Раждане с Дула

Какво прави и не прави Дулата. Избор за раждане с Дула – преди, по време и след раждането, но преди това какво е Дула?

Времето изтече и „почивката“ свърши, а само като си представя колко много изглеждаха тези 9 месеца бременност в началото. Малкото човече нетърпеливо напира и иска да излиза. Само онези, които са го преживели, знаят колко е трудно да си сам в родилна зала и всички да те хокат да напъваш например. Раждането е личен процес, но като чели прекалено строго дисциплиниран у нас. Една жена има нужда от внимание и нежност по време на раждането, затова много жени предпочитат раждане с Дула.

раждане с дула

Какво е Дула?
Всичко е добре през 9–те месеца на бременността, когато всичко е плавно и спокойно все още сте самостоятелни и личното ви време е само за вас. Дойде ли обаче времето за големия момент и малкото същество иска да излиза на бял свят нещата се променят и жената става много раздразнителна и нервна, това разбира се е нормално в такъв момент. И точно тогава се появява един персонаж, който прави чудеса, известен с наименованието „Дула“. Този човек все още не е придобил голяма известност в нашата страна, но виж на Запад почти всяка родилка си има своя Дула, а някои дори си ползват семейна такава. Разбира се тенденцията в България се променя и все повече бъдещи майки предпочитат да имат раждане с Дула. Какво всъщност се крие под понятието Дула – това е жена, която присъства на раждането от страна на родилката и нейният партньор. Тя е там, за да помага с каквото може и колкото може, като има различни функции. Самото раждане е един толкова личен процес, че самата мисъл да станеш дула на някого дава ясна информация, колко сте близък на това семейство и колко те ви ценят и допускат в тяхното най–лично пространство.

Раждане с Дула – преди, по време и след раждането
Ето тук нещата малко се разминават, защото повечето жени си мислят, че тази въпросна жена е с вас само в родилна зала, докато раждате, но това не е така. По избор на двойката тази жена може да ви помага преди самото раждане, по време на раждането и след раждането. Много семейства с повече от едно дете си имат една семейна дула, която присъства на всяко раждане и един вид става част от семейството. Нейното участие се решава колко да продължи от самата двойка, като това е в зависимост колко голяма е тяхната нужда от помощ.

Какво прави дулата?
Много често се случва някои да не е наясно какви точно са задълженията на дулата и до къде се простират нейните правомощия. Главната роля на една дула е да помогне психически на родилката. Преди раждането може да бъде полезна със съвети техники, по време на раждането има най–голяма функция. Първо се грижи за вашия комфорт и спокойствие, като това включва масаж, избиране на подходяща поза, помощ за физически нужди, разговор с медицинския екип вместо вас. Като това последното не означава, че тя взема решенията, по–скоро се явява, като ваш говорител и отстоява вашите нужди. След раждането може да ви помогне за кърменето, къпането и всичко свързано с първоначалните грижи на едно новородено. В повечето случаи двойките ползват дула по време на раждането и по–рядко се случва да е преди раждането или след раждането, затова и повечето жени обобщават това с думите раждане с дула.

Какво НЕ прави Дулата?
Има една единствена грешка, която се допуска, а именно, че повечето хора не знаят какви всъщност са нейните възможности и какво точно може да направи за вас. Най–често се преплитат вижданията, че една дула замества лекарите и медицинските сестри. Това е напълно грешно разбиране, тя не замества лекарите, а ги допълва, като казано иначе тя е половин лекар. Като този половин лекар няма право да ви преглежда или да ви прави изследвания, а само да ви напътства и помага с подкрепа за предстоящото раждане и след него. Казано един път дулата замества онези качества не лекуващия гинеколог, който той просто няма време да направи към всички свои пациентки, които раждат. Все пак изслушването и държането за ръка не са неща, които бихте видели да прави един лекар.

Като майка в заключение мога да кажа, че моето раждане с дула беше едно от най–прекрасните и емоционални неща в моя живот което никога няма да забравя. Спомените ще останат в мен. Желая успех на всички бъдещи родители който са си избрали раждане с Дула!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация