Промени в Организма при Менструация

Тази статия е свързана с това какви промени може да настъпят в организма на жената по време на менструация, ако желаете да научите какво е менструация, то може да го направите в нашата категория Речник – Менструация.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Менструацията не е само местно явление, то може да доведе до общи промени в организма на жената. Повечето жени усещат по време на менструацията различни неразположения и промени в общото си състояние. Най – често те са леки. В зависимост от темперамента, състоянието на нервната система и на жлезите с вътрешна секреция тези смущения могат да бъдат повече или по – малко изразени. Смущенията при някои заболявания могат да се увеличат по време на менструацията. Често менструацията се придружава с обща отпадналост и умора. Освен това тя може да причини промени в повечето органи и системи.

Една нормална по количество менструация не причинява съществени промени в кръвта. Загубата на 50—100 грама кръв се възстановява бързо, преди идването на следващата менструация, така че периодичните месечни цикли не довеждат до малокръвие. В някои случаи се забелязва намаление на способ­ността на кръвта да се съсирва. Поради това и поради намалената устойчивост на организма се предпочита да се избягват операциите около менструалните дни.

общи промени в организма при менструален цикъл

Менструацията дава леко отражение върху пулса. Кръвното налягане се покачва слабо преди менструацията и малко спада със започването й. Във връзка с предменструалния приток на кръв към половите органи и венозния застой в малкия таз се явяват тежест и болки в краката у жените с разширени вени. Същата по – голяма чувствителност и набъбване се наблюдава и в хемороидалните възли.

У повечето жени има леко повишаване на тем­пературата през последните две седмици преди менструа­цията. Тези няколко десети от градуса може да нямат друга причина и тогава са без значение. Преди обаче да се свържат само с менструацията, трябва да се изключи друга болестна причина.

– От страна на храносмилателните органи може да се наблюдават гадене, повръщане. Нерядко се явяват сто­машни болки, чувство на подуване на корема, затруднено хра­носмилане. Често изпражненията стават по – редки, което води до разстройство .

Менструацията може да се отрази и върху дихателните пътища — по–обилна секреция от носа, изостряне на обоня­нието, леки промени в гласа. Предразположените към астма­тични заболявания жени често получават пристъпи или при­стъпите се засилват по време на менструацията. По същото време може да се наблюдава и дразнеща кашлица или хълцане.

По кожата някой път се явяват различни обриви — уртикария, херпес на устната, пъпки по лицето. Те са неприятни не само от естетично гледище, но и поради това, че периодичното им явление издава менструалното неразположение.

– Един от честите признаци на предстоящата менструация е болезненото напрежение на гърдите и понякога свръхчувствителността на зърната. У някои жени, които редовно получават своята менструация и чувстват тези леки смущения, тяхната липса поражда първите съмнения за забременяване. Съставът на мля­кото у кърмачките се изменя.

– Понякога се наблюдава по – често уриниране или позиви за отиване по малка нужда.

Менструацията се отразява и на дейността на жлезите с вътрешна секреция. Промените в тях не са очебийни. Единствено щитовидната жлеза, която има тясна зависимост с половите жлези, може леко да наедрее по време на мен­струацията.

Менструацията се отразява още и на състоянието на нервната система и сетивните органи. Обща отпадналост, виене на свят и безсъние се срещат често. Главобо­лието също безпокои значителен брой жени. То бива различна по сила и местоположение и стига до истинска мигрена. Може да се придружава с повръщане, кръвоизливи в очите, припадъци. Когато е особено тягостно, то изисква по – задълбочено лекарско изследване, защото може да бъде и във връзка с някои органи или местни заболявания. Така у една млада жена от няколко месеца се беше появило непоносимо главоболие по време на менструация, довеждащо я почти до лудост. Оказа се, че тя страда от синузит, и след излекуването му главоболието изчезна напълно.

– Понякога по време на менструация могат да се наблюдават слухови и зрителни смущения от различно естество в организмът на жената. И тук трябва да се търсят евентуални заболявания на ушите и очите, които могат да се проявяват по–ярко във връзка с менструацията.

У почти всички жени се явява известна промяна в характера и настроението по време на менструация. Жената става по – раздразнителна, избухлива, свръхчувстви­телна. Понякога се наблюдават временни състояния на меланхолия, безразличие, склонност към плачене. Обикновено състоянието на повишена възбуда съвпада с дните преди менструация, а това на потиснатост се наблюдава след идването й. Непознаването на тези промени в настроението може да бъде причина за семейни несъгласия и да създаде излишно изостряне на отношенията.

Половото желание често е по – изразено в навечерието на менструацията и в по – малка степен в дните след привършването й. Наблюдавано е, че отдаването на девици става по – често в предменструалния период.

Както менструацията дава отражение върху дейността на отделни органи и системи, така и здравословното състояние на жената може да повлияе на менструацията. Редица общи заболявания, остри или хронични болести, заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, на жлезите с вътрешна секреция и на обмяната на веществата могат да разстроят временно или за по – дълго време яйчниковата дейност и менструалния цикъл. Под тяхно влияние менструациите могат да станат нередовни, да прескачат, даже да бъдат преустановени за различно дълго време. Продължителността им също така може да се промени, те могат да станат краткотрайни или продължителни, оскъдни или обилни. Почти няма гинекологично заболяване, което да не може да разстрои менструалната функция, и често нейните аномалии под една или друга форма са указание за вида на забо­ляването.

За да могат да бъдат правилно изтълкувани и преценени тези смущения и промени в организма по време на менструален цикъл, от голямо значение е те да бъдат точно и правилно предадени. А това може да стане само ако жената умее да наблюдава и води точна сметка за датите, на които идва менструацията й, за промените в нейните интервали и за продължителността, обилността и болезнеността й. Много полезно е воденето на така наречения менструационен календар, в който редовно, на съответните дати, се нанасят всички тези данни. Той би бил от полза и при евентуално забременяване за правилно преценяване срока на бременността, за нейното нормално развитие и вероятната дата на раждането.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии