Често Уриниране при Деца

Какво е най–важното което трябва да знаем при наличието на често уриниране при деца?
Честото уриниране при деца се причинява от състояние, познато като свръхактивен пикочен мехур, което е неприятно и често срещано неудобно хронично състояние, което води до внезапен позив за уриниране. Симптомите са сходни, както при възрастни, така и при деца, но за децата то може да бъде по-срамно и неудобно. През деня инцидентите могат да повлияят отрицателно на социалното и емоционално благополучие на детето. Ако детето ви изпитва симптоми на свръхактивен пикочен мехур, включително чести позиви за уриниране, дневни и вечерни напикавания, е добре да си уговорите среща с лекар. Може да изглежда, че честото уриниране и напикаването са нормална част от ежедневието на едно дете, но трябва да сте наясно, че след като се достигне до определена възраст – то вече е обезпокоително.

често уриниране при деца

Какви са симптомите на често уриниране при деца?
Най-честият симптом при децата е желанието да отидат по-често да уринират, отколкото е нормално. Ако детето ви има този проблем, то ще има нужда от тоалетна дори, когато мехурът му не е изцяло пълен. Това дава усещането на нужда от често уриниране. Вашето дете може би не може да ви каже директно, че има нужда да пишка, но вие можете да потърсете признаци за това като танцуване или подскачане от един крак на друг. По-рядко вашето дете може да има изпускане на урина, особено когато е много активно или киха и кашля. Вашето дете може също така може да се напикава нощем или дори понякога през деня.

На какво се дължи появата на често уриниране при децата?
Има няколко възможни причини за често уриниране при децата. При някои деца може да има забавяне в развитието на отделителната система. Тъй като контракциите на пикочния мехур се контролират от нерви, свръхактивният пикочен мехур може да бъде причинен от някакво неврологично заболяване.

Как се диагностицира проблемът често уриниране при деца?
Ако детето ви има някакви признаци на свръхактивен пикочен мехур –  трябва да си уговорите среща с вашия педиатър за преглед. Лекарят ще прегледа детето и ще ви разпита за историята на симптомите. Той също може да поиска да провери дали детето страда от запек и да вземе проба от урина, за да се направи изследване за някаква инфекция или други аномалии. Може да се наложи да проведете тестове с детето за измерване на обема на урината, какво остава в пикочния мехур след уриниране и каква е скоростта на уринния поток. Може би ще се наложи детето да претърпи ултразвуково изследване, за да се получи точно изображение на пикочния мехур.

Какво е лечението на свръхактивния пикочен мехур?
Освен ако проблемът е не особено тежък, вашият педиатър вероятно ще предложи някакви немедицински стратегии за лечение като за начало. Можете също да опитате ограничаване на някои храни и напитки, които могат да влошат проблема. Използване на  аларма за събуждане през нощта, може да помогне на вашето дете да се научи да се събужда и да ходи до тоалетна и така да се избегнат нежелани инциденти. Ако немедицинските похвати не успеят да помогнат на вашето дете, лекарят вероятно ще предложи терапия с лекарства. Ако вашето дете е със запек, вероятно ще ви бъдат предписани слабителни. Ако детето ви има инфекция, ще се наложи курс с антибиотици. Ако проблемът се окаже по-сериозен, вероятно лекарят ви ще ви насочи към специалист, които да преразгледа състоянието на детето и да очертае по-нататъшната стратегия за постигане на пълно излекуване на състоянието често уриниране при детето, което може да е много смущаващо за него и може да наруши ритъмът на живот на цялото семейство.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източниц