Здраве

Как чрез Храната да Намаля Риска от Кариес на Детето

Обновена: 25-09-2016

Как да се храним по време на бременността и как, чрез храната да намалим риска от кариес на нашите деца?!?
Здравейте мили приятели това е следващата статия, с която ще ангажирам вниманието Ви! Може би сте изчели един куп информация, за това какво е здравословно и какво не , кои храни са диетични и от кои храни, така омразните килограми нарастват, кое е био и еко и кое не….., но сега ще Ви кажа няколко интересни неща за това, как да намалите риска от кариес и да запазите здрави зъбите на малките сладурчета, а защо не и Вашите в течение на този така дълъг и понякога не лек процес. Ще разделя тази информация на няколко части отново, за да Ви е по– лесно.

Период на бременността
Много малко от хората знаят, че изграждането на зъбите на детето (млечни и постоянни) започва още в утробата на майката. Зародишите на млечните зъби се залагат между 7– 10 ембрионална седмица, а на постоянните зъби между 4 ембрионален месец и завършва около 9 тия месец след раждането. Това означава, че храненето в тези периоди, трябва да бъде много балансирано и здравословно. През първите 3 месеца е важно да се приема месо, зеленчуци, протеини и витамини А,С,В и Е. През втората половина на бременността, започва минерализацията на зъбите и е важен приема на калции, фосфор, флуор и витамини Д и С.

Кърмачески период
Това е един от най–бързите периоди на растеж и на малкия организъм са му нужни много храна и енергия. След 6–тия месец , когато обикновенно пробива първото зъбче, храната е предимно течна, като най– добър вариант за храненето е кърменето. В кърмата се съдържат всички необходими съставки нужни на детето. Ето защо мили мамчета, ако имате кърма не се отказвайте кърмете Вашите деца! Може, след консултация с педиатър да давате добавки от желязо и витамин D, защото те са сравнително малко в кърмата и понякога се наблюдава ниското им количество при деца хранени само с кърма. Алтернатива на кърмата, може да бъдат само хуманизираните млека! Прясното и киселото мляко,колкото и да са полезни в следващите етапи на захранването, няма да бъдат в никакъв случай достатъчни. В края на първата годинка бързият растеж намалява, а от там и голямата нужда от храна, затова пък тя става все по разнообразна.

коя храна намаля риска от кариес при детето Предучилищна възраст (3–6 год.)
В този период има значително забавяне на растежа, ето защо нуждата от калории намалява, но е важно да се поддържа приема на протеини (месо), витамини и минерали. Детето се храни с храната, която приемате и Вие самите, ето защо никога не забравяйте, че каквото ядете вие това ще яде и вашето дете. Внимателно преценявайте, колко храна да дадете на сладурчето, поради факта че то е 1/5 от размерите и теглото на възрастен, защото често се допуска прехранване и това води до затлъстяване. Много важен е млечния прием, това са млечните продукти: мляко, сирене, кашкавал и др. Не ги забравяйте защото съдържат така нужният калции за децата!

Училищна възраст (6–12 год.)
Растежът значително намалява, важни са плодовете и зеленчуците. За жалост това е една от най– необичаните храни за нашите деца, млечните храни също се пренебрегват. Ще трябва да се постараете, с много любов и разговори се опитайте да извоювате сутрешната закуска, която ще даде сили на детето през натоварения му ден в училище. Ако детето е добре закусило, това ще намали риска от изкушаващи междинни хранения с така наречените ”лоши храни” (чипс, вафли, бисквити и др.), които изключително бързо повишават риска от кариес в комбинация с лошо измити зъби особено в тази възраст.

Юношеска възраст (12–18год.)
Период на изключително бърз растеж, детето навлиза в пубертета. За жалост скъпи приятели , тук Вашето надмощие намалява. Това е период, в който ако Вие добре сте научили Вашия наследник да се храни правилно и да се грижи за своите зъби и усмивка …..Вашата мисия е изпълнена!!!

Надявам се тази статия да Ви е от полза, разбира се всички въпроси са добре дошли …..ще се радвам да отговоря.

Статията е написана специално за Bremennost.bg от:
Facebook: Дентално студио Артиста/ Dental Studio Artista
Д–р Стела Ненова
Телефон за връзка: 0888713142
dr.stela.nenova[at]gmail.com

Раждане с Дула

Предишна публикация

Бременност Без Симптоми

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве