Как чрез Храната да Намаля Риска от Кариес на Детето

Как да се храним по време на бременността и как, чрез храната да намалим риска от кариес на нашите деца?!?
Здравейте мили приятели това е следващата статия, с която ще ангажирам вниманието Ви! Може би сте изчели един куп информация, за това какво е здравословно и какво не , кои храни са диетични и от кои храни, така омразните килограми нарастват, кое е био и еко и кое не….., но сега ще Ви кажа няколко интересни неща за това, как да намалите риска от кариес и да запазите здрави зъбите на малките сладурчета, а защо не и Вашите в течение на този така дълъг и понякога не лек процес. Ще разделя тази информация на няколко части отново, за да Ви е по– лесно.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Период на бременността
Много малко от хората знаят, че изграждането на зъбите на детето (млечни и постоянни) започва още в утробата на майката. Зародишите на млечните зъби се залагат между 7– 10 ембрионална седмица, а на постоянните зъби между 4 ембрионален месец и завършва около 9 тия месец след раждането. Това означава, че храненето в тези периоди, трябва да бъде много балансирано и здравословно. През първите 3 месеца е важно да се приема месо, зеленчуци, протеини и витамини А,С,В и Е. През втората половина на бременността, започва минерализацията на зъбите и е важен приема на калции, фосфор, флуор и витамини Д и С.

Кърмачески период
Това е един от най–бързите периоди на растеж и на малкия организъм са му нужни много храна и енергия. След 6–тия месец , когато обикновенно пробива първото зъбче, храната е предимно течна, като най– добър вариант за храненето е кърменето. В кърмата се съдържат всички необходими съставки нужни на детето. Ето защо мили мамчета, ако имате кърма не се отказвайте кърмете Вашите деца! Може, след консултация с педиатър да давате добавки от желязо и витамин D, защото те са сравнително малко в кърмата и понякога се наблюдава ниското им количество при деца хранени само с кърма. Алтернатива на кърмата, може да бъдат само хуманизираните млека! Прясното и киселото мляко,колкото и да са полезни в следващите етапи на захранването, няма да бъдат в никакъв случай достатъчни. В края на първата годинка бързият растеж намалява, а от там и голямата нужда от храна, затова пък тя става все по разнообразна.

коя храна намаля риска от кариес при детето

Предучилищна възраст (3–6 год.)
В този период има значително забавяне на растежа, ето защо нуждата от калории намалява, но е важно да се поддържа приема на протеини (месо), витамини и минерали. Детето се храни с храната, която приемате и Вие самите, ето защо никога не забравяйте, че каквото ядете вие това ще яде и вашето дете. Внимателно преценявайте, колко храна да дадете на сладурчето, поради факта че то е 1/5 от размерите и теглото на възрастен, защото често се допуска прехранване и това води до затлъстяване. Много важен е млечния прием, това са млечните продукти: мляко, сирене, кашкавал и др. Не ги забравяйте защото съдържат така нужният калции за децата!

Училищна възраст (6–12 год.)
Растежът значително намалява, важни са плодовете и зеленчуците. За жалост това е една от най– необичаните храни за нашите деца, млечните храни също се пренебрегват. Ще трябва да се постараете, с много любов и разговори се опитайте да извоювате сутрешната закуска, която ще даде сили на детето през натоварения му ден в училище. Ако детето е добре закусило, това ще намали риска от изкушаващи междинни хранения с така наречените ”лоши храни” (чипс, вафли, бисквити и др.), които изключително бързо повишават риска от кариес в комбинация с лошо измити зъби особено в тази възраст.

Юношеска възраст (12–18год.)
Период на изключително бърз растеж, детето навлиза в пубертета. За жалост скъпи приятели , тук Вашето надмощие намалява. Това е период, в който ако Вие добре сте научили Вашия наследник да се храни правилно и да се грижи за своите зъби и усмивка …..Вашата мисия е изпълнена!!!

Надявам се тази статия да Ви е от полза, разбира се всички въпроси са добре дошли …..ще се радвам да отговоря.

Статията е написана специално за Bremennost.bg от:
Facebook: Дентално студио Артиста/ Dental Studio Artista
Д–р Стела Ненова
Телефон за връзка: 0888713142
dr.stela.nenova[at]gmail.com

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).