Раждане с Вакуум

Какво представлява така нареченото раждане с вакуум?
Раждането с вакуум е процедура, която понякога се прави по време на вагинално раждане, но реално е отречена и не се препоръчва вече. По време на раждането с вакуум, лекарят използва инструмент с дръжка и вакуум помпа, за да помогне и главата на бебето да се насочи към родилния канал. Лекарят може да иска да приложи такава процедура през втория етап на раждането, ако имате силни контракции, но родилният процес не напредва или здравето на бебето зависи от незабавното му изваждане. Раждането с вакуум обаче носи редица рискове от нараняване на майката и бебето. Ако процедурата не успее, може да се наложи цезарово сечение.

Защо се прави раждане с вакуум?
Раждането с вакуум може да се предприеме, ако раждането ви в дадени момент отговаря на точно определени критерии – вашата шийка на матката е напълно разширена, мембраните ви са разкъсани и бебето ви е слязло в родилния канал, но вие нямате сили и не сте в състояние да изтласкате бебето. Вакуумът е подходящ само за болнични условия, където може да се направи секцио, ако е необходимо.

раждане с вакуум

Гинекологът може да препоръча раждане с вакуум, ако:
– Напъвате, но раждането не напредва. Ако родилният процес е в задънена улица, при положение че сте напъвали за период от два до три часа.
– Пулсът на бебето подсказва някакъв проблем. Ако вашият гинеколог е загрижен за промени в сърдечния ритъм на бебето ви и е необходимо незабавно раждане.
– Имате предишен здравословен проблем: Ако имате определени заболявания–като стесняване на аортната клапа на сърцето например, лекарят ви може да цели да ограничи размера на времетраенето на напъните.
– Имайте предвид, че когато се препоръчва вакуум, цезаровото сечение обикновено също е опция.

Гинекологът може да не допусне раждане с вакуум, ако:
– Вие не сте достигнали 34 гестационна седмица.
– На вашето бебе е взимана кръв, взета от скалпа му – фетална проба на скалпа.
– Бебето има състояние, което може се отрази на силата на костите му като незавършен остеогенезис или нарушение на кръвосъсирването като хемофилия.
– Главата на бебето още не е преминала средата на родилния канал.
– Позицията на главата на бебето не е известна.
– Раменете на бебето, ръцете, хълбоците или стъпалата са водещи по пътя през родилния канал.
– Бебето може да не е в състояние да мине през таза поради неговия размер или размера на вашия  таз.

Какви са рисковете от раждане с вакуум?
Раждането с вакуум носи риск от несъзнателно нараняване на родилката и бебето. Възможните видове рискове за майката включват:
– Болка в перинеума–тъканта намираща се между вагината и ануса, след раждането.
– Рани в долната част на гениталния тракт.
– Краткосрочно затруднено уриниране или непълноценно изпразване на пикочния мехур.
– В краткосрочен или дългосрочен план възникване на уринална или фекална инконтиненция – неволно уриниране или дефекация.
– Анемия — състояние, при което не разполагате с достатъчно здрави червени кръвни клетки, които да пренасят адекватно количество кислород към тъканите–поради загуба на кръв по време на раждането.
– Отслабване на мускулите и ставните връзки в подкрепа на тазовите органи, което  причинява падане на тазови органи по–ниско в таза – пролапс на тазовите органи.

Въпреки че повечето от тези рискове също са свързани с рутинното вагинално раждане, историята показва, че е по вероятно те да се случат при раждане с вакуум. Ако вашият гинеколог прави епизиотомия – разрез в тъканта между вагината и ануса ви, така че да може да спомогне за облекчаване на раждането на бебето – вие също ще сте под риск от кървене след раждането и инфекция.

Възможните рискове за вашето бебе включват:
– Рани по скалпа
– По–висок риск от нараняване и фрактура на рамото на бебето, по точно на мрежата от нерви, които изпращат сигнали от гръбначния стълб до рамото, ръката и ключица.
– Черепна фрактура
– Кръвоизлив в черепа
Сериозните детски травми след раждане с вакуум са редки.

Какво можете да очаквате при раждане с вакуум?

По време на процедурата:
По време на раждането с  вакуум, ще лежите по гръб с разпънати крака. Вашият лекар ще вмъкне инструмента с вакуум във влагалището и ще използва вакуум помпа, за да се създаде засмукване. По време на следващата контракция – лекарят бързо ще увеличи налягането във вакуумното всмукване и ще се опита да ръководи бебето през родилния канал. Между контракциите, вашият лекар може да запази или да намали налягането на засмукване. След като главата на бебето ви се роди, гинекологът ви ще освободи вакуума и ще премахване инструмента. Раждането с вакуум не винаги е успешно. Ако вашият доктор не е в състояние да успее с вакуума, той може да използва форцепс инструмент, за да помогне за насочване на бебето през родилния канал или да избере секцио.

След процедурата:
След раждането, гинекологът ще ви прегледа за наранявания, които биха могли да бъдат причинени от вакуума. Всички разрези ще бъдат поправени. Вашето бебе също ще бъде под наблюдение за признаци на усложнения, които могат да бъдат причинени от раждането с вакуум.

Когато се приберете вкъщи:
Ако сте имали епизиотомия по време на раждането, раната може да ви боли няколко седмици. Обширните наранени площи може да отнемат повече време, за да се излекуват. В същото време, можете да помогнете за насърчаване на заздравителния процес:
– Успокоявайте раната – поставяйте опаковка с лед над засегнатата област посредством специални подложки. Можете да намерите такива подложки в повечето аптеки.
– Измивайте се с хладка вода след всяко уриниране, така че да избегнете парещия ефект на урината, която в много случаи е доста киселинна.
– Сядайте внимателно и върху мека възглавница или подложка, а не направо на твърда повърхност.
– Помислете за допълнителни лечения. Някои изследвания са доказали, че лавандулата може да помогне за облекчаване на болката след разкъсване или епизиотомия. Ако вашият лекар одобрява, добавете няколко капки лавандулово етерично масло по време хигиенното ви измиване или приложете малко етерично маслото директно върху засегнатата област.

Свържете се с гинеколога си, ако болката стане по–силна, развиете висока температура или забележите, че имате гной под форма на вагинално течение.

Бременността и раждането могат да увредят съединителната тъкан в основата на пикочния мехур и може да доведат до нервни и мускулни увреждания на пикочния мехур или уретрата. Може неволно да изтича урина, когато се смеете, кихате или кашляте. За щастие, този проблем обикновено се подобрява в рамките на 3 месеца. В същото време може да си носите ежедневни превръзки и да правите упражнения, за да тонизирате  тазовите мускули – известни като упражнения на Кегел.

Ако страхът от болката ви доведе до забавяне на движението на червата и запек – може да предприемете стъпки, за да поддържате изпражненията си меки и изхожданията си редовни. Яжте храни с високо съдържание на фибри–включително плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и пийте много вода. Също е полезно да сте физически активни, колкото е възможно повече. Попитайте вашия лекар за подходящи  слабителни средства, ако е необходимо.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).