Прощъпулник

Знаем ли Българските традициите при новородените деца и при тепърва проходилите мъничета? Тук ще научите какво е Прощъпулник, кога се провежда и как се прави?

Какво е Прощъпулник?
С появата на новия член на семейството – всичко се променя. Ежедневието, емоциите, радостите, тревогите, мирогледа стават други когато новороденото бебе е вече в къщата. Всичко започва да се върти около малкото създание и неговите близки ще могат да се насладят на безброй прекрасни мигове, някои от които се заключават в прекрасните български ритуали като Погача и Прощъпулник. След орисването на бебето преди неговия четиридесети ден и събирането на близките жени на майката на ритуала Погача, следващият прекрасен ритуал за бебето е Прощъпулникът, който се прави, след като детето проходи. Имената на ритуала в различните части на България са: пощръпулник, прощъпалник, престъпулка, преходница и престъпване. Целта на този ритуал е да се отпразнува това важно събитие и да се пророкува каква ще бъде бъдещата професия на детето. Във различните краища на страната има различни специфики на празника, най–добре всеки да ги проучи от своите баба и майка, ние ще се опитаме да ви бъдем полезни като най–общо очертаем облика му.

Кога се провежда Прощъпулникът?
По принцип ритуалът се провежда не непосредствено след първите крачки на детето, а вече когато то е започнало да ходи стабилно, самичко, без чужда намеса. Кога ще стане това е относително да се каже, защото всяко дете е различно. Някои деца прохождат по–рано – към 9–10 месеца, а други – по–късно след година и три–четири месеца. Не забравяйте, че няма за какво да се тревожите – детето ще проходи тогава, когато е готово. За провеждането на Прощъпулникът църквата предлага три подходящи дни – понеделник, сряда или неделя, но предвид това че повечето гости са на работа през седмицата, обикновено ритуалът се извършва в неделя. Тъй като същината на Прощъпулникът е детето да си избере предмет, който ще покаже каква ще бъде неговата професия, ние препоръчваме да сте нахранили добре мъничето преди това, за да не избърза то и да посегне най–напред към погачата.

Прощъпулник

Какъв трябва да е ритуалният хляб за Прощъпулникът?
Според българската традиция погачата за празника трябва да се замеси в деня на ритуала от майката на детенцето. Има вариант обаче тя да не може да го направи и в такъв случай тя може да помоли да я отмени жена със живи родители или да си закупи готова такава. Преди да се сложи готовата омесена погача да се пече във фурната, детето трябва да стъпи на нея с босо краче. Някои хора правят погачата сладка и с различна орнаментика – детски стъпала, плодове, слънце, дори може да се изпише името на детето или се правят други украси според въображението на приготвящия я.

Какви предмети се подбират за ритуала Прощъпулник?
Това, което ще положите пред детето, ще определи каква потенциално може да бъде неговата професия. Трябва да съобразите и да подберете такива предмети, които не са му познати, не са прекалено големи или с много ярки цветове, защото детето интуитивно ще предпочете точно такъв предмет. Съобразете и броят на предметите – нека не са прекалено много. Предварително определете кой предмет каква професия вещае, за да избегнете догадките след избора.

Как се прави Прощъпулник на детето?
Когато се съберат гостите, майката на детето внася погачата като подтичва, за да ориса бебето да е игриво и весело. След това тя търкулва ритуалния хляб по бяло платнище, което може да е бяла покривка, бял чаршаф или да си поръчате специално такова с името на детето и датата, вече много сайтове предлагат такива платнища. Мъникът трябва да се спусне подир погачата, за да хване предмет, без никой да му помага и да се меси. Добре е да проведете ритуала на познато място и с познати хора, за да не се разстрои и превузбуди детето от чуждото присъствие. Първият къс се дава на бебето, а после всеки гост си отчупва от нея и започва да бяга, като внимава да не се спъне, за да расте малкото пъргаво и сръчно, без да се спъва и да припка бързо. Какво ще сложите като предмети – е ваш избор, не забравяйте само задължително да определите предварително кой за каква професия е. Вече Прощъпулникът може да има различни обичаи за вашия край и е добре да ги спазвате. Еднакво навсякъде са питката, платнището и предметите. Оттам нататък как ще организирате тържеството е ваше решение, най–важното е да се забавлявате и да се наслаждавате на приятните емоции и незабравимите мигове. Направете много снимки по време на прощъпулника, за да може бебчо да се запознае със празника си, когато порасне. Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):