Трета Сливица

Всяко едно заболяване на вашето дете ви носи един куп притеснения и проблеми. Няма родител, който да е спокоен ако детето му страда от нещо. В случая все по–често децата имат трета сливица, която не е опасна, но причинява много неудобства и нарушава нормалното ежедневие за едно дете.

Какво e трета сливица?
Често се случва да не знаем какво точно е третата сливица и едва, когато се сблъскаме с този проблем търсим информация около това заболяване. Една малко заблуждение, че сливиците в човешкия организъм са 2 на брой, това всъщност не е така. Тези две, които знаем се намират в гърлото и имат важна функция за здравето на човек. Всъщност сливиците са 8 на брой в тялото, като само от тях са добре познати. Иначе представляват меки образувания от лимфна тъкан, която има за цел да предпазва тялото от множество проблеми. Най–често проблеми създава при децата третата сливица, която се намира в най–високата част на гърлото или точно зад носа. Интересното, е че всеки един човек има такава, но при някои създава проблеми и се налага лечение или отстраняване.

трета сливица

Каква е ролята на третата сливица?
Както вече уточнихме тяхната функция е да предпазват човешкия организъм. Тяхната защитна функция е особено благоприятна при децата, защото при едно леко заболяване тя спира или намалява вероятността да стане заболяването по–остро и да слезе надолу към дробовете. По принцип имунната система е тази, която спира усложняването на едно заболяване и така в този ред на мисли третата сливица е помощник на имунната система на всяко едно дете. Всички тези неща са страхотни и някои сигурно вече си задават въпроса, кое и е лошото на тази трета сливица. И веднага се пояснява, всичко е добре ако сливицата функционира нормално. Има един вариант обаче, когато сливицата се възпалява и спира да помага, а дори напротив вреди на детето в ранна възраст.

Проблем с трета сливица?
При всяко протичащо заболяване в тялото свързано с дихателните пътища сливицата уголемява своя размер и спира слизането на вредните инфекции и микроби надолу, а веднага след края на преминалата инфекция сливицата отново преминава към нормалния си размер. Ето тук идва и обяснението с лоша трета сливица. Когато тя не се смали след края на инфекцията и се възпали остава голяма и започва да пречи на носоглътката, а от там идват и усложненията. Започват много чести боледувания на детето, които обикновено протичат и много сложно, а де на говорим за постоянните сополи и затруднено дишане съпроводено с хъркане.

Как се поставя диагноза за възпалена трета сливица и какво представлява прегледа?
Диагнозата за това възпаление може да постави единствено от лекар, а именно специалист УНГ (Уши, Нос, Гърло). Той на база своя преглед върху пациента ще определи най–подходящия метод за лечение който може да се приложи към него. Разбира се самият преглед включва оглед с малко огледалце, което се поставя зад малкото небце. Трябва да се отбележи, че тази манипулация е без болка, но неприятна за малките деца. Ако детето не позволява преглед поради малката възраст или своето неспокойство – плач и т.н, може да се направи рентгенова снимка за да се уточни и постави диагнозата трета сливица при децата.

Какви са всички симптоми на трета сливица?
Симптомите на това заболяване са особено характерни и много лесно разпознаваеми. Много лесно бихте могли да се ориентирате за симптомите при трета сливица и да потърсите лекарска помощ, за да започнете нужното лечение или евентуално отстраняване на сливицата:

  • Постоянна хрема
  • Хъркане при сън
  • Често боледуване от бронхит или ангина
  • Дишане през устата

Премахване на трета сливица или лечение на третата сливица?
След, като бъде уточнено, че детето страда именно от трета сливица се правят подробни прегледи от специалист уши, нос, гърло, който да прецени колко е задълбочен проблема. След като се види какво точно е усложнението се назначава нужното лечение. По принцип най–засегнати от проблем с трета сливица са децата на възраст между 3 и 9 години и все по–често се случва да има деца с усложнения от трета сливица, което няма точно научно медицинско обяснение каква е причината точно тогава да се проявява. Факт е, че много често деца с проблемна трета сливица се отървават от проблема с нея, когато влязат в пубертета, но когато симптомите са тежки няма как да се изчака до тогава. Много родители твърдят, че лечение не помага и единствения вариант е оперативна намеса за премахване на сливицата. Тук също има много противоречия, защото в нормалното си състояние тя предпазва от боледуване и така ако бъде махната повишава вероятността от заболявания или те се преживяват по–тежко. Когато с лекаря решите как да постъпите, дали с медикаменти или операция остава да получите ефекта. Чрез лечение се очаква ефекта да премине и сливицата да стане отново с нормалните си размери и да върне защитната си функция. А ако решите да бъде отстранена имайте в предвид няколко неща:

  • За да бъде направена операция, детето трябва да има навършени 3 години, защото се прави с пълна упойка
  • Възстановяването след операцията е малко сложно, има вероятност детето да е кисело, леки болки в областта на гърлото и т.н
  • Случва се след операцията да вдигне температура и се започва лечение с антибиотик

Накратко преразказахме информацията за това какво е трета сливица, какви са симптомите при наличието на трета сливица и разбира се всичко за премахване и лечение на възпалена трета сливица при децата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).