Хигиена при Менструация

Какво трябва да знаем за хигиената по време на цикъл?
Менструацията е нормално явление у жената, но все пак в този кратък период организмът се намира в състояние, по – неустойчиво спрямо външни дразнения и въздействия. Ето защо през време на менструация трябва да се спазват правила за хигиената при менструация, които са задължителни както за младото момиче, което току що е имало първата си менструация, така и за полово зрялата жена и за жената в преходната възраст.
Никога не трябва да се забравя, че половите органи на жената свързват коремната кухина с външната повърхност на тялото и изобщо с външната среда, откъдето може да проникне инфекция не само във вътрешните полови органи, но и в коремната кухина.полова хигиена по време на цикъл

Хигиената по време на цикъл е изключително важна, защото през време на менструация опасността от инфекция е по-голяма и поради това, че маточната кухина представлява разранена повърхност, а слузта в канала на маточната шийка, която предпазва матката от нахлуването на микроби, е отчасти изхвърлена навън. Ето защо, докато трае менструацията и менструалният цикъл, жената трябва да поддържа чистота на външните полови органи и отлична цялостна хигиена. В противен случай изтичащата кръв засъхва по кожата, в нея се развиват микроби, които лесно навлизат във влагалището и матката и могат да причинят опасни възпаления.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Полезни съвети и препоръки за хигиена на женските полови органи по време на менструация
Добре е през време на менструацията външните полови органи и областта около тях да се измиват 2 – 3  пъти дневно с преварена топла вода и сапун или интимен гел за ежедневна употреба, а след това да се подсушават добре. Преди този тоалет ръцете се измиват добре с вода и сапун. Неправилно е схващането, че жената не трябва да се мие през време на менструация, защото от това менструалното течение се усилвало. За правилна хигиена по време на цикъл, избягвайте топлите бани във вана или басейн, защото навлизането на вода във влагалището може да причини инфекция, а освен това топлината предизвиква приток на кръв към половите органи и засилва кръвотечението. Лечебните бани също се прекъсват.
Чистотата на тялото се поддържа чрез измиване и изкъпване на душ.
Важно за женската полова хигиена при менструация е да се знае, че влагалищните промивки през време на менструация са опасни. За да се поддържа чистотата на външните полови органи, докато трае цикъла и менструалното течение, жената трябва да носи специални менструални дамски превръзки, които се сменяват 3—4 пъти на ден през периода на цикъла. В миналото дамските превръзки са се правели от парчета мека материя, които, след като се напоят с кръв, се изхвърлят или изгарят. За радост в днешно време в помощ на жените и на разположение по време на менструацията са дамските превръзки и тампоните, които са чудесни и помагат за личната хигиена при менструация. Може да ги намерите с различни размери, свойства и цени според производителите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация