Съхраняване на Кърма

Важни съвети и трикове за правилно съхраняване на кърма!
Ако кърмите и имате остатъчна кърма (може да прочетете предходен пост в Bremennost.bg, а именно Храни за Повече Кърма), която цедите, след като бебето се е нахранило – сигурно бихте искали да съхранявате тази кърма за някои поводи – като ваше отсъствие, прием на някакво количество алкохол на празник и т.н. Ще се опитаме да ви запознаем с удобен начин за съхранение и затопляне на изпомпената вече кърма  оптимално безопасно за вашето бебе.

Какво можете да направите, за да запазите изцедената кърмата годна за употреба за по–дълго време?
съхраняване на кърма

В крайна сметка бактериите са това, което ще развали кърмата, но има някои начини да се забави този процес чрез правилно съхраняване на кърмата:
– Ограничете количеството бактерии, които се попадат в млякото чрез поддържане на оптимално чисти условия: винаги мийте ръцете си, помпените части и бутилките или контейнерите преди да изпомпите и съхранявате млякото – можете да използвате удобни еднократни пликчета за съхранение вместо бутилки и контейнери. Следвайте винаги инструкциите за почистване, които вървят с вашата помпа.
– Ако не я използвате веднага, сложете кърмата в хладилник или фризер. Студът потиска растежа на бактериите. Съхранявайте млякото в задната част на хладилника или фризера, където температурата остава по–постоянна.
– Никога не замразявайте повторно вече веднъж претоплено охладено мляко.

Колко дълго кърмата остава годна за консумация при различни условия за съхраняване?
Вижте указанията по–долу, за да разберете колко дълго остава прясно млякото при различните условия за съхраняване на кърма. Имайте предвид, че тези насоки са предназначени за здрави и пълноценни бебета. Ако вашето бебе е преждевременно родено или хоспитализирано поради определен здравословен проблем, попитайте педиатърът на бебето за препоръки за съхранение на кърмата.

При съхраняване на кърма, винаги поставяйте етикети на изцеденото мляко с дата и час, така че да можете да следите на колко време е то. Хвърляйте млякото, което е неизползвано през време на максималния период за съхранение или, когато се усъмните в качеството му, защото например мирише на вкиснало, дори ако срокът не е изтекъл.

Също така помнете, кърмата започва да губи хранителни си ползи с течение на времето, така че това е друга причина да не предприемате съхраняване на кърма твърде дълго, преди да го дадете на бебето.
– На стайна температура от 6 до 8 часа.
– В хладилник : до 5 дни или до 8 дни, ако се кърмата се изпомпва при много чисти условия.
– Във фризерно отделение в хладилник: до 2 седмици
– В нормален отделен редови фризер: от 3 до 6 месеца
– Във фризер с много дълбоко замразяване: от 6 до 12 месеца

Поставете кърмата в хладилника или я замразете възможно най–скоро след изцеждане. Ако искате да добавите прясно изпомпена кърма в контейнер с вече поставено в хладилника мляко, не е препоръчително. Ако все пак го правите, трябва да охладите прясно изцеденото до температурата на вече охладеното, за да не се пресече. Оставете контейнера със смесеното мляко, обозначен с датата на старото мляко.

При правилно съхраняване на кърмата, колко време след размразяване трябва да се консумира млякото?
– При стайна температура: до 2 часа или до 4 часа, ако е била изпомпана при много чисти условия.
– В хладилника: до 24 часа

За размразяване на замразената кърма, задръжте контейнера с млякото под топла течаща вода или да я поставете в купа с топла вода. Можете също така да го размразите като го сложите в хладилника за около 12 часа. Внимание: не размразявайте кърмата като я оставите на стайна температура, защото това може да позволи на вредните бактерии да се разраснат. И никога не използвайте микровълнова за размразяване на замразената кърма, защото тя може да създаде горещи точки, които могат да изгорят устата на бебето. Микровълновата също така унищожава някои от хранителните ползи на млякото.

Ако бебето ви не изпие докрай бутилка кърма, може ли да запазите млякото за по–късно?
По време на хранене, бактериите влизат в бутилката от устата на бебето и в крайна сметка ще развалят млякото. Проблемът е, че няма начин да се каже точно колко бързо се случва това. Въз основа на наличните доказателства, след като бебето започва да пие кърма от бутилката, то има най–много два часа, за да го довърша до край. Ако не, го изхвърлете. Ако бебето ви често оставя бутилките недовършени, по–добре му предлагайте по–малки количества.

Още малко съвети за правилно съхраняване на кърма:
– Съхранявайте кърмата в бутилки, изработени от стъкло или твърда пластмаса със сертификати за качество и липса на вредни съставки. Или използвайте найлонови торбички, направени специално за съхранение на кърма.
– Ако замразявате мляко, оставете празно пространство в горната част на бутилката или пликчето, таке че да се даде възможност за разширяване.
– Съхранявайте млякото в малки количества, като например 100–120 гр, или толкова, колкото вашето бебе обикновено поема на едно хранене.
– Преди да започнете съхраняване на кърма и замразено мляко, се уверете, че бебето иска да пие размразено мляко. Понякога размразеното мляко има по–странен мирис или вкус, когато ензимната липаза започва да разгражда млечните мазнини. Млякото е все още безопасно и повечето бебета ще го пият, но има и такива, които отказват.

Както разбрахте не е трудно да постигнете правилно съхраняване на кърмата. Единствено трябва да спазвате някои важни правила свързани с безопасността и няма да имате препятствия.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!