може и трябва да бъде закалявано. Това ще укрепи  здравето на детето, ще подобри апетита му и ще се отрази благоприятно върху цялостното му развитие. Закаляването може да започне от съвсем ранна възраст – от бебе!

Основни Правила при Закаляване на бебето и детето!
Съществуват няколко важни правила, които трябва да спазвате, ако искате закаляването да доведе до желаните резултати. Те са следните:

1.  Постепенност. Никога не се започва с голяма продължителност или сила на процедурите. Рязкото охлаждане, към което детето не е свикнало, може да причини заболяване. Преходът от по-слаби към по-силни и от по – краткотрайни към по – продължителни процедури трябва да бъде постепенен.

2. Системност. Закаляване на детето е полезно, ако се провежда непрекъснато, целогодишно. Достатъчно е да го спрем за 3 – 4 седмици и полученият дотогава ефект ще се загуби. През лятото може да правим въздушни бани на открито, слънчеви бани, газене във вода, обливане със слънчева вода, през зимата и през. По – хладните дни – въздушни бани на закрито, обливане или обтривания на крачетата, а през цялата година — разходки на чист въздух, спане при ниски температури и на отворен прозорец.

3. Индивидуален подход. Отделните деца понасят закаляването по различен начин в зависимост от здравословното състояние, от начина на отглеждане и от редица други условия. Ето защо, преди да започнете закаляване на детето, посъветвайте се с лекаря от детската консултация, който познава детето и ще прецени коя процедура е най-подходяща за него. Ако детето изпитва удоволствие при закаляването, ако го очаква с нетърпение и радост, продължавайте провеждането му и даже увеличавайте силата на процедурите. Ако то настръхва, разплаква се, не желае да прави съответната процедура, не настоявайте и намалете силата й независимо от това, че не сте стигнали до крайните стойности.

Начини за закаляване на детето! правила и начини за закаляване на детето
1. Закаляване на Дете на Въздух

– Може да оставите детето известно време голо, около 4 – 5 минути. Също така може да държите една бутилка студена вода до различни части от тялото. Пазете носа и крайниците топли.
– Много е полезно децата от малки да ходят боси.
– Редовно проветрявайте помещението в което стои бебето. Най – ефективният начин е чрез вентилационна система. Хубаво е стаята да се проветрява 4 – 5 пъти за около 10 – 15 минути, като се поддържа стайна температура 20 – 22 градуса.
– Бебетата които са вече на 4 – 5 седмична възраст трябва да се разхождат навън, дори и в студени дни, като продължителността на първите разходки е  около 10 минути по – късно тя се увеличава до 2 часа два пъти на ден. В топлите месеци през лятото е желателно сутрин и вечер да се правят разходки по около 2 – 3 часа общо.

2. Закаляване на Дете с Вода
– Много полезно е децата да се закаляват с вода. Вие се нуждаете с топла вода от около 25 – 28 градуса – с тази вода трябва измиете бебето, може да позволите на вашето бебе да си поиграе във водата, но не повече от 30 минути.
– Бързо избърсване и измиване на бебето с температура на водата около 34 градуса. В рамките на 2 седмици намалявайте базисната температура до 25 градуса. След това мокрото избърсване на кожата на бебето трябва да се втрива до зачервяване и веднага след това се облича бебето.
– Полезно е да почистите кожата на бебето с разтвор от морска сол ( 1 чаена лъжичка на чаша вода). С хавлиена ръкавица напоена с този разтвор може да разтриете първо горната част от тялото на детето и после и долната част.
– Напълнете ваната с вода над глезените на детето и му дайте възможност да върви по водата няколко минути. При първите опити водата трябва да е около 35 градуса. Веднага след това избършете краката на детето и му сложете чорапи.

3. Закаляване на Дете на Слънцето
– Слънчевите бани трябва да започнат на пъстра сянка. Температурата на въздуха от 22 – 24 градуса и в последствие детето трябва да бъде в рамките на слънчевата светлина. С течение на времето се препоръчва и директно излагане на слънце, но винаги главата да е покрита с шапка например.

Ако имате и вие други идеи и препоръки относно закаляване на детето, може да оставите своя коментар!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):