Лазерна Епилация

Какво представлява процедурата лазерна епилация?
Лазерната епилация е вид медицинска процедура, която използва лазер с пулсиращи светлинни лъчи за премахнете на нежеланото окосмяване по тялото на човек. По време на лазерната епилация – специален лазерен лъч преминава през кожата и достига отделните космени фоликули. Интензивното нагряване на лазера уврежда космения фоликул, който инхибира бъдещия растеж на косъма. Самата система която се използва при лазерната епилация е по ефективна при по–тъмни косми и при хора с по–светла кожа. Лазерната епилация не гарантира трайно обезкосмяване, тя забавя растежа на косъма. Обикновено отнема няколко процедури време на лазерната епилация да осигури продължителен период без косми. Периодичното поддържащо лечения може да задълбочи желания ефект.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Защо се прави лазерна епилация?
Лазерната епилация се използва за чисто естетическо и хигиенно намаляване на окосмяването по тялото. Най–общи третираните  обикновено места включват краката, подмишниците, горна устна, брадичка и бикини линия. Въпреки това е възможно да се прави премахване на нежеланото окосмяване в почти всички части на човешкото тяло — с изключение на клепачите или околността им. Цветът на космите и типа на кожата влияят на пълния успех на лазерната епилация. Например лазерната епилация е най–успешна на хора, които имат светла кожа и тъмна коса, защото лазерния лъч е насочен към пигмент (меланин) в космите. Въпреки това напредъка в технологиите са направили лазерната епилация опция и за хора, които имат тъмна кожа. Обучен специалист най–точно може да ви разясни дали сте подходящи за бъдеща процедура – лазерна епилация!

Какви са рисковете?
Лазерното премахване на космите не гарантира постоянно и вечно обезкосмяване. Някои косми могат да бъдат устойчиви на лазерно третиране или да порастат отново след лечение — въпреки че новият растеж на косми може да бъде по–фин и с много по–светъл цвят.

лазерна епилация

Странични ефекти при лазерна епилация:
– Дразнене на кожата. Временно изявяващи се дискомфорт, зачервяване и подуване са възможни след лазерна епилация. Признаци и симптоми обикновено изчезват веднага след процедурата в рамките на няколко часа.
– Пигментни промени. Лазерната епилация може да промени кожата към по–тъмна, но това обикновено е временно.
– Рядко при процедурата лазерна епилация може да се появят мехури, корички, белези или други промени в структурата на кожата. Други нечести проблеми, които могат да възникнат, включват побеляване на космите, или парадоксално – космите може да започнат да растат прекомерно в или около третираните области.
– Лазерна епилация не се препоръчва за клепачите или околната им зона, поради вероятността от тежки очни наранявания.

Подготовка за процедурата лазерна епилация?
Ако сте заинтересовани от лазерна епилация, изберете специалист, който е добре обучен и сертифициран в козметична хирургия и има опит с лазерна епилация. Бъдете внимателни при насочване към непроверени спа центрове, салони или други места, които предлагат лазерна епилация.
Преди лазерната епилация планирайте една консултация с лекар. Лекарят може да използва това посещение за да:
– Прегледа вашата медицинска история, включително употребата на лекарствени продукти
– Обсъждане на рисковете, ползите и очаквания, включително какво лазерната епилация може и не може да направи за вас.

Лекарят ще предложи конкретни съвети за подготовка за лазерна епилация. Например:
– Не трябва да се излагате на пряка слънчева светлина. Това може да увеличи риска от странични ефекти. Ако имате тен — или от излагане на слънце или от продукти за тен, изчакайте, докато тенът избледнее напълно преди да се подложете на терапията. Някои лекари препоръчват да останете далеч от слънцето до шест седмици преди лазерната епилация.
– Избягвайте епилатори, кола маска и електролиза. Тези методи на обезкосмяване може да нарушат космения фоликул и да попречат на лазера да свърши своята работа. Бръсненето е ОК обаче тъй като то запазва косъма и фоликула.

Какво можете да очаквате от терапията?
Преди лазерната епилация окосмяването в областта на лечението може да се почисти с ножица. Също така ще ви дадат специални очила за предпазване на очите от лазерните лъчи. Специалистът може да приложи дори и местна упойка на кожата ви, за да се намали дискомфорта при процедурата.

По време на лазерна епилация:
Лекарят ще натиска кожата ви с инструмент – преносим лазер. В зависимост от типа на лазерните устройство за охлаждане на върха на инструмента може да се ползва и охлаждащ гел за защита на кожата си. Когато специалистът активира лазера, лазерен лъч преминава през кожата ви до малките мехурчета (фоликули), от където произхожда окосмяването. Интензивната топлина от лазерния лъч нанася щети на космените фоликули, което потиска растежа. Възможно е да усещате някакъв дискомфорт на кожата. Лечението на малка площ като горната устна може да отнеме само няколко минути. Лечение на голяма площ като гърба може да отнеме няколко часа.

След лазерна епилация:
Можете да забележите леко поносимо зачервяване и подуване през първите няколко часа след процедурата лазерна епилация. За да намалите дискомфорт, приложете лед в третираната зона с лазера. Ако имате остра реакция на кожата след лазерна епилация, козметикът може да приложи специален крем върху кожата. След лазерната епилация, задължително избягвайте излагане на слънчеви лъчи — естествена слънчева светлина и солариум. Когато кожата ви е оздравяла, използвайте слънце защитни продукти, винаги, когато сте на слънце.

Какви резултат да очаквате?
Резултатите от лазерната епилация варират значително от човек до човек и може да зависят от това коя област на тялото или на лицето се третира. Няколко обработки може да удължат продължителността на косопада до години. За най–добри резултати се препоръчват 4 до 6 процедури през около 6 седмици. Допълнителната периодична поддръжка може би веднъж на всеки 6 – 12.

През последните няколко години лазерите за епилация, които могат да бъдат използвани у дома, станаха доста достъпни. Тези устройства може да предизвикат обаче умерено обезкосмяване. Но те са все пак рискови, понеже нивото на контрол не е като при медицинските устройства. Ако решите да използвате домашна лазерна терапия –  следвайте стриктно  инструкциите, придружаващи устройството, за да се намали риска от нараняване, особено на очите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).