Прегледана и обновена на 02-04-2018

Какво трябва да знаем при появата на косопад при бременност, трябва ли да се притесняваме и какви грижи да положим!
Състоянието на косата ви неминуемо ще се промени в хода на бременността ви – някои жени казват, че състоянието на косата им се подобрява значително, докато те са бременни, а други ще кажат, че състоянието на косата се е променила към по–лошо. Обикновено 40% от бременните жени докладват, че косата им е станала суха и изтощена и наблюдават интензивен косопад при бременност. От друга страна знаете ли, че по време на бременност се наблюдава увеличение в нивото на хормона естроген. От своя страна повишената секреция на естрогена ще запази косата ви във фаза на растеж и ще стимулира растежа й, което обяснява защо толкова много жени се хвалят с по–силна и плътна коса, докато са бременни.

Нормално ли е да имам косопад при бременност?
Някои жени могат да развият сериозен косопад при бременност. Не всяка ще жена ще има възможност да изпита радостта от буйна и силна коса, докато е бременна и това също е напълно нормално явление – не толкова често, но е нормално и разбира се не е причина за притеснение.

косопад при бременност

Ако смятате, че загубата на коса, която вие търпите, докато сте бременна, е причина за безпокойство, тогава това е един добър шанс да се консултирате с лекар и да проверите дали не ви липсват някои витамини или минерали. Ако се установи нещо такова, вашият лекар ще ви предпише необходимия прием на добавки за бременни, които да ви набавят всичко, необходимо на организма ви и на бебето, както и ще ви препоръча да направите промяна в начина си на хранене. Диетата ви трябва да е разнообразна – да хапвате повече пресни зеленчуци, ядки и семена, млечни храни, качествено месо и да не забравим така важните плодове. Ако страдате от твърде голяма загуба на коса при бременност, трябва да запазите спокойствие и търпеливо да изчакате, защото добрата новина е, че това състояние ще спре в рамките на 3 до 4 месеца след раждането. Стресът и разхлабеното емоционално състояние на бременната също може да е фактор за появата на косопад при бременност, така че трябва да се постараете да сте спокойни и уверени, че всичко ще е наред с вас и бебето и вие ще се справите в бъдещото родителство.

Косопад след раждане
Много жени се питат дали като имат в момента косопад при бременност ще имат и косопад след раждането на бебето?! В действителност най–често срещания период на обща интензивна загуба на коса е след бременността – обикновено 3 месеца след раждането. Това е периодът на рязък спад в нивата на хормоните след бременността и той продължава до нормализирането на хормоналните нива отпреди бременността. Най–често причината за косопад след бременност е, че след раждането косата, която през бременността не е паднала, сега пада наведнъж и често косата става много рядка и дори се получават цели плешиви петна по скалпа. Това е временен проблем, тъй като косата се връща към нормалния си цикъл за около 6–12 месеца. Интензивният косопад при бременност или след раждане е доста стресиращ за жената и влияе негативно на самочувствието й. Обикновено никакви маски или средства не могат да оправят нещата, но за ваше успокоение може да си закупите продукти за подхранване и стимулиране на растежа – и да не помогнат, няма да ви навредят. Имайте търпение и косопадът ще спре от само себе си.

Какви грижи за косата можете да положите по време и след бременност?
Има редица неща, които можете да се направите, за да имате здрава коса и за да намалите появилия се косопад при бременност и след раждането:
– Консултирайте се с доктор, за да се гарантира подходящия баланс на хормоните ви през този период и да избегнете бъдещ косопад при бременност.
– Пренаталните витамини по време на бременност със сигурност ще помогнат и ще обогатят вашата коса
– Избягвайте опъване, дърпане и обтягане, което може да причини увреда и стрес за косата ви.
– Изградете си диета, богата на плодове и зеленчуци, които съдържат голямо количество флавоноиди и антиоксиданти, които от своя страна да осигурят нужната защита на космените фоликули и да стимулират растежа на косата.
– Използвайте шампоани и задължително след това балсами, които съдържат съставката биотин и силициев диоксид.
– Косата е много крехка, когато е мокра, така че избягвайте да я скубете с гъст гребен.
– Ако можете – избягвайте употребата на сешоари, но ако няма как настройвайте уреда на хладка струя.

Ако страдате от косопад при бременност, не изпадайте в паника – приемете, че това е нормално състояние, спохождащо почти всяка бременност и няма от какво да се притеснявате. Бъдете спокойни и уверени, че този етап ще мине бързо и вие отново ще имате здрава и хубава коса и прекрасно и нежно бебе!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Прощъпулник

Previous article

Лазерна Епилация

Next article