Здраве

Възстановяване след Аборт с Вакуум

Обновена: 09-08-2018

Какво да очакваме при последващото възстановяване след аборт с вакуум?
Тази форма на хирургически аборт се извършва на жени, които са бременни между 7–ма и 15 гестационна седмица. Тя е по–лека от дилатацията и възстановяването е по–бързо. Аборт с вакуум се извършва под местна или обща упойка и включва премахване на фетуса чрез леко засмукване. Процедурата отнема около 10 минути и обикновено можете да се приберете вкъщи още на същия ден.

Как се прави аборт с вакуум?
възстановяване след аборт с вакуум Като начало обикновено ви се дава малка таблетка, известна като песар, която трябва да се вмъкне във влагалището ви предварително, за  да помогне да се разшири и отвори шийката на матката ви. След като това разширение се получи – една малка смукателна тръба, свързани с помпа ще бъде поставени в матката ви. Вакуумното действие на тази смукателна тръба ще премахне плода и околните тъкани. Тази процедура отнема около 10 до 15 минути общо. Възстановяването отнема около 1 до 2 часа. Повече за самата процедура четете в Аборт с Вакуум, а тук продължаваме с възможните неразположения и пълното възстановяване след аборт с вакуум.

Дискомфорт от процедурата
Може да изпитате някакво кървене няколко седмици след тази процедура. То ще бъде подобно на менструалния период и обикновено ще приключи напълно след 14 дни. Носете дамски превръзки, а не тампони през това време, докато не ви е напълно спряло. След вакуум аспирацията има най–малко като количество кървене, отколкото с други форми на аборт.

Как да се възстановите по–бързо след аборта с вакуум?
Ако сте били подложени на обща упойка за тази процедура, тогава ще трябва да си почивате след това, докато последиците от процедурата отминат напълно. Добра идея е да си подсигурите някой предварително, който да ви закара у дома след като всичко приключи. Това се отнася и до положението, при което са ви поставили местна упойка, тъй като всяка една анестезия може да ви накара да се почувствате уморени и леко замаяни. Ако сте подсигурили някой, който да ви закара вкъщи след това – също може да го помолите да остане с вас през първите 24 часа след аборта. Това може да бъде вашият партньор, член на вашето семейство или приятел. Ще ви бъдат дадени болкоуспокояващи, за да можете да се справите с всеки дискомфорт и болезненост след процедурата аборт с вакуум. Ще ви бъде назначена и дата за проследяваща среща с гинеколога ви. Това се състоянието ви след аборта, обикновено се прави две седмици след аборта.

Продължете да приемате болкоуспокояващи, които са ви били дадени. Те ще бъдат от рода на медикаментите ибупрофен или парацетамол, които са на разположение във всяка една обикновена аптека. Следвайте точно  указанията и попитайте вашия фармацевт, ако не сте сигурни за нещо, което ви е препоръчал.

Ако сте били подложени на пълна упойка, то възстановяването е малко по бавно – след процедурата избягвайте да шофирате, работите с машини или изпълнявате задачи, които изискват концентрация за първите 48 часа. Не подписвайте никакви правни документи през това време. Продължете да използвате дамски превръзки, а не тампони по време на първите 14 дни след аборта. Избягвайте тампоните най–малко един месец след аборта, за да отмине възможността от някакво инфектиране.

Да не се възобновява секса, докато кървенето не е напълно спряло. Когато се възобновят нормалните отношения след това се уверете, че използвате контрацепция, за да не възниква нужда от скорошен повторен аборт.

Вашият лекар или лекарят в клиниката ще ви посъветва да използвате контрацепция за намаляване на риска от полово предавани болести и за предотвратяване на бременност. Жените са силно плодовити след аборта, което означава, че има много висок риск от забременяване. Ако не искате това да се случи след това попитайте за подходяща форма на контрацепция конкретно за вас. Абортът е безопасна процедура, но ако забележите някой от следните симптоми – след това се свържете с вашия лекар:
– Температура
– Тъмно или силно миришещо вагинално течение
– Силна коремна болка
– Гадене
– Тежки кръвоизливи с кръвни съсиреци
– Коремно подуване или силна болка ниско долу

Тези симптоми са признаци на инфекция, която изисква незабавна медицинска намеса и помощ, за да се избегнат евентуални сериозни усложнения.

Какви може да бъдат усложненията?
Евентуалните рискове и страничните ефекти след аборта с вакуум включват всички рискове и нежелани ефектите от пълната упойка, коремна болка, крампи и кървене. По време на вашето възстановяване след аборт с вакуум не се колебайте да се допитате до вашия гинеколог.

Всичко за Бременността

Предишна публикация

Детегледачката

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

ендометрит

Ендометрит

Какво е ендометрит? Буквално терминът ,,ендометрит” се разбира като възпаление на лигавицата на матката. Точно тази лигавица ...
Здраве
вагинален секрет

Вагинален секрет

Вагиналния секрет повдига доста общи въпроси в ума на жените, включително дали той е нормален или не ...
Здраве
упражнения за очи

Упражнения за очи

В продължение на стотици години, хората са популяризирали различни видове упражнения за очи като „естествен“ природен лек ...
Здраве
целулит по корема

Целулит на корема

Целулитът на корема е често срещан и много неприятен естетически и здравословен проблем. Тук ще се опитаме ...
Здраве