Изключително подробна статия в помощ на хората които имат подагра и/или повишени нива на пикочната киселина, която няма аналог в Българското Интернет пространство – Храни богати на пурини и съответно храни богати на пикочна киселина подредени в таблица.
Важно е да отбележим в самото начало, че храната обикновено е отговорна само за около 30% от съдържанието на пикочна киселина в кръвния серум. Диетата е много важна за тези, които искат да намалят пикочната си киселина, но не трябва да се пренебрегват други съображения. Изключително тежки физически натоварвания, травматични наранявания и някои болестни състояния може да допринесат за повишаване на пикочната киселина и последваща поява на подагра.
На снимката може да видите какви остри като игли са кристалите на пикочната киселина. Също така някои храни, които повишават киселинността на кръвта т.е. това са храни с ниско PH, въпреки ниското съдържание на пурини в тях, могат да причинят повишаване на пикочната киселина и влошаване на подаграта. Някои примери могат да бъдат: много пикантна и мазна храна, кафе, алкохол, големи и редовни количества черен чай, дълбоко пържена храна, кафе, какао и др. В понятията за китайска медицина тези храни попадат в категорията на храни и напитки, произвеждащи топлина и влага. Също така в най–различни форуми хората споделят, че от определени храни с ниско съдържание на пурини, те отново имат симптомите на подагрена криза и повишени нива на пикочна киселина в организма. Такива споменати храни по форумите например са: домати, червено цвекло, ябълки и други. Затова е строго индивидуално и всеки човек трябва да наблюдава реакциите на своя организъм.Преди таблицата ви даваме 3 групи от храни съдържащи пурини, съответно пикочна киселина и които може да са отговорни за появата на подагра.
Храни богати на пурини в Група A, съдържащи от 0 до 50мг пурини в 100 грама храна
– Плодове
– Зеленчуци: Всички, с изключение на тези в Група Б
– Зърнени храни: Всички с изключение на тези в Група Б (повечето хлябове и сладкиши, повечето зърнени закуски, бисквити, ориз, ечемик, кус–кус и паста са разрешени в умерени количества)
– Млечни продукти (мляко, кремове, кисело мляко, сладолед, сирене, яйца. Като се има предвид високото съдържание на мазнини в повечето млечни продукти)
– Мазнини, в разумни граници, защото са калорични (масло, повечето масла за готвене, свинска мас, дресинг за салата, майонеза)
– Ядки: с изключение на фъстъци или кашу, и за предпочитане не осолени ядки. – Маслини – Консерви и сладки (мармалад, лютеница, кисели краставички)
– Напитки: Включително чай, кафе, безалкохолни напитки (но те могат да съдържат кофеин)
Храни богати на пурини в Група Б, съдържащи от 50 до 150мг пурини в 100 грама храна
– Домашни птици: (пиле, патица, пуйка, гъска)
– Червени меса и колбаси (телешко, говеждо, агнешко, свинско месо, бекон)
– Риба: с изключение на тези в Група C
– Стриди, миди, скариди
– Пълнозърнест хляб и тестени изделия
– Пълнозърнести храни (включително и овесени ядки, кафяв ориз, и
тахан)
– Леща, соя, боб извара, тофу, хумус, грах и фасул (включително нахут)
– Фъстъци, фъстъчено масло, кашу
– Зелеви (карфиол, броколи)
– Калабрезе, къдраво зеле, брюкселско зеле, спанак, аспержи, авокадо, и гъби
Храни богати на пурини в Група В, съдържащи от 150 нагоре пурини в 100 грама храна
– Див дивеч или отглеждан (фазан, пъдпъдък, яребица, заек еленово месо)
– Месо от вътрешни органи (бъбрек, сърце, черен дроб, пастет, терина,
чернодробна наденица, черен дроб)
– Екстракти от месо и Мая
– Хайвер
– Миди, Херинга, скумрия, пъстърва, Раци
– Малки риби – Всички или преработени (хамсия, сардини, цаца, паста от аншоа)
Следният списък с храни богати на пурини е превод от английски и е част от книгата „Подагра“ на проф. Р. Греаме, д–р А. Симъндс и д–р Е. Кери | |
Храна 100гр | Общо Пурини в мг Пикочна киселина/100 г (средно) |
Бирена Мая | 1810 |
Риба – Пушена Копърка | 804 |
Овчи Далак | 773 |
Хлебарска Мая | 680 |
Волски Черен Дроб | 554 |
Свински Черен Дроб | 554 |
Свинско Сърце | 530 |
Свински Далак | 516 |
Гъби – Манатарки, сушени | 488 |
Риба – Сърдини в Масло | 480 |
Телешки Черен Дроб | 460 |
Волски Далак | 444 |
Свински Бял Дроб | 434 |
Волски Бели Дробове | 399 |
Риба – Сардина | 345 |
Телешки Далак | 343 |
Свински Бъбреци | 334 |
Риба – Пъстърва | 297 |
Риба Тон в Масло | 290 |
Волско Сърце | 256 |
Пилешки Черен Дроб | 243 |
Риба – Морски костур | 241 |
Овче Сърце | 241 |
Риба – Хамсия | 239 |
Черен боб | 222 |
Телешки Бъбреци | 218 |
Риба – Херинга | 210 |
Конско Месо | 200 |
Соя | 190 |
Риба – Калкан | 178 |
Пилешки гърди с кожа | 175 |
Риба – Сьомга | 170 |
Маково Семе | 170 |
Гъска | 165 |
Риба – Сайда | 163 |
Риба – Шаран | 160 |
Биволско (Волски) Език | 160 |
Свински Крака | 160 |
Варено пилешко месо | 159 |
Свинско Филе | 150 |
Пуешко месо | 150 |
Телешка Вратна Пържола | 150 |
Телешки Бял Дроб | 147 |
Кафяви Скариди | 147 |
Риба – Скумрия | 145 |
Свински Котлет с Кост | 145 |
Хайвер – суров | 144 |
Слънчогледово Семе | 143 |
Риба – Пикша | 139 |
Еленски Бут | 138 |
Свински Език | 136 |
Заешко Месо | 132 |
Варена Шунка | 131 |
Телешко месо | 130 |
Боб – Бял | 128 |
Леща | 127 |
Телешка пържола от плешката | 120 |
Телешки ребра | 120 |
Омар | 118 |
Печено пилешко месо | 115 |
Миди | 112 |
Телешко филе | 110 |
Пилешки крила | 110 |
Риба – Бяла риба | 110 |
Риба – Треска | 109 |
Нахут | 109 |
Стафиди – Сушено грозде | 107 |
Ленено Семе | 105 |
Еленско месо задница | 105 |
Свинско Шкембе | 100 |
Пълнозърнест Овес без Люспи | 94 |
Грах на бобчета | 94 |
Риба – Писия | 93 |
Телешки мозък | 92 |
Гъби – Манатарки | 92 |
Колбаси от Телешко Месо | 91 |
Риба – Стриди | 90 |
Кренвирши | 89 |
Зелен Грах Шушулка | 84 |
Свински Мозък | 83 |
Броколи | 81 |
Соеви Кълнове | 80 |
Ядки – Фъстъци | 79 |
Артишок | 78 |
Риба – Пушена Змиорка | 78 |
Праз Лук | 74 |
Кайсии | 73 |
Наденица – Вайсвурст | 73 |
Какао на Прах | 71 |
Брукселско Зеле | 69 |
Тофу | 68 |
Див Лук | 67 |
Смокиня – сушена | 64 |
Сушени Сливи | 64 |
Сусам – Семена | 62 |
Риба – Раци | 60 |
Банан | 57 |
Магданоз – листо | 57 |
Спанак | 57 |
Сладка Царевица | 52 |
Карфиол | 51 |
Ръж – пълнозърнест | 51 |
Пшеница – Пълнозърнеста | 51 |
Тиква | 44 |
Макаронени Изделия с Яйца (Юфка, Макарони, Талиатели) | 40 |
Сладки Бадеми | 37 |
Зелен Фасул (боб) | 37 |
Ядки – Лешници | 37 |
Сушени Фурми | 35 |
Черен Бъз | 33 |
Пъпеш | 33 |
Червено Зеле | 32 |
Сирене – Лимбургер 20% масленост | 32 |
Целина | 30 |
Гъби – Смръчкула | 30 |
Дюля | 30 |
Гъби – Консервирани | 29 |
Зелени Маслини Мариновани | 29 |
Алабаш | 25 |
Ядки – Орехи | 25 |
Слива | 24 |
Аспержи | 23 |
Ядки – Бразилски Орех | 23 |
Боровинки | 22 |
Бяло Зеле | 22 |
Патладжан | 21 |
Праскова | 21 |
Ягоди | 21 |
Авокадо | 19 |
Цвекло | 19 |
Киви | 19 |
Портокал | 19 |
Ананас | 19 |
Картоф с кожа – Варен | 18 |
Малини | 18 |
Морков | 17 |
Вишни | 17 |
Червен Касис | 17 |
Градинска Жлъчка | 17 |
Гъби – Пачи Крак | 17 |
Цариградско Грозде | 16 |
Картоф | 16 |
Кисело Зеле | 16 |
Репичка | 15 |
Ябълки | 14 |
Светла Бира | 14 |
Пшеничен бял хляб или брашно | 14 |
Листа от Копър | 14 |
Маруля | 13 |
Лук | 13 |
Цикория | 12 |
Круша | 12 |
Ревен | 12 |
Домати | 11 |
Извара | 9 |
Безалкохолна Бира | 8 |
Кисело Мляко 3,5% масленост | 8 |
Сирене – Бри | 7 |
Сирене – Едам 30%, 40% или 45% масленост | 7 |
Череши | 7 |
Краставица | 7 |
Доста изчерпателен списък на храни богати на пурини и пикочна киселина. Надявам се да съм бил полезен. Тази статия написах с много любов и нека Господ дава здраве на всеки. В следваща статия ще обобщя известни начини които хората споделят по различни форуми за справяне, овладяване и лечение на така неприятните високи нива на пикочна киселина в кръвта и организма на човек.