Колики при Бебето

Майчинството си е цяла професия при това с големи задължения, които нямат край. Всеки родител е на линия през всичките 24 часа от денонощието всеки ден без почивка и въпреки всичко няма по–сладка гледка от малкото човече, което знаете, че се нуждае от вашата помощ. В статията сме подбрали някой интересни факти за появата, различните симптоми и лечение на колики при бебето.

Какво е колики?
Коликите е едно от най–неприятните изживявания за всички родители и техните малки бебета. Повечето майки казват колики, но не знаят какво всъщност представляват те и какво ги причинява. Всъщност знаем какви са симптомите, но не и точното обяснение на самото понятие. Това е процес при, който се отделят голямо количество газове, но бебето не успява да ги преработи и отдели и те се задържат в организма. При това положение детето усеща тежест в стомаха и не успява да ги изпусне. Напълно нормално е едно бебе да има газове, но е проблем, когато те са повече от нормалното за възрастта му и тогава възниква този проблем познат на повечето хора, като „КОЛИКИ“.

Каква е причината за появата на колики при бебетата
Почти всяко новородено се сблъсква с колики, въпреки че се случва да има и такива, които не разбират какво е колики, но си е голяма рядкост. При всички деца те преминават с различна сила и усложнения, като това зависи изцяло от организма на детето и в някои случаи от грижите на майката, особено ако бебето е кърмаче. Основната причина за появата на колики е неспособността на бебето да преработи и отдели газовете. А това се случва в следствие на храната, която е приело детето или в по–честите случаи храната, която е приела майката. Както знаем това, което приема майката се предава чрез кърмата и на нейното бебе, когато се храни то.

колики при бебето

Кога се появяват колики при бебето
Това е често задаван въпрос от родителите и съответно си има много труден отговор. А причина за това е променливостта на появата на симптомите. Няма определени граници кога е нормално да се появят или изчезнат коликите при бебетата. Затова родителите няма как да се подготвят за тях единствено могат да облекчат проблемите и причиненото неудобство при вече появили се колики при бебето. Приети са едни средни норми, като коликите могат да се появят още през първия месец от раждането на детето или дори чак през 3 месец, а обикновено приключване на проблема се получава едва, когато храносмилателната система на детето е достатъчно развита, за да успява да обработи храната пълноценно и да няма задържани газове.

Симптоми на колики при бебетата
Има няколко характерни черти, които помагат на родителите да разпознаят съществуващия проблем. Самите колики при бебето се проявяват с различна сила и продължителност при различните деца. Обикновено то е неспокойно, не може да спи, свива крачета към стомаха си и размахва хаотично ръце. Преди всичко се вижда, че е неспокойно и няма желание да се храни или заиграва, често плаче при всеки по–силен спазъм.

Лечение на колики при бебето
Лечение е силно казано, защото това не е болест, но по–скоро може да бъдат облекчени симптомите и да се намалят неудобствата за детето. Сега на пазара има множество медикаменти под формата на капки, чай – билков, гранулиран чай, добавки към млякото. Всеки един продукт е добър и действа положително при проявилите се колики при бебетата. Много често се случва родителите да се затруднят, но това е нормално, защото всяко от посочените действа по различен начин на всеки организъм. Подгответе се, че няма да успеете още с първия закупен продукт от аптеката да прекратите коликите. Важно е да се знае, че всички възможни препарати за лечение са на билкова основа и не вредят по никакъв начин.

Хитри съвети при наличие на колики за майките и техните бебета
Като всяко нещо и тук родителите търсят някои хитри съвети, с които да помогнат на бебето си да се чувства по–добре и спокойно. Хубавата новина, е че всъщност има няколко варианта да успокоите детето при засилване на неспокойството от появилите се колики при бебето.
– Поставете ръката си върху коремчето на детето, като е добре това да се случи на голо. След 2–3 минути мястото се затопля и това действа особено успокоително на бебе което има колики.
Слагането на бебето по стомах също облекчава неприятните спазми в стомаха.
Когато детето е кърмаче майката е длъжна да спазва хранителен режим. За да се избегне натоварване на детето майката не трябва да се храни с тежки храни, като в този списък влизат: боб, леща, зеле, домати, краставици, лук, свинско тлъсто месо, шоколад.

Успех на всички родители който се сблъскват за първи път с колики при бебето и не забравяйте, че всеки е минал през тях, затова няма страшно и това ще отмине!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):