Гъбична Инфекция

Какво е Гъбична Инфекция и Видове Гъбички?
Повечето хора се чувстват отвратени при мисълта за гъбична инфекция. Обаче е важно да сте наясно, че всички ние имаме няколко различни вида гъбички, които живеят по нашата кожа през цялото време. Тези гъбички могат да живеят върху кожата ни години без да причиняват никакви проблеми. Има някои фактори обаче, които могат да активизират гъбичките и това да доведе до инфекция. Данните показват, че има повече от 50 000 различни видове гъбички в околната среда. От тях около 200 вида могат да бъдат свързани с болести и само около 20 до 25 вида водят до гъбична инфекция при хората.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Гъбичната инфекция може да бъде описан като посегателство на един или повече вида гъбички върху тъканите на тялото. Тези инфекции обикновено са категоризирани според вида микроорганизъм, който причинява проблема. Макар че има няколко типа гъбична инфекция, видовете могат да бъдат широко разпределени в два вида – инфекции на повърхностни гъбички и системни гъбни инфекции. Гъбичната инфекция може да се появи на повърхността на кожата си, в рамките на кожна гънка или всяка друга област, която се съхранява топла от вашите дрехи и обувки. Някои от частите, които са предразположени към гъбична инфекция включват лигавицата, белите дробове и синусите. Някои от най–често срещаните видове гъбични инфекции включват трихофития версиколор, гъбички по ноктите, интертригус, млечница, вагинална гъбична инфекция и т.н. Някои от тези гъбични инфекции са по–често срещани от другите. Освен това мъжете е по–вероятно да страдат от някои инфекции като гъбички по ноктите, докато вагиналните такива очевидно от наименованието преобладават при жените.

гъбична инфекция

Тежестта на различните видове гъбична инфекция може да варира от човек до човек. По–често инфекциите остават ограничени на малка площ на кожата, като пръстите или ноктите. Това обаче не означава, че те не може да се разпространят; ако оставите проблема нелекуван, е възможно гъбичната инфекция да се разпространява към по–широка зона на кожата. Алтернативно инфекцията може да също така проникне дълбоко в тъканите. В действителност е абсолютно задължително да се контролира всяка гъбична инфекция, защото лесно може да се разпространи от един човек към друг. Докато някои гъбични инфекции се излекуват сами по себе си, повечето от тях изискват медицинско лечение. За съжаление лечението на гъбичните инфекции може да продължи за доста дълъг период от време и може да изисква лекарства, кремове и мехлеми, домашни средства и промени в диетата.

Какви са видовете причини за гъбична инфекция?
Видовете микроорганизми, които водят до различни гъбични инфекции варират, както и факторите, които могат да ги задействат и те да направят нашествие в тялото ни. Вид гъбички, известен като трихофития е този, който води до инфекция при спортистите например. Въпреки това други общи гъбични инфекции, вагинални дрожди, млечница и гъбичния гастроентерит са резултат от свръх растеж на гъбичката кандида албиканс. В случай, че се случи да вдишате спори на гъбички, може да сте податливи на гъбична инфекция в белите дробове. Факторите, които могат да доведат до такива гъбични инфекции са много и включват:
Антибиотици: Те унищожават не само болестотворните бактерии, но и някои от здравите бактерии в тялото ви също биват засегнати от тях. Това може да доведе до дисбаланс в микроорганизмите, които се намират в устата, червата, влагалището и т. н. Това води до свръх растеж на гъбичката Кандида албиканс.
Отслабена имунна система: В случай че имате увредена имунна система заради състояния като СПИН / ХИВ, вие сте по–податливи на инфекции и болести, включително гъбична инфекция. Дори и тези хора, които нямат силна имунна система, защото са твърде млади или твърде стари, може да получават гъбични инфекции по–често, в сравнение с другите.
Диабет: Това състояние позволява гъбичката кандида да процъфтява в рамките на тялото и често води до свръх растеж. Вижте Диабет.
Липсата на хигиена: тези, които не следват подходящи хигиенни мерки като измиване на ръцете на редовни интервали, вземането на душ всеки ден или носенето свежи дрехи са силно уязвими от гъбична инфекция.
Личен контакт: Можете лесно да хванете гъбична инфекция чрез контакт с някой, който е вече заразени. Освен личния физически контакт – това може да стане и в случай, че споделяте бельо, дрехи, прибори, гребени, обувки или други лични вещи със заразен човек.
Облекло: Мъжете и жените, които носят плътно прилепнали дрехи, като дънки, джапанки, бельо и т.н. може да имат гъбични инфекции доста често.
– Гъбичните инфекции може да се предават от бременната жена на бебето по време на родилния процес.

Какви са средствата за борба и лечение на гъбична инфекция?
Повечето гъбични инфекции могат да бъдат контролирани и третирани, въпреки че процедурата може да отнеме известно време. В много случаи вашият лекар може да поиска да вземете освен някои лекарства и противогъбични сапуни, прахове или кремове, които  да ускорят процеса на оздравяване. Ето някои природни средства, които може да са ви от помощ:
– Прилагане на карамфил на прах или масло от карамфил директно върху кожата, която е засегната. Освен облекчаване на симптомите – това лекарство също ускорява процеса на излекуване.
Маслото от чаено дърво е много ефективно при лечение на гъбична инфекция по краката и трихофития. Въпреки това, маслото е много силно и може да има неблагоприятен ефект върху кожата, ако се използва неправилно. За най–добри резултати се разреждат няколко капки масло от чаено дърво във вода и се прилага върху засегнатата област.
– Накиснете ръцете и краката във вана от бял оцет, за да излекувате гъбички на ноктите или  краката. Това лекарство нарушава рН баланса на кожата, което от своя страна пречи на растежа на гъбичките по кожата.
– Смята се, че суровият чесън има много противогъбични и антибактериални свойства, ето защо той е отличен в лечение на гъбичните инфекции. Прилагането на екстракт от чесън или пюре от чесън върху областта, която е била засегната, може да доведе до по–бързо справяне с гъбичките.

Много хора успяват да се преборят с гъбичната инфекция с помощта на прости средства, само че винаги има шанс проблемът да се върне след няколко дни или седмици. В случай, че забележите този проблем отново, е абсолютно задължително да се консултирате с лекар.

Диета при гъбична инфекция
Всичко, което ядем има ефект върху имунната ни система по един или друг начин. Храни с високо съдържание на витамини, минерални и хранителни вещества общо укрепват имунната ни система. Ако имунната ви система е силна, тялото ще бъде в състояние да се пребори с гъбичната инфекция по най–добрия начин. Докато има много спорове за ефективността на диетата за лечение на гъбични инфекции, повечето диетолози са съгласни, че определени храни, трябва да се избягват, тъй като те насърчават развитието на гъбичната инфекция. По–долу са изброени някои от храните, които трябва да изключите при гъбична инфекция: Кисели храни, Алкохол, Сирене (направени от краве мляко), Шоколад, Кафе, газирани напитки или всички кофеинови напитки, Царевичен сироп, Хидрогенирани мазнини, Нездравословна храна като пица, хотдог и хамбургери, Моно натриев глутамат, Рафинирано масло, Сол (готварска сол и рафинирана сол), Пикантни храни, Захар

Храни, които се смята, че са добри в борбата с някои видове гъбична инфекция включват: Кисело мляко, Чесън, Лук, Оцет, Овесена каша, Ябълково пюре, Боб, За да премахнете микробите от тялото си, трябва да увеличите потреблението си на вода също.

В случай, че гъбичната инфекция е продължителна и трае за дълъг период от време или ако инфекцията изглежда да се влошава независимо от използването на лекарства и лечение, тя може да бъде индикация за сериозно заболяване. В такива случаи е абсолютно задължително при гъбична инфекция да се консултирате с лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии