Възпитание на Детето

7 техники за възпитание на детето, които със сигурност ще са ви от полза!
Ключът към формирането на добре възпитано дете е да се създаде солидна система за подкрепа у дома, така че то да расте удовлетворено от неговите постижения и уверено в неговите амбиции. Целта ви като родител е да дадете най-доброто възпитание на детето, заедно с това и да помогнете на детето да се чувства компетентно и уверено и да му помогнете да развие чувство за целеустременост и борбеност. Това е добре да се случи преди детето да постъпи в училище, което е от решаващо значение и за живота му като възрастен.

Ако искате да дадете добро възпитание на детето си, то вие ще трябва да проявите последователност, всеотдайност и търпение. Помислете над тези седем техники, ако търсите начин да отгледате добре балансирано, здраво и щастливо с постиженията и живота си дете.

възпитание на детето

1. Насърчаване на специални умения
Всяко дете има уникални дарби и таланти. Тези специални умения могат да се появят в традиционната училищна среда, но има много деца, които блестят с някакъв талант още преди този етап. Дейности като музикален клас или карате уроци могат да отворят ума на детето и да допринесат сериозно за неговото личностно развитие. Възпроизвеждане на горски приключения в двора, танци в хола и други такива занимания – предоставят възможности за интелектуално, физическо и личностно развитие. Също така намирането на общо хоби позволявам на вашето дете да вижда как вие се забавлявате и колко сте устремени и да се стреми да ви подражава, което стимулира зараждането на уверена и удовлетворена личност.

2. Аплодиране и похвала за усилията на детето
Правилното възпитание на детето започва от най–ранна възраст, защото съзнанието на човека определено може да повлияе на поведението му. Експертите по детска психология съветват родителите на детето да го хвалят за всяка упорита работа, вместо да го етикетират като „умно“ или „талантливо.“ Хората с фиксиран умствен капацитет или казано по друг начин – с насадена идея, че са умни – обикновено са склонни да поемат предизвикателствата просто, защото смятат, че техните постижения идват от вродени способности. Тези с растежен умствен капацитет, т.е възпитавани с похвали за положеното старание и усилия – обикновено са по-склонни да посрещнат предизвикателствата с упорита работа, защото те вярват в усвояването на нови умения.

3. Четене, четене, четене
Когато става въпрос за четене на книга и споделяне по този начин на време с детето ви, няма такова нещо като започване твърде отрано. Четенето на книги у дома още от най-ранна възраст насърчава езиковото развитие, уменията за четене и бъдещия успех в училище. Дори ако детето ви е все още твърде малко, за да разбере всичко, което казвате, то ще се научи да забелязва ритмиката на езика, което ще му помогне да изгради своята лексика чрез слушане. В действителност четене е доказано, че подпомага значително емоционалното развитие на детето, а това е само част от доброто възпитание на детето.

4. Хранете се заедно
Не се притеснявайте, ако готвенето не е най-силното ви умение, вашето дете ще се възползва от образователните и емоционалните ползи от разговора, а не от самата храна. Неформалните теми, които се дискутират като как беше твоя ден? например – позволява на детето ви да се запознае с вашите семейни ценности. Едно проучване, проведено от Колумбийския университет показва, че децата, които ядат най-малко пет хранения на седмица със семействата си са по-склонни да постигнат по-високи резултати в интелектуалното си развитие и е по-малко вероятно да развият някакво хранително разстройство. Също така това е ценно време прекарано с вашето дете, което може да оползотворите в още един шанс за правилно възпитание на детето. Ако всеки в дома ви е на различен график и не можете да се насладите на съвместна вечеря, намерете друго хранене като закуска или обяд, когато семейството ви може да седи заедно и да прегледа събитията в деня.

5. Балансирайте времето за лягане
Създаване на константно време за лягане и поддържане на единен график за всяка една нощ е много ефективно за доброто емоционално възпитание на детето. В допълнение се препоръчва изключване на компютъра и телевизия най-малко 30 минути преди лягане. Ако детето ви има достъп до някаква игра или мобилен телефон, се препоръчва да ги премахнете преди лягане. Дайте личен пример за по–бързо и правилно възпитание на детето.

6. Прегръщайте детето си постоянно
Давайте на детето ви постоянно прегръдки през целия ден, това ще спомогне за облекчаване на всякакво напрежение, което то може да почувства. Няма нищо подобно на човешкото докосване, което да даде на детето чувство за сигурност. Проучванията на пренебрегвани деца са показали, че децата, които не получават привързаност може да страдат от хроничен стрес, който може да наруши развитието на части на мозъка, участващи във фокусирането и памет. Проучване в американския вестник на общественото здраве, Прегръдките подобряват способността на детето да се концентрира, те също ще бъдат от полза за вас, защото могат да ви успокояват и да ви карат да изпитвате невероятно емоционално блаженство. Така ще имате едно добре балансирано и щастливо дете.

7. Показвайте на детето моралните норми още от мъничко и говорете с него сякаш е голям човек
Многократното повтаряне на едно и също може да ви е досадно, но помнете че това ще създаде у детето норматив на действия и възприятия и ще разбере кое е правилно и кое не. Научете го на уважение към другите, на толерантност към различията, на борбеност спрямо собственото мнение и на спокойствие пред трудностите като използвате модела на личен пример и на многократно обясняване и повтаряне.

Не е лесно да се постигне оптимално възпитание на детето, но ние като родители сме длъжни да опитаме и дадем най–доброто на нашите деца.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!