Речник

Вулва

Обновена: 16-08-2018

Какво е Вулва?
Под Вулва се има предвид всички първичните външни полови органи на жената. Вулвата има сексуална функция. Външните органи които структурират вулвата са богато кръвоснабдени и съставени от множество нерви, които осигуряват удоволствие при правилно стимулиране. Основната структура на вулвата е:

  • Пубис – венерин Хълм
  • Клитор – външна част на клитора, състояща се от клиторна главичка и препуциум на клитора
  • Срамни устни, които се разделят на малки срамни устни и големи срамни устни
  • Крушка на вестибюл
  • Пикочен меатус (отвора на пикочния канал)
  • Вагинален отвор (отвор на влагалището)
  • Химен – девствена ципа, която може да бъде разкъсана чрез полов контакт или друго външно влияние
  • Вагинални жлези – Бартолинови жлези
  • Перинеум
  • Анус

вулва

Описание на Вулвата
Меката част в предната част на вулвата се формира от мастна тъкан, покриваща срамната кост, а тази мастна тъкан се нарича пубис монс или само пубис. Пубис монсът се разделя на две гънки на кожата, а тези гънки са наречени големи срамни устни. Пукнатината между големите срамни устни се нарича цепнатина на половите органи, като тя съдържа и защитава другите по–деликатни женски полови органи които са от структурата на вулвата. По време на пубертета се появяват и първите косми по пубиса т.е венериния хълм, като понякога може да се простират до вътрешната част на бедрата и перинеума. Плътността на космите и степеннта на покритие на космите варира значително при различните жени. Клитора се намира в горната предна част на вулвата, точно където се срещат срамните устни. Видимата част на клитора се казва клиторна главичка, която в общия случай е голяма колкото грахено зърно и е силно чуствителна. Клитора е защитен от така наречената клиторна качулка или клиторен препуциум. Предверието на вулвата започва между малките срамни устни и в него се включва вагиналния отвор и отвора на уретрата. Както виждате от снимката отвора на уретрата се намира под клитора и точно над входа на влагалището.  Отвора на вагината се намира в долната част на влагалището към перинеума. Той може да е частично покрит с мембрана, наречена химен или разговорно девствена ципа. Тази ципа се разкъсва при първият полов контакт, но има и случай при които химена може да се разкъса и при различни спортове, например конна езда. Вулвата и размера на различните части могат да варират много от една жена към друга. Също така може да има различие между лявата и дясната страна на вулвата, като да се различава по размер и външен вид.

Течности и Мирис на Вулвата
Има няколко различни секреции, свързани с вулвата и те са: урина, пот, менструация, себум, секрет от бартолиновите жлези и други секрети от вагиналната стена. По време на сексуалната възбуда част от тези секрети се увеличават

Смегма на вулвата
Смегата е бяло вещество, което се образува от комбинация от мъртвите клетки, себум, естествено срещани бактерии и влага. При жените смегмата се събира около клитора и лабиалните гънки.

Развитие на вулвата от дете до зряла жена
При раждането на новороденото бебе, вулвата може да е подута или доста по–голяма. Това е така защото детето е било изложено на високите нива на хормоните на майката. В много кратък период тези хормони се изчерпват и вулвата се свива по размер. От 1 годинка до навлизането в пубертета вулвата не претърпява промяна във външният си вид. По време на пубертетът започват редица промени. Структурите на вулвата стават пропорционално по–големи. Започва да се развиват големите срамни устни, пубисът като се наблюдава окосмяване в зоната около вулвата.

Каква роля играе вулвата по време на раждане
По време на раждане влагалището и вулвата трябва да се опънат и да поемат главата на бебето, която е приблизително около 9–10 см. Това може да доведе до сълзи на вагиналния отвор, срамните устни и клитора. Разбира се една епизотомия по време на раждане се извършва за да се ограничи разкъсването, но и тук има разногласия по този въпрос. Трябва да се отбележи, че някои промени които се случват на вулвата по време на бременност и раждане може да се превърнат в постоянни.

Вулвата при менопауза
Структурите на вулвата след менопауза намаляват. Това се случва защото нивата на хормони намаляват в тази възраст от живота на жената и репродуктивните органи които са зависими от тези хормони се свиват по размер. При менопаузата пубиса, големите и малки срамни устни, клитора са в процес на намаляване на своите пропорции.

Какво се случва с вулвата при сексуална възбуда
Сексуалната възбуда води до редица физически промени във вулвата. Възбудата може да бъде разделена на 4 фази: възбуда, плато, оргазъм и развръзка.

1. По време на възбудата се случва така наречено подмокряне. Навлажняването се получава от вътре на вън и облива вулвата, като през този етап клитора и малките устни увеличават размера си, поради високото кръвоснабдяване в тази зона.
2. Във втория етап имаме повишена вазоконгесция във вагината, което го кара на набъбне, а от там се намалява вагиналния отвор с около 30%. Клиторът става все по изправен, а главичката се отива към срамната кост. Малките срамни устни през този етап се увеличават от 2 до 6 пъти.
3. През третия етап непосредствено преди женският оргазъм, клиторът става изключително препълнен. Появяват се ритмични мускулни контракции във вътрешната третина на влагалището, както на матката и на ануса. Оргазмът може да има една или няколко контракции в зависимост то неговата интензивност. Оргазмът може да е придружен от женската еякулация.
4. В четвъртия етап наречен развръзката, влагалището и вагиналният отвор се връщат към нормалното си състояние, а останалата част от вулвата се връща в нормален размер, цвят и позиция.

Спонтанен Aборт

Предишна публикация

Плацента Превия

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник