Речник

Трета Сливица

Обновена: 25-09-2016

Всяко едно заболяване на вашето дете ви носи един куп притеснения и проблеми. Няма родител, който да е спокоен ако детето му страда от нещо. В случая все по–често децата имат трета сливица, която не е опасна, но причинява много неудобства и нарушава нормалното ежедневие за едно дете.

Какво e трета сливица?
Често се случва да не знаем какво точно е третата сливица и едва, когато се сблъскаме с този проблем търсим информация около това заболяване. Една малко заблуждение, че сливиците в човешкия организъм са 2 на брой, това всъщност не е така. Тези две, които знаем се намират в гърлото и имат важна функция за здравето на човек. Всъщност сливиците са 8 на брой в тялото, като само от тях са добре познати. Иначе представляват меки образувания от лимфна тъкан, която има за цел да предпазва тялото от множество проблеми. Най–често проблеми създава при децата третата сливица, която се намира в най–високата част на гърлото или точно зад носа. Интересното, е че всеки един човек има такава, но при някои създава проблеми и се налага лечение или отстраняване.

трета сливица

Каква е ролята на третата сливица?
Както вече уточнихме тяхната функция е да предпазват човешкия организъм. Тяхната защитна функция е особено благоприятна при децата, защото при едно леко заболяване тя спира или намалява вероятността да стане заболяването по–остро и да слезе надолу към дробовете. По принцип имунната система е тази, която спира усложняването на едно заболяване и така в този ред на мисли третата сливица е помощник на имунната система на всяко едно дете. Всички тези неща са страхотни и някои сигурно вече си задават въпроса, кое и е лошото на тази трета сливица. И веднага се пояснява, всичко е добре ако сливицата функционира нормално. Има един вариант обаче, когато сливицата се възпалява и спира да помага, а дори напротив вреди на детето в ранна възраст.

Проблем с трета сливица?
При всяко протичащо заболяване в тялото свързано с дихателните пътища сливицата уголемява своя размер и спира слизането на вредните инфекции и микроби надолу, а веднага след края на преминалата инфекция сливицата отново преминава към нормалния си размер. Ето тук идва и обяснението с лоша трета сливица. Когато тя не се смали след края на инфекцията и се възпали остава голяма и започва да пречи на носоглътката, а от там идват и усложненията. Започват много чести боледувания на детето, които обикновено протичат и много сложно, а де на говорим за постоянните сополи и затруднено дишане съпроводено с хъркане.

Как се поставя диагноза за възпалена трета сливица и какво представлява прегледа?
Диагнозата за това възпаление може да постави единствено от лекар, а именно специалист УНГ (Уши, Нос, Гърло). Той на база своя преглед върху пациента ще определи най–подходящия метод за лечение който може да се приложи към него. Разбира се самият преглед включва оглед с малко огледалце, което се поставя зад малкото небце. Трябва да се отбележи, че тази манипулация е без болка, но неприятна за малките деца. Ако детето не позволява преглед поради малката възраст или своето неспокойство – плач и т.н, може да се направи рентгенова снимка за да се уточни и постави диагнозата трета сливица при децата.

Какви са всички симптоми на трета сливица?
Симптомите на това заболяване са особено характерни и много лесно разпознаваеми. Много лесно бихте могли да се ориентирате за симптомите при трета сливица и да потърсите лекарска помощ, за да започнете нужното лечение или евентуално отстраняване на сливицата:

  • Постоянна хрема
  • Хъркане при сън
  • Често боледуване от бронхит или ангина
  • Дишане през устата

Премахване на трета сливица или лечение на третата сливица?
След, като бъде уточнено, че детето страда именно от трета сливица се правят подробни прегледи от специалист уши, нос, гърло, който да прецени колко е задълбочен проблема. След като се види какво точно е усложнението се назначава нужното лечение. По принцип най–засегнати от проблем с трета сливица са децата на възраст между 3 и 9 години и все по–често се случва да има деца с усложнения от трета сливица, което няма точно научно медицинско обяснение каква е причината точно тогава да се проявява. Факт е, че много често деца с проблемна трета сливица се отървават от проблема с нея, когато влязат в пубертета, но когато симптомите са тежки няма как да се изчака до тогава. Много родители твърдят, че лечение не помага и единствения вариант е оперативна намеса за премахване на сливицата. Тук също има много противоречия, защото в нормалното си състояние тя предпазва от боледуване и така ако бъде махната повишава вероятността от заболявания или те се преживяват по–тежко. Когато с лекаря решите как да постъпите, дали с медикаменти или операция остава да получите ефекта. Чрез лечение се очаква ефекта да премине и сливицата да стане отново с нормалните си размери и да върне защитната си функция. А ако решите да бъде отстранена имайте в предвид няколко неща:

  • За да бъде направена операция, детето трябва да има навършени 3 години, защото се прави с пълна упойка
  • Възстановяването след операцията е малко сложно, има вероятност детето да е кисело, леки болки в областта на гърлото и т.н
  • Случва се след операцията да вдигне температура и се започва лечение с антибиотик

Накратко преразказахме информацията за това какво е трета сливица, какви са симптомите при наличието на трета сливица и разбира се всичко за премахване и лечение на възпалена трета сливица при децата.

Прекъсване на Бременност

Предишна публикация

Топлинен Удар При Деца

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

ендометрит

Ендометрит

Какво е ендометрит? Буквално терминът ,,ендометрит” се разбира като възпаление на лигавицата на матката. Точно тази лигавица ...
Здраве
аденомиоза

Аденомиоза

Какво e аденомиоза? Аденомиозата е състояние при което има навлизане или движение на ендометриална тъкан от матката ...
Речник
елефантиаза

Елефантиаза

Какво е елефантиаза? Елефантиазата, известен също като лимфна филариаза, е много рядко състояние, което се разпространява от ...
Речник
менорагия

Менорагия

Какво е Менорагия? Менорагия е менструално кървене, което трае повече от 7 дни. Също така с този ...
Речник