Вагинална Гъбична Инфекция

Какво е вагинална гъбична инфекция?
Гъбичките кандида са естествено срещащи микроорганизми във вагиналната флора на всяка жена. Лактобациликус бактериите поддържа растежа им в нормални граници, но ако има дисбаланс в системата ви, тези бактерии няма да успяват да работят ефективно, което ще доведе до свръхрастеж на дрождите и ще причини симптоми на вагинална гъбична инфекция.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Видове причини за вагинална гъбична инфекция
Няколко фактора могат да са предпоставка за възникването на вагинална гъбична инфекция, включително:
– Прием на антибиотици – те намаляват количеството на полезните лактобацили, във влагалището.
– Бременност
– Неконтролиран диабет
– Слаба имунна система
– Лошите хранителни навици, включително консумирането на много сладки храни
Хормонален дисбаланс в близост до менструалния цикъл
Стрес
– Липса на сън

вагинална гъбична инфекция

Специфичен вид дрожди, наречени Кандида албиканс причинява най–често гъбични инфекции. Тези гъбични инфекции са лесно лечими. Ако страдате от повтарящи се гъбични инфекции или не можете да се отървете от гъбичната инфекция с конвенционално лечение, тогава причината може би е различна версия на кандида. Лабораторен тест може да се определи какъв тип какдида имате.

Как се диагностицира вагинална гъбична инфекция?
Гъбичните инфекции са лесни за диагностициране. Вашият лекар ще попита за вашата медицинска история. Това ще включва въпроси дали сте имали гъбични инфекции преди.  Следващата стъпка е тазова вагинален преглед. Вашият лекар ще изследва вашите вагинални стени и шийката на матката. Той също така ще огледа в околността за външни признаци на инфекция. В зависимост от това, което вашият лекар вижда, той може да вземе проба от влагалището. Тя ще отиде в лаборатория за изследване.

Как се лекува вагинална гъбична инфекция?
Всяка гъбична инфекция е различна, така че вашият лекар ще предложи лечение, което е най–добро за вас. Лечението обикновено се определя въз основа на тежестта на симптомите.

Прости инфекции
За прости гъбични инфекции, вашият лекар обикновено ще предпише 1 до 3–дневен режим с противогъбични крем, мехлем, таблетки или свещички. Жените с прости гъбични инфекции трябва да се следят при техните лекари, за да се уверят, че лекарството работи. Проследяването също ще бъде необходимо, ако симптомите се върнат в рамките на 2 месеца след излекуването.

Усложнени инфекции
Вашият лекар ще трябва да приложи по–сериозно лечение на вашата вагинална гъбична инфекция ако:
– имат тежко зачервяване, подуване и сърбеж, който води до язви или сълзливи рани във вагиналната тъкан
– сте имали повече от четири гъбични инфекции в рамките на една календарна година
– имате инфекция, причинена от кандида, различна от албиканс
– сте бременни
– имате неконтролиран диабет или слаба имунна система вследствие на прием на определени медикаменти
– сте ХИВ–позитивни

Възможното лечение за тежки или усложнени вагинални гъбични инфекции включва:
– 14–дневно прилагане на крем, маз, таблетки или свещички вагинално
– Прием на 2 или 3 дози флуконазол
– дългосрочно предписване на флуконазол, взето веднъж седмично в продължение на 6 седмици или продължителна употреба на локално противогъбично лекарство

Ако инфекцията е повтаряща се, може също да накарате вашия сексуален партньор да посети лекар, за да се провери дали и той има гъбична инфекция. Не забравяйте да използвате презервативи, когато правите секс, ако подозирате, че някой от вас има гъбична инфекция.

Какви природни и алтернативни лечения са на разположение при появата на вагинална гъбична инфекция?
Можете да лекувате вагинални гъбични инфекции с естествени средства, ако искате да се избегне прием на лекарствени продукти. Някои популярни естествени средства включват:
– кокосово масло
– крем с масло от чаено дърво
– чесън
– борна киселина под форма на вагинални свещички
– обикновена кисело мляко чрез прием орално или чрез вмъкване във влагалището

Винаги се уверявайте, че ръцете ви са измити добре, преди да приложите кремове или масла за вагината. Може също да говорите с доктор преди да опитате естествени средства за ваша безопасност. Някои билки могат да взаимодействат с медикаментите,  които може да приемате и да причинят непредвидени странични ефекти.

Как може да се предотврати появата на вагинална гъбична инфекция?
– Яжте добре балансирана храна.
– Яжте кисело мляко или да вземайте добавки с Lactobacillus.
– Носете бельо от естествени влакна като памук, лен или коприна.
– Изпирайте бельото си в гореща вода.
– Сменявайте често продуктите си за женска хигиена.
– Не носенето на тесни панталони, чорапогащи или клинове.
– Не използвайте интимни дезодорант или ароматизирани тампони или превръзки.
– Не стойте дълго в мокри дрехи, особено с мокри бански костюми.
– Не използвайте често вани или джакузи
– Избягвайте промивките с женски душ.

Често може да не знаете какво точно е довело до появата на вагинална гъбична инфекция. Например, някои жени имат такива инфекции всеки път, когато вземат антибиотици. Чрез обстойно анализиране на собствените си рискови фактори можете да предотвратите появата на бъдещи неприятни вагинални гъбични инфекции.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).