Промени в Настроението на Човек

На какво се дължи и трябва ли да се притесняваме от чести промени в настроението на човек?
В много случаи промените в настроението на човек са симптом за по–сериозен здравословен пробле. Воденето на дневник на настроенията ви може да ви помогне да определите причините за промените. Обичайно е да изпитвате промяна в настроението понякога и за кратък период да се сменят при вас чувство  за въодушевление или тъга. Ако обаче имате сериозни и чести промени в настроението, трябва да уведомите вашия лекар за тях. Вашият лекар ще обсъди причините за промените в настроението ви. Някои от причините за бързите промени в поведението могат да бъдат свързани с психичното здраве, хормоните, злоупотребата с наркотични вещества или други здравни условия.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

промени в настроението на човек

Кога да посетите лекар?
Докато промените в настроението ви не пречат на начина ви на живота, те обикновено се счита за безопасни. Ако поведението ви е непредсказуемо за няколко дни или повече, то може да е признак на нещо по–сериозно. Може да се чувствате кисел една минута и щастлив в следващата. Може да имате ураган от емоции, които могат да увредят нормалния ви живот. Моделите на тези видове промени в настроението могат да бъдат симптоми на по–сериозно здравословно състояние. Трябва да планирате среща с лекар, за да обсъдите чувствата си. Той може да работи с вас за определяне на причините да се чувствате по този начин и какво можете да направите, за да разрешите проблема.

Какви може да са причините за промените в настроението?
В много случаи честите промени в настроението са симптом на по–сериозен здравен проблем. Те могат да възникнат в резултат на психични заболявания, хормонални промени, или проблеми като злоупотребата с наркотични вещества.

Психично–здравни условия: Много психични заболявания могат да причинят промени в настроението. Такива са:
Биполярно разстройство – емоциите варират от изключително щастие до безкрайна тъга.
– Тежко депресивно разстройство – вие се чувствате изключително тъжни за дълго време.
– Дистимия – имате хронична форма на депресия.
Вие също може да изпитвате промени в настроението, ако имате други психични заболявания като шизофрения и дефицит на вниманието и хиперактивност.

Хормонални заболявания: Хормоните също могат да причинят промени в настроението. Най–общо хормоните причиняват химични реакции на мозъка. Тинейджърите, бременните жени, и жените в менопауза могат да изпитват промени в настроението поради хормонални промени, свързани с тази фаза на развитие на тялото им. Ако имате екстремни промени в настроението, говорете с вашия лекар за проверка на хормоналните нива и изграждане на най–добрия план за лечение за вас.

Злоупотреба с наркотични вещества: Шансът за промени в настроението, ако използвате наркотици или пиете алкохол е значителен. Злоупотребата с наркотични вещества може да доведе до пристрастяване, което е психично състояние. Много програми са на разположение за помощ за лечение на злоупотребата с наркотични вещества.

Други здравни условия: Други заболявания могат да причинят промени в настроението. Това включва условия, засягащи белите дробове, сърдечно–съдовата система и щитовидната жлеза. Условия, които влияят върху централната нервна система – също може да предизвикат промени в настроението.

Независимо от това дали промените в настроението се дължат на основно заболяване или друг фактор, има някои неща, които може да провокират те да се задействат:
стрес
– значителна промяна в живота
– нова диета и хранителен режим
– вашите навици за сън
– някои лекарства

Ако имате чести и тежки промени в настроението, консултирайте се с лекар, който да прецезира състоянието ви, да открие причинителя за тези промени и да назначи съответното навременно и бързо лечение.

Как да бъдат лекувани промените в настроението на човек?
Ако изпитвате тежки промени в настроението, които причиняват екстремни смущения в типично ви поведение, трябва да се консултирате с лекар. Лекарят може да ви помогне да определите причините за епизодичните промени на настроението и да ви помогне да намерите подходящо лечение. Може да се наложи професионална терапия или лекарства за облекчаване на тези променящи живота промени в настроението. Обикновено може да помогнат и промени в начина на живот. Вие може да бъдете в състояние да регулирате настроението си, ако направите следното:
– Изградете си график на дневните задачи.
– Упражнявайте се редовно.
– Осигурете си достатъчно сън.
– Яжте здравословна храна.
– Включете се в успокояващи практики като йога или медитация.
– Избягвайте стреса.
– Намерете творчески начин да изразявате себе си.
– Намерете някой да говорите и да споделяте като приятел, член на семейството или професионален съветник.

Имайте предвид, че промените в настроението може да варира по тежест. Емоциите са съществена част от живота. Може да се наложи да промените начина си на живот, за да се върне към чувството за нормално съществуване, ако имате случайни промени в настроението. Ако промените въздействат отрицателно на живота ви или на тези около вас се свържете се с лекар, за да ви се помогне своевременно. Честите промени в настроението на човек може да е симптом на сериозно здравословно състояние.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).