Раждане

Раждане с Дула

Обновена: 31-01-2019

Какво прави и не прави Дулата. Избор за раждане с Дула – преди, по време и след раждането, но преди това какво е Дула?

Времето изтече и „почивката“ свърши, а само като си представя колко много изглеждаха тези 9 месеца бременност в началото. Малкото човече нетърпеливо напира и иска да излиза. Само онези, които са го преживели, знаят колко е трудно да си сам в родилна зала и всички да те хокат да напъваш например. Раждането е личен процес, но като чели прекалено строго дисциплиниран у нас. Една жена има нужда от внимание и нежност по време на раждането, затова много жени предпочитат раждане с Дула.

раждане с дула

Какво е Дула?
Всичко е добре през 9–те месеца на бременността, когато всичко е плавно и спокойно все още сте самостоятелни и личното ви време е само за вас. Дойде ли обаче времето за големия момент и малкото същество иска да излиза на бял свят нещата се променят и жената става много раздразнителна и нервна, това разбира се е нормално в такъв момент. И точно тогава се появява един персонаж, който прави чудеса, известен с наименованието „Дула“. Този човек все още не е придобил голяма известност в нашата страна, но виж на Запад почти всяка родилка си има своя Дула, а някои дори си ползват семейна такава. Разбира се тенденцията в България се променя и все повече бъдещи майки предпочитат да имат раждане с Дула. Какво всъщност се крие под понятието Дула – това е жена, която присъства на раждането от страна на родилката и нейният партньор. Тя е там, за да помага с каквото може и колкото може, като има различни функции. Самото раждане е един толкова личен процес, че самата мисъл да станеш дула на някого дава ясна информация, колко сте близък на това семейство и колко те ви ценят и допускат в тяхното най–лично пространство.

Раждане с Дула – преди, по време и след раждането
Ето тук нещата малко се разминават, защото повечето жени си мислят, че тази въпросна жена е с вас само в родилна зала, докато раждате, но това не е така. По избор на двойката тази жена може да ви помага преди самото раждане, по време на раждането и след раждането. Много семейства с повече от едно дете си имат една семейна дула, която присъства на всяко раждане и един вид става част от семейството. Нейното участие се решава колко да продължи от самата двойка, като това е в зависимост колко голяма е тяхната нужда от помощ.

Какво прави дулата?
Много често се случва някои да не е наясно какви точно са задълженията на дулата и до къде се простират нейните правомощия. Главната роля на една дула е да помогне психически на родилката. Преди раждането може да бъде полезна със съвети техники, по време на раждането има най–голяма функция. Първо се грижи за вашия комфорт и спокойствие, като това включва масаж, избиране на подходяща поза, помощ за физически нужди, разговор с медицинския екип вместо вас. Като това последното не означава, че тя взема решенията, по–скоро се явява, като ваш говорител и отстоява вашите нужди. След раждането може да ви помогне за кърменето, къпането и всичко свързано с първоначалните грижи на едно новородено. В повечето случаи двойките ползват дула по време на раждането и по–рядко се случва да е преди раждането или след раждането, затова и повечето жени обобщават това с думите раждане с дула.

Какво НЕ прави Дулата?
Има една единствена грешка, която се допуска, а именно, че повечето хора не знаят какви всъщност са нейните възможности и какво точно може да направи за вас. Най–често се преплитат вижданията, че една дула замества лекарите и медицинските сестри. Това е напълно грешно разбиране, тя не замества лекарите, а ги допълва, като казано иначе тя е половин лекар. Като този половин лекар няма право да ви преглежда или да ви прави изследвания, а само да ви напътства и помага с подкрепа за предстоящото раждане и след него. Казано един път дулата замества онези качества не лекуващия гинеколог, който той просто няма време да направи към всички свои пациентки, които раждат. Все пак изслушването и държането за ръка не са неща, които бихте видели да прави един лекар.

Като майка в заключение мога да кажа, че моето раждане с дула беше едно от най–прекрасните и емоционални неща в моя живот което никога няма да забравя. Спомените ще останат в мен. Желая успех на всички бъдещи родители който са си избрали раждане с Дула!

Диета за Забременяване

Предишна публикация

Как чрез Храната да Намаля Риска от Кариес на Детето

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане