Интимна Хигиена при Жените

Защо е важна интимната хигиена при жените?!

Интимна хигиена при жената заедно с това и навиците за миене са подчинени не само на лични, но също така и на регионални, социални или религиозни фактори. Тъй като анатомичните особености на женските полови органи едва ли се засягат от тези влияния, могат да бъдат посочени някои общоважащи правила. Указания за правилна интимна хигиена при жената са наложителни, тъй като неправилното поведение в това отношение може да доведе до увреждане на здравето, да окаже неблагоприятно влияние върху детеродната способност на жената.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

полова и интимна хигиена на жена

Особеностите на женските полови органи се характеризират на първо място с това, че е затруднен непосредственият самоконтрол чрез огледа им. В богатите на жлези гънки между срамните устни и клитора се натрупва подобен на мехлем секрет — смегма. Към него се прибавят жлезните секрети при полова възбуда, съставки на семенната течност, съставки на менструалното кръвотечение, както и остатъци от урина. Създава се затворена от облеклото топла и влажна среда, която представлява идеални условия за растеж на бактерии. Триещите се кожни участъци лесно се възпаляват.

Практически указания и какво е нужно за интимна хигиена при жените!

Навикът за съответната интимна хигиена при жената се създава още и детската възраст. Необходими са възпитателни грижи. общоприетото изтриване с мокра хавлиена кърпа не е достатъчно, тъй като не могат да бъдат достигнати бактериите между кожните гънки. Препоръчва се сутрин и вечер измиване под насочена струя от топла вода (душ) с мек сапун. Ако липсва душ, измиването на половите органи трябва да се извършва поне един път дневно с изобилна вода (седяща баня). След уриниране се препоръчва подсушаване на външните полови органи чрез леко попиване или използване на мокри кърпи.

Интимни спрейове и дезодоранти

Дезодорантите нямат очистващо действие. Потискайки растежа на само неприятната миризма. Често използваните т. нар. интимни спрейове не могат да заместят необходимото почистване. При правилна интимна хигиена на жените и гениталиите те са напълно излишни. Жената би трябвало да ги използва само в изключителни случаи, ако сте на поход в планината за няколко дена. Например там няма баня и подходяща тоалетна за да извършите нужните хигиенни процедури подходящи за вас.

Влагалищни промивки

Влагалищните промивки трябва да се прилагат само по съвет на лекаря, тъй като влагалището е в състояние при физиологични условия по пътя на самоочистването да поддържа „нормална влагалищна среда“. Промивките могат да нарушат равновесието в средата, да доведат до възпаление и течение. Интимна хигиена при жената и половите сношения налага чисто бельо, чистота на цялото тяло преди половия контакт. В този смисъл мерките за почистване непосредствено след половото сношение не са наложителни и би трябвало да бъдат подчинени на половата хармония. Най-подходяща в този случай е банята с топла вода. Влагалищни промивки за отстраняване на еякулата на мъжа са излишни, тъй като само няколко часа след половото сношение самоочистващият механизъм на влагалището възстановява нормалната влагалищна среда.

При менструален цикъл

Къпането по време на менструация не е противопоказано, тъй като обикновено не прониква вода във влагалището. Препоръчва се все пак хигиенната баня да се извършва у дома. Къпането в обществени басейни трябва да се избягва от хигиенни съображения по отношение на останалите посетители. В замяна на това не се отрича по принцип спортуването по време на менструация. Това не важи обаче за състезателния спорт. За правилна интимна хигиена на жената при половите сношения по време на менструация би трябвало да се прекратят поне по време на най-обилното кръвотечение. Свързаните с това естетични проблеми засягат всъщност само двамата партньори. Все пак повод за тази препоръка е съществуващата опасност от възходяща инфекция в матката.

Хигиена при бременност

Изключително трябва да сте бдителни над вашата хигиена когато сте бременна, защото има инфекции, които може да са причина дори за спонтанен аборт, особено в първите седмици на бременността. Не пренебрегвайте и влагалището, маточна шийка, маточна лигавица, маточните тръби и яйчниците. Една от най-пренебрегваните инфекции при жените във влагалището с възпалителни промени по лигавицата, или както широко, а може би неправилно е известно под името “бяло течение”.

Запознахте се с това колко е важна интимна хигиена при жените, но ако мъжът не води правилно своята това също може да изиграе важна роля. Затова е изключително важно да се създаде правилна интимна хигиена при жената и мъжа.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация