Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават болезненото уриниране с медицинския термин дисурия. Съществуват множество потенциални причини за този неприятен симптом и много от тях са напълно лечими. Хората с дисурия трябва да информират своя лекар за всички други симптоми, които изпитват. Ако те се отнасят до болезненото уриниране, това може да помогне на лекарите да дадат точна диагноза и да препоръчат най-подходящото лечение.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

болезнено уриниране

Какви са различните причини за болезнено уриниране?
Много различни състояния могат да причинят болезнено уриниране. Повечето от съществуващите причини са излечими. По-долу ще ви посочим 10 възможни причини за дисурия, заедно с други симптоми, които могат да спохождат това състояние.

1. Инфекция на пикочните пътища: Тази инфекция възниква, когато патогенни бактерии се натрупват някъде в пикочните пътища, които минават от бъбреците през пикочния мехур до уретрата и извеждат урината извън тялото. Човек с такава интфекция може да изпитва други симптоми, като например:
– нужда от често уриниране
кръв в урината
– зле миришеща урина
– болка в долната част на гърба

2. Полово предавана инфекция: Полово предаваните инфекции (ППИ) като хламидия, гонорея и генитален херпес, могат да повлияят на пикочните пътища и да доведат до болка при уриниране. Допълнителните симптоми могат да варират в зависимост от вида на инфекцията. Например херпесът обикновено причинява лезии по гениталиите.

3. Инфекция на простатата (простата): Краткосрочна бактериална инфекция може да доведе до инфекция на простатата или простатит, а оттам и дисурия. Инфекцията на простатата може също да причини:
– затруднено уриниране
– болка в пикочния мехур, тестисите и пениса
– затруднено еякулиране и болезнена еякулация
– позиви за често уриниране, особено през нощта

4. Камъни в бъбреците: Налични камъни в бъбреците могат да са основна причина за болезнено уриниране. Понякога камъните в бъбреците се образуват в близост до областта, където урината навлиза в пикочния мехур. Това може да причини болезнено уриниране. В допълнение към дисурията, камъните в бъбреците могат да причинят следните симптоми:
– болка в гърба
– розово или кафяво оцветена урина
– гадене
– повръщане
– болка, която променя интензивността си
– втрисане
-често уриниране на малки количества

5. Кисти на яйчниците: кистите на яйчниците са пример за това как нещо извън пикочния мехур може да го натисне и да причини болезнено уриниране. Жените с кисти на яйчниците могат да изпитат:
– необичайно вагинално кървене
– тазовата болка
– затруднено разпознаване, че пикочният мехур е празен след уриниране
– болезнени периоди
– болезненост в гърдите
– тъпа болка в долната част на гърба

6. Интерстициален цистит: Известен също като синдром на болката в пикочния мехур, интерстициалният цистит е състояние, което причинява хронично дразнене на пикочния мехур с продължителност 6 седмици или повече без основна инфекция. Допълнителни симптоми може да бъдат:
– чувство за тежест в областта на пикочния мехур
– болка по време на сношение
– болка във вулвата или влагалището
– болка в скротума
– уриниране често, но с малко урина

7. Химична чувствителност: Понякога химикалите, които са външни за тялото като аромати например – могат да дразнят телесните тъкани. Когато човек уринира, това дразнене може да бъде по-забележимо и може да възникне болка. Продуктите, които могат да причинят химическа чувствителност включват:
Дамски душове
– Сапуни
– Ароматизирана тоалетна хартия
– Вагинални смазочни материали
– Контрацептивна пяна
Хората, които реагират на химични продукти, могат да забележат:
– Подуване
– Зачервяване
– Сърбеж
– Дразнене на кожата върху или около гениталиите

8. Вагинална инфекция или дразнене: Известено също като вагинит или вагиноза, вагиналната инфекция може да възникне поради свръхрастеж на бактерии или дрожди. Състояние, наречено трихомониаза, също може да причини вагинална инфекция. Следните симптоми могат да настъпят заедно с появата на болезнено уриниране:
– лошо миришеща или необичайна вагинална секреция
– вагинално дразнене
– болка по време на сношение
– вагинално кървене, което обикновено е леко

9. Медикаментозно лечение: Някои лекарства могат да подуят тъканите на пикочния мехур и от там да почувствате болезнено уриниране. Някои лекарства, включително тези, които лекарите предписват за лечение на рак на пикочния мехур, могат да раздразнят и подуят тъканите на пикочния мехур. Това често може да причини болка при уриниране. Ако човек е започнал ново лекарство и започва да усеща болка при уриниране, трябва да се обади на лекаря си и да попита дали симптомът може да бъде страничен ефект на лекарството. Те не трябва да спират приема на лекарството сами, без да се консултират първо с лекар. Допълнителните симптоми варират в зависимост от вида на лекарството.

10. Рак на пикочния мехур: Ракът на пикочния мехур настъпва, когато раковите клетки започват да се развиват в пикочния мехур. Усещането за болка при уриниране обикновено не е ранен симптом на това състояние. Вместо това, човек обикновено забелязва кръв в урината си. Други възможни симптоми на рак на пикочния мехур включват:
– често уриниране
– затруднено уриниране или преминаване на слаб поток урина
– болка в долната част на гърба
– загуба на апетит
– загуба на тегло
– умора
– подуване на краката
– костна болка
Разлики при мъже и жени:
Мъжете и жените могат да изпитат болка при уриниране и причините може да са в зависимост от анатомията. Например, женските имат по-къса уретра от мъжете. В резултат на това бактериите могат да навлязат в пикочния мехур по-лесно, което да доведе до инфекция. Човек може да говори с лекаря си за рисковете за болезнено уриниране въз основа на пола, както и на тяхната медицинска история.

Имам болка при уриниране, кога трябва да потърся лекар?
Всеки може да изпитва болезнено уриниране от време на време. Човек трябва да види своя лекар, ако болката е последователна, и също ако изпитва следните симптоми:
– кръв в урината, която обикновено ще се появи в розово, кафяво или червено
– болка в долната страна или гърба
– болка, която трае по-дълго от 24 часа
– необичайна секреция от пениса или влагалището
Ако човек има температура, която е по-висока от 39,5 градуса, той трябва да потърси спешна медицинска помощ. Не трябва да се пренебрегва болката при уриниране. Лекарят често може да помогне за определяне на лечение, което ще намали болката.

Какви са потенциалните възможности за лечение на болка при уриниране?
Възможностите за лечение на болезненото уриниране зависят от основната причина. Някои примери включват:
– Лечение на инфекции с антибиотици. Тежките инфекции, които влияят на бъбреците, може да изискват интравенозни антибиотици.
– Лечение на простатит с антибиотици. Човек може да вземе такива до 12 седмици, ако има хроничен бактериален простатит. Друго възможно лечение за простатит включват хранителни добавки без рецепта, масажи, горещи вани и лекарства, наречени алфа-блокери, които отпускат мускулите около простатата.
– Избягвайте използването на сапуни или други химични продукти в близост до гениталиите, които потенциално биха могли да доведат до дразнене.
– Домашните мерки за болезнено уриниране често включват взимане на противовъзпалителни лекарства без рецепта като ибупрофен.

Лекарят често ще насърчава пациентите да пият повече течности, тъй като това разрежда урината, което прави преминаването й по-малко болезнено. Почивката също може да помогне за облекчаване на повечето симптоми.
Болезненото уриниране е често срещан симптом с много причини, някои от които са свързани с бактериална инфекция. Хората, които имат болезнено уриниране, трябва да посетят лекаря си, преди инфекцията да има време да се влоши и да причини допълнителни симптоми.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.