Здраве

Как чрез Храната да Намаля Риска от Кариес на Детето

Обновена: 25-09-2016

Как да се храним по време на бременността и как, чрез храната да намалим риска от кариес на нашите деца?!?
Здравейте мили приятели това е следващата статия, с която ще ангажирам вниманието Ви! Може би сте изчели един куп информация, за това какво е здравословно и какво не , кои храни са диетични и от кои храни, така омразните килограми нарастват, кое е био и еко и кое не….., но сега ще Ви кажа няколко интересни неща за това, как да намалите риска от кариес и да запазите здрави зъбите на малките сладурчета, а защо не и Вашите в течение на този така дълъг и понякога не лек процес. Ще разделя тази информация на няколко части отново, за да Ви е по– лесно.

Период на бременността
Много малко от хората знаят, че изграждането на зъбите на детето (млечни и постоянни) започва още в утробата на майката. Зародишите на млечните зъби се залагат между 7– 10 ембрионална седмица, а на постоянните зъби между 4 ембрионален месец и завършва около 9 тия месец след раждането. Това означава, че храненето в тези периоди, трябва да бъде много балансирано и здравословно. През първите 3 месеца е важно да се приема месо, зеленчуци, протеини и витамини А,С,В и Е. През втората половина на бременността, започва минерализацията на зъбите и е важен приема на калции, фосфор, флуор и витамини Д и С.

Кърмачески период
Това е един от най–бързите периоди на растеж и на малкия организъм са му нужни много храна и енергия. След 6–тия месец , когато обикновенно пробива първото зъбче, храната е предимно течна, като най– добър вариант за храненето е кърменето. В кърмата се съдържат всички необходими съставки нужни на детето. Ето защо мили мамчета, ако имате кърма не се отказвайте кърмете Вашите деца! Може, след консултация с педиатър да давате добавки от желязо и витамин D, защото те са сравнително малко в кърмата и понякога се наблюдава ниското им количество при деца хранени само с кърма. Алтернатива на кърмата, може да бъдат само хуманизираните млека! Прясното и киселото мляко,колкото и да са полезни в следващите етапи на захранването, няма да бъдат в никакъв случай достатъчни. В края на първата годинка бързият растеж намалява, а от там и голямата нужда от храна, затова пък тя става все по разнообразна.

коя храна намаля риска от кариес при детето Предучилищна възраст (3–6 год.)
В този период има значително забавяне на растежа, ето защо нуждата от калории намалява, но е важно да се поддържа приема на протеини (месо), витамини и минерали. Детето се храни с храната, която приемате и Вие самите, ето защо никога не забравяйте, че каквото ядете вие това ще яде и вашето дете. Внимателно преценявайте, колко храна да дадете на сладурчето, поради факта че то е 1/5 от размерите и теглото на възрастен, защото често се допуска прехранване и това води до затлъстяване. Много важен е млечния прием, това са млечните продукти: мляко, сирене, кашкавал и др. Не ги забравяйте защото съдържат така нужният калции за децата!

Училищна възраст (6–12 год.)
Растежът значително намалява, важни са плодовете и зеленчуците. За жалост това е една от най– необичаните храни за нашите деца, млечните храни също се пренебрегват. Ще трябва да се постараете, с много любов и разговори се опитайте да извоювате сутрешната закуска, която ще даде сили на детето през натоварения му ден в училище. Ако детето е добре закусило, това ще намали риска от изкушаващи междинни хранения с така наречените ”лоши храни” (чипс, вафли, бисквити и др.), които изключително бързо повишават риска от кариес в комбинация с лошо измити зъби особено в тази възраст.

Юношеска възраст (12–18год.)
Период на изключително бърз растеж, детето навлиза в пубертета. За жалост скъпи приятели , тук Вашето надмощие намалява. Това е период, в който ако Вие добре сте научили Вашия наследник да се храни правилно и да се грижи за своите зъби и усмивка …..Вашата мисия е изпълнена!!!

Надявам се тази статия да Ви е от полза, разбира се всички въпроси са добре дошли …..ще се радвам да отговоря.

Статията е написана специално за Bremennost.bg от:
Facebook: Дентално студио Артиста/ Dental Studio Artista
Д–р Стела Ненова
Телефон за връзка: 0888713142
dr.stela.nenova[at]gmail.com

Раждане с Дула

Предишна публикация

Бременност Без Симптоми

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

ендометрит

Ендометрит

Какво е ендометрит? Буквално терминът ,,ендометрит” се разбира като възпаление на лигавицата на матката. Точно тази лигавица ...
Здраве
вагинален секрет

Вагинален секрет

Вагиналния секрет повдига доста общи въпроси в ума на жените, включително дали той е нормален или не ...
Здраве
упражнения за очи

Упражнения за очи

В продължение на стотици години, хората са популяризирали различни видове упражнения за очи като „естествен“ природен лек ...
Здраве
целулит по корема

Целулит на корема

Целулитът на корема е често срещан и много неприятен естетически и здравословен проблем. Тук ще се опитаме ...
Здраве