Прегледана и обновена на 02-04-2018

Какво трябва да знаем при появата на косопад при бременност, трябва ли да се притесняваме и какви грижи да положим!
Състоянието на косата ви неминуемо ще се промени в хода на бременността ви – някои жени казват, че състоянието на косата им се подобрява значително, докато те са бременни, а други ще кажат, че състоянието на косата се е променила към по–лошо. Обикновено 40% от бременните жени докладват, че косата им е станала суха и изтощена и наблюдават интензивен косопад при бременност. От друга страна знаете ли, че по време на бременност се наблюдава увеличение в нивото на хормона естроген. От своя страна повишената секреция на естрогена ще запази косата ви във фаза на растеж и ще стимулира растежа й, което обяснява защо толкова много жени се хвалят с по–силна и плътна коса, докато са бременни.

Нормално ли е да имам косопад при бременност?
Някои жени могат да развият сериозен косопад при бременност. Не всяка ще жена ще има възможност да изпита радостта от буйна и силна коса, докато е бременна и това също е напълно нормално явление – не толкова често, но е нормално и разбира се не е причина за притеснение.

косопад при бременност

Ако смятате, че загубата на коса, която вие търпите, докато сте бременна, е причина за безпокойство, тогава това е един добър шанс да се консултирате с лекар и да проверите дали не ви липсват някои витамини или минерали. Ако се установи нещо такова, вашият лекар ще ви предпише необходимия прием на добавки за бременни, които да ви набавят всичко, необходимо на организма ви и на бебето, както и ще ви препоръча да направите промяна в начина си на хранене. Диетата ви трябва да е разнообразна – да хапвате повече пресни зеленчуци, ядки и семена, млечни храни, качествено месо и да не забравим така важните плодове. Ако страдате от твърде голяма загуба на коса при бременност, трябва да запазите спокойствие и търпеливо да изчакате, защото добрата новина е, че това състояние ще спре в рамките на 3 до 4 месеца след раждането. Стресът и разхлабеното емоционално състояние на бременната също може да е фактор за появата на косопад при бременност, така че трябва да се постараете да сте спокойни и уверени, че всичко ще е наред с вас и бебето и вие ще се справите в бъдещото родителство.

Косопад след раждане
Много жени се питат дали като имат в момента косопад при бременност ще имат и косопад след раждането на бебето?! В действителност най–често срещания период на обща интензивна загуба на коса е след бременността – обикновено 3 месеца след раждането. Това е периодът на рязък спад в нивата на хормоните след бременността и той продължава до нормализирането на хормоналните нива отпреди бременността. Най–често причината за кос